Ayağa yapılan refleksoloji masajının nullipar gebelerde doğum ağrısı algısı üzerine etkisi
The effect of reflexology massage applied to the foot on the perception of labor pain in nulliparous pregnant women
- Tez No: 997491
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA YURTSEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ebelik, Midwifery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Nullipar gebelerde ayağa uygulanan refleksoloji masajının doğum ağrısı algısına, doğum konforuna, doğum sürelerine, yorgunluk düzeyine, ilk emzirme süresine ve doğum memnuniyetine etkisini ölçmek amacıyla randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak yapılmıştır. Şubat 2024-Şubat 2025 tarihleri arasında İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğum Ünitesi'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemi 35 refleksoloji grubu ve 35 kontrol grubu olmak üzere toplam 70 nullipar gebeden oluşmuştur. Verilerin toplanması literatür taranarak hazırlanan“Gebe Tanıtım Formu”,“Doğum Eylemi İzlem Formu”,“Vizüel Analog Skala”,“Doğum Konfor Ölçeği”,“Doğum Sonu Değerlendirme Formu”ve“Doğum Memnuniyet Ölçeği Kısa Formu”kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışmaya katılan gebeler refleksoloji grubunda 24,49±4,74 iken, kontrol grubundaki gebelerin yaş ortalaması 23,54±3,70 olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılan gebelerin %94,3'ü evli, %44,3'ü ilköğretim mezunu, %88,6'sı ev hanımı, %42,9'unun eşi ilköğretim mezunu, %45,7'sinin eşi işçi, %75,7'sinin geliri giderine denk, %81,4'ü çekirdek aile yapısına sahip, %90'ı evlilik süresi bir yılın üzerindedir. Refleksoloji ve kontrol grubu arasında VAS ağrı skorlarının karşılaştırılmasında VAS-4 ve VAS-6 değerlendirilmelerinde refleksoloji grubunda bulunan gebelerin ağrı skorları kontrol grubuna göre daha düşük olduğu ve farkın anlamlı olduğu bulunmuştur (p <.001). Bu çalışmada refleksoloji masajı uygulanan gruptaki gebelerin latent (p = 0.008) ve aktif fazda (p = 0.044) konfor puanları anlamlı düzeyde yüksek bulunurken geçiş fazında refleksoloji masajı uygulanan grubun kontrol grubuna göre puanlarının yüksek olduğu fakat farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı (p = 0.072) sonucuna ulaşılmıştır. Refleksoloji grubu ve kontrol grubu arasında yorgunluk, doğum süresi, memnuniyet düzeyleri ve ilk emzirme zamanları açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç olarak refleksoloji masajının doğum ağrısını azalttığı ve doğum konforunu arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted as a randomized controlled experimental trial to evaluate the effects of reflexology massage applied to the feet of nulliparous pregnant women on labor pain perception, birth comfort, duration of labor, fatigue levels, time to first breastfeeding, and birth satisfaction. It was carried out between February 2024 and February 2025 in the Delivery Unit of Istanbul Kanuni Sultan Suleyman Training and Research Hospital. The sample of the study consisted of a total of 70 nulliparous pregnant women, with 35 in the reflexology group and 35 in the control group. Data were collected using the“Pregnant Introduction Form,”“Labor Monitoring Form,”“Visual Analog Scale (VAS),”“Labor Comfort Scale,”“Postpartum Evaluation Form,”and“Short Form of Birth Satisfaction Scale,”which were prepared based on a literature review. The mean age of the pregnant women participating in the study was 24.49±4.74 years in the reflexology group and 23.54±3.70 years in the control group. Among all participants, 94.3% were married, 44.3% were primary school graduates, 88.6% were housewives, 42.9% of their spouses were primary school graduates, 45.7% of their spouses were workers, 75.7% had an income equal to their expenses, 81.4% lived in a nuclear family structure, and 90% had been married for more than one year. When comparing the VAS pain scores between the reflexology and control groups, it was found that the pain scores of the pregnant women in the reflexology group were significantly lower at the VAS-4 and VAS-6 evaluations compared to the control group (p <.001). In this study, the comfort scores of the pregnant women who received reflexology massage were significantly higher during the latent (p = 0.008) and active phases (p = 0.044), while although the scores were higher in the transition phase compared to the control group, the difference was not statistically significant (p = 0.072). No significant differences were found between the reflexology and control groups in terms of fatigue levels, duration of labor, satisfaction levels, and time to first breastfeeding. As a result, it was concluded that reflexology massage reduced labor pain and increased birth comfort in nulliparous pregnant women.