Angular distributions and neutron-to-proton branching ratio of the d+d reactions at very low energies
Çok düşük enerjilerde d+d reaksiyonlarının açısal dağılımları ve nötron-proton dallanma oranı
- Tez No: 997540
- Danışmanlar: PROF. DR. ZBİGNİEW KONRAD CZERSKİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nükleer reaksiyonlar, Nuclear reactions
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıty Of Szczecın
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nükleer Fizik Bilim Dalı
Özet
Çok düşük döteryum enerjilerinde 2H(d,p)3H ve 2H(d,n)3He reaksiyonlarının toplam tesir kesitleri ile açısal dağılımlarının ve bunlara karşılık gelen nötron-proton dallanma oranının hesaplamaları, 0+ eşik tek-parçacık rezonansı kavramı dahil edilerek gerçekleştirilmiştir. Rezonans, başlangıçta farklı metalik hedeflerde 2H(d,p)3H reaksiyonunda gözlenen artırılmış elektron perdeleme (screening) etkisini açıklamak amacıyla varsayılmıştır. Tesir kesitinin düz (flat) kısmı ile rezonans kısmı arasındaki girişim (interference) etkileri hesaba katılmıştır. Bu sayede, Sr ve Li gibi bazı metallerde nötron kanalının baskılanması (suppression) ve açısal anizotropinin artması gözlemi açıklanabilmiştir. Rezonans enerjisi, elektron perdeleme etkisinin gücüne bağlı olduğundan ve bu etki de yerel elektron yoğunluğuna çok bağlı olduğundan, etkili rezonans genişliği higroskopik (nem çeken) metallerde (oksitlerle kirlenmiş Sr ve Li gibi) diğer metallere göre çok daha büyük olmalıdır. Bu nedenle, rezonans genişliğiyle artan tesir kesitinin girişim terimi, hem nötron-proton dallanma oranının hem de açısal dağılımların hedef malzeme bağımlılığını sağlamaktadır. Ayrıca, rezonans parametreleri toplam ve diferansiyel tesir kesitleri ile nötron-proton dallanma oranına uyacak şekilde ayarlanarak belirlenmiştir. Son olarak, eşik rezonansı hipotezi uygulanarak, tarama enerjileri (screening energies) dahil olmak üzere tüm deneysel gözlemlerdeki hedef malzeme bağımlılığı başarıyla açıklanabilmiştir.
Özet (Çeviri)
Calculations of the total cross sections and the angular distributions of the 2H(d,p)3H and 2H(d,n)3He reactions as well as the corresponding neutron-to-proton branching ratio at very low deuteron energies have been performed including a concept of the 0+ threshold single-particle resonance. Originally, the resonance has been assumed to explain the enhanced electron screening effect observed in the 2H(d,p)3H reaction for different metallic targets. Interference effects between a flat and resonance part of the cross section has been included, which allowed us to explain observed suppression of the neutron channel and increase of the angular anisotropy in some metals such as Sr and Li. Since the resonance energy depends on the strength of the electron screening effect which, in turn, strongly depends on the local electron density, the effective resonance width should be much larger in hygroscopic metals, as contaminated by oxides Sr, Li, than in other metals. Thus, the interference term of the cross section, increasing with the resonance width, provides the necessary target material dependence of both the neutron-to-proton branching ratio and angular distributions. Moreover, the resonance parameters have been determinated by fitting the total and differential cross sections as well as the neutron-to-proton branching ratio. Finally, applying the threshold resonance hypothesis, the target material dependence of all experimental observables including the screening energies could be successfully explained.