Energy and angular momentum distribution in dow energy nuclear fission and determination of zernory particle yields in thermal newton induced fission
Düşük enerjili çekirdek bölümlerinde enerji ve açısal momentum dağılımı ve coliforniyum-249'un termal nötronlarla bölünmesinde üçüncül parçacıkların verimlerinin belirlenmesi
- Tez No: 76097
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KILDIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: düşük enerjili çekirdek bölünmesi, birincil bölünme ürünü, bölünme modları, enerji dağılımı, BGM modeli, TSM, Monte Carlo hesaplamaları, bölünme öncesi şekil, bölünme noktası, nötron sayılan, gama ışını, sertlik parametresi, NpNn modeli, açısal momentum, üçlü bölünme, üçüncül parçacık. vi, low energy nuclear fission, fission fragment, fission modes, energy distribution, BGM model, TSM, Monte Carlo calculation, prescission shape, scission point, neutron multiplicity, gamma ray, stiffness parameter, NPN" scheme, angular momentum, ternary fission, ternary particle. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZ DÜŞÜK ENERJİLİ ÇEKİRDEK BÖLÜNMELERİNDE ENERJİ VE AÇISAL MOMENTUM DAĞILIMI VE CALİFORNİYUM-249'UN TERMAL NÖTRONLARLA BÖLÜNMESİNDE ÜÇÜNCÜL PARÇACIKLARIN VERİMLERİNİN BELİRLENMESİ Büyükmumcu, Zeki Doktora, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Kıldır Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Namık K. Araş Aralık 1998, 159 sayfa Çekirdek bölünmesinde enerji dağılımını çalışmak için Çok-kanallı Rastgele Boyun Kopması Modeli (BGM) ve İki-Sferoid Modeli (TSM) kullanılmıştır. Daha önceki BGM çalışmalarinda ihmal edilen enerjinin korunumu bu çalışmada özellikle dikkate alınmıştır. TSM'de kullanılan şekil değiştirebilme sertliklerinin hesaplanması üzerine yeni bir metodoloji geliştirilerek, ürünlerin bölünme noktasındaki şekilleri valans proton-nötron etkileşmesiyle ilişkilendirilmiştir. 235U(nth,f) ve 252Cf(sf) sistemlerinde oluşan birincil ürünlerin uyarılmış durumdan temel hale geçişleri Monte Carlo metoduyla hesaplanmıştır. Hesaplanan ortalama nötron sayılarının, kinetik enerji değerlerinin ve gama enerjilerinin deneyle uyum içinde olduğu gözlenmiştir. İkincil ürünlerin yük ve kütle dağılımı için hesaplanan değerlerin de deneyle uyum içinde olduğu görülmüştür.235U(nth,f) ve 252Cf(sf) sistemleri için oluşan birincil ürünlerin ortalama açısal momentumları bölünme noktasında“bending”modunda uyarılmaların dalga fonksiyonları kullanılarak hesaplanmıştır. Bölünme noktasındaki sistemin konfigurasyonu için potansiyel enerji denklemi türetilmiştir. Bölünme konfigurasyonunun iki“elipsoid”den oluştuğu kabul edilmiş ve şekil parametreleri BGM ve TSM modelleriyle hesaplanmıştır. Sonuçların deneyle uyum içinde olduğu gözlenmiştir. Bu çalışmanın deneysel kısmında 249Cf(nth,f) bölünme sisteminde oluşan üçüncül parçacıkların verimleri belirlenmiştir. Dört üçüncül parçacık için mutlak verim değerleri ondört üçüncül parçacık için de verim limitleri belirlenmiştir. Verim ölçümleri S parçacığına kadar genişletilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENERGY AND ANGULAR MOMENTUM DISTRIBUTION IN LOW ENERGY NUCLEAR FISSION AND DETERMINATION OF TERNARY PARTICLE YIELDS IN THERMAL NEUTRON INDUCED FISSION OF CALIFORNIUM-249 Büyükmumcu, Zeki Ph.D., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Kıldır Co-Supervisor: Prof. Dr. Namık K. Aras December 1998, 159 pages The Multimodal Random Neck Rupture Model (BGM) and the Two- Spheroid Model (TSM) have been used separately to study the energy distribution in nuclear fission. In these studies a special attention has been given to the conservation of energy which was overlooked in the previous BGM studies. Also a new methodology is brought into the estimation of deformability parameters in TSM. The deformabilities of fission fragments are correlated to valence proton- neutron interaction. Monte Carlo calculations have been carried out on the deexcitation of fission fragments for 235U(nth,f) and 252Cf(sf). Results for the neutron multiplicities and kinetic energies, average gamma energies are in good agreement with the experimental data for both of the models. Mass and charge distributions of secondary fission fragments are also well produced in the calculations. iiiThe average angular momentum of the primary fission fragments for 235U(nth,f) and 252Cf(sf) has been calculated using the wave function of the bending mode excitation at the scission point. The equation for the potential energy of the the scission point configuration has been derived. The scission configuration is assumed to be consist of two ellipsoidal fragments and their shapes are determined by both models. Results are in good agreement with the recent experimental data. In the experimental part of the study, ternary particle yields have been determined for 249Cf(nth,f). The absolute yields for four and yield limitations for fourteen ternary particles have been determined. The yield measurement for ternary particles has been extended up to 37S.