Finansal okuryazarlık eğitiminin meslek lisesi muhasebe alanı öğrencileri üzerindeki etkisinin belirlenmesi: Ankara ili örneği
Determining the effect of financial literacy education on vocational high school accounting students: The case of Ankara province
- Tez No: 997582
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT AYPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Finansal Eğitim, Finansal Bilgi, Finansal Tutum, Finansal Davranış, Financial Literacy, Financial Education, Financial Knowledge, Financial Attitude, Financial Behavior
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
Özet
ÖZET Araştırmanın amacı, meslek lisesi muhasebe alanı 12. sınıf öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeylerinin, Seçmeli Finansal Okuryazarlık dersi öncesi ve sonrası ölçülerek, verilen finansal eğitimin bilgi, tutum ve davranış boyutlarında ne derece etkili olduğunu belirlemektir. Araştırma, 2023–2024 eğitim-öğretim yılında Ankara ilinde öğrenim gören 199 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada aynı öğrencilere eğitim öncesi ve sonrası anket uygulanmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler, korelasyon, ANOVA ve çoklu doğrusal regresyon test yöntemleriyle Jamovi 2.7.12 programında analiz edilmiştir. Analizlerde, öğrencilerin eğitim öncesinde finansal bilgi düzeylerinin orta seviyede, tutum puanlarının orta düzeyin alt sınırında, davranış puanlarınınsa düşük-orta arasında olduğu belirlenmiştir. Eğitim sonrasında öğrencilerin finansal bilgi puanlarında anlamlı bir değişim olmamış, orta düzeyde kalmıştır. Tutum puanlarında küçük artış gözlenmiş, davranış puanlarıysa orta düzeye yükselmiştir. Finansal okuryazarlık puanı eğitim sonrası çok küçük artış göstermiştir; ancak fark anlamlı bulunmamıştır. Hipotez testleri sonucunda, finansal bilgide demografik değişkenlerden sadece cinsiyet son testte anlamlı bulunmuştur. Finansal tutumda anne eğitim düzeyi ön testte etkili olmuştur. Finansal davranıştaysa öğrencilerin kendi gelir düzeyi ön testte anlamlı etki göstermiştir. Eğitim öncesi-sonrası finansal okuryazarlık düzeyleri arasında anlamlı fark bulunamamış, cinsiyet faktörüne göre eğitim etkisi de farklılaşmamıştır. Finansal okuryazarlık eğitimi öğrencilerin tutum ve davranışlarında sınırlı düzeyde gelişim sağlamış, bilgi boyutunda ise anlamlı bir değişim yaratmamıştır. Finansal okuryazarlık puanındaki küçük artış istatistiksel olarak anlamlı değildir. Bulgular, var olan finansal eğitimin daha güçlü içerik, verimliliği artıracak süre ve uygulamalarla geliştirilmesi, tüm eğitim düzeylerinde yaygınlaştırılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aims to evaluate the financial literacy levels of 12th-grade vocational high school students in the accounting field before and after the elective Financial Literacy course, and to determine the effectiveness of the training in terms of knowledge, attitudes, and behaviors. The research was conducted with 199 students in Ankara during the 2023–2024 academic year. Surveys were administered to the same students before and after the training. Data were analyzed in Jamovi 2.7.12 using descriptive statistics, correlation, ANOVA, and multiple linear regression. Results showed that prior to training, students' financial knowledge was moderate, attitudes were at the lower boundary of the moderate level, and behaviors ranged between low and moderate. After training, knowledge scores remained unchanged, attitudes showed a slight increase, and behaviors rose to a moderate level. Overall financial literacy scores increased marginally but not significantly. Hypothesis testing revealed that only gender was significant in the post-test for financial knowledge, mother's education level influenced attitudes in the pre-test, and students' income level affected behaviors in the pre-test. No significant differences were found between pre- and post-training literacy levels, and the effect of training did not vary by gender. The findings indicate that financial literacy education provided limited improvement in attitudes and behaviors, while knowledge remained unaffected. The small increase in literacy scores was statistically insignificant. Results suggest that financial education should be strengthened with richer content, longer duration, practical applications, expanded across all educational levels.