Adenotonsillektomi cerrahisi uygulanan pediatrik yaş grubu hastalarda postoperatif ağrı ve ajitasyon skorlamalarının karşılaştırılması
Comparison of postoperative pain and agitation scores in pediatric patients undergoing adenotonsillectomy surgery
- Tez No: 997662
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN GEZE SAATÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Adenotonsillektomi, Postoperatif ajitasyon, Postoperatif ağrı, FLACC, CHEOPS, PAED, WATCHA, Adenotonsillectomy, Postoperative agitation, Postoperative pain, FLACC, CHEOPS, PAED, WATCHA
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Adenotonsillektomi çocuklara en yaygın uygulanan cerrahi işlemlerden biridir. Adenotonsillektomi cerrahisi uygulanan pediatrik yaş grubu hastalarda postoperatif ağrı ve ajitasyon sık gözlenmektedir. Çocuklarda postoperatif ağrı ve ajitasyonun değerlendirilmesinde çeşitli skorlamalar kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı çocuklarda postoperatif ağrı ve ajitasyonun değerlendirilmesinde kullanılan skorlamaların birbiriyle olan korelasyonunu ortaya koymak, intraoperatif vital bulgular ile postoperatif ağrı ve ajitasyon arasında korelasyon olup olmadığını değerlendirmek ve etkin analjezi ve ajitasyon tedavisi sağlanmasına katkıda bulunmaktır. Materyal Metod: Çalışmamız Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz kliniğinde Ekim 2024 ve Aralık 2024 tarihleri arasında yapılmış prospektif gözlemsel bir çalışmadır. Çalışmamıza adenotonsillektomi cerrahisi uygulanan 2-10 yaş aralığındaki 136 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik özellikleri, intraoperatif hemodinamik ve solunumsal parametreler (kalp atım hızları (KAH), Noninvaziv Kan Basıncı (ortalama arteryel basınç: OAB, sistolik arteryel basınç: SAB, diastolik arteryel basınç: DAB), SpO2(periferik oksijen saturasyonu), EtCO2(endtidal karbondioksit) değeri bazal değer, indüksiyon sonrası 5.dk, cerrahi insizyon sırasında, cerrahi insizyon sonrası 5.dk, cerrahi insizyon sonrası 10.dk, ekstübasyon öncesi, ekstübasyon sonrası değerleri kaydedilmiştir. Hastaların postoperatif ajitasyon düzeyleri PAED (Pediatric Anesthesia Emergence Delirium) ve WATCHA skorlamaları ile ağrı düzeyleri ise CHEOPS (Children's Hospital of Eastern Ontario Pain Scale) ve FLACC (Face, Legs, Activity, Cry, Consolability) ölçekleri ile derlenme 0.,5.,10. ve 15. Dakikalarda değerlendirilmiştir. Bulgular: Derlenme 5.dakika, 10.dakika, 15.dakika PAED, FLACC ve CHEOPS skoru derlenme 0.dakikaya göre anlamlı düşüş göstermiştir (p<0.05) . Derlenme 10.dakika, 15.dakika WATCHA skoru derlenme 0.dakikaya göre anlamlı düşüş göstermiştir (p<0.05) Derlenme 0. ve 15.dakikadaki PAED ve WATCHA ajitasyon skorlamalarının ve FLACC ve CHEOPS ağrı skorlamalarının her biri arasında anlamlı pozitif korelasyon gözlenmiştir (p<0.05). Derlenme süresi boyunca ağrı ve ajitasyon skorlamaları progresif düşüş göstermiştir. İndüksiyon sonrası 5.dakika, cerrahi insizyon sırasında, cerrahi insizyon sonrası 5.dakika, 10.dakika, ekstübasyon öncesi, ekstübasyon sonrası kalp atım hızı bazale göre anlamlı artış göstermiştir (p<0.05). İndüksiyon sonrası 5.dakika, cerrahi insizyon sırasında, cerrahi insizyon sonrası 5.dakika, 10.dakika, ekstübasyon öncesi III sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, ortalama arter basıncı bazale göre anlamlı düşüş göstermiştir (p<0.05) . Kalp atım hızı ile postoperatif ağrı ve ajitasyon arasında ilişki gözlenmemiştir. Bakılan skorlamalardan sadece postoperatif CHEOPS ağrı skorlaması intraoperatif kalp atım hızı yüksek olanlarda yüksek bulunmuştur. Ortalama arter basıncı ile postoperatif ağrı ve ajitasyon arasında ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Çocuklarda postoperatif ağrı ve ajitasyonun objektif değerlendirilmesi ve gerekli müdahaleleri önemlidir. Çalışmamızda ağrı ile ajitasyon arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Bu çalışmada çocuklarda sıklıkla kullanılan postoperatif ağrı ve ajitasyon skorlamalarının yanında yeni skorlamaların postoperatif ağrı ve ajitasyonu değerlendirmede objektif bakış açısı sağlamaya yardımcı olduklarını gözlemledik. Skorlama sistemleri gibi objektif yöntemler klinik pratikte daha yaygın olarak kullanılmalı. Her klinik kendilerine uygun skorlama sistemlerini belirlemeli ve günlük pratikte yaygın olarak kullanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Adenotonsillectomy is one of the most commonly performed surgical procedures in children. Postoperative pain and agitation are frequently observed in pediatric patients undergoing adenotonsillectomy. Various scoring systems are used to assess postoperative pain and agitation in children. The aim of this study is to evaluate the correlation between different scoring systems used in assessing postoperative pain and agitation in children, to investigate whether there is a correlation between intraoperative vital signs and postoperative pain and agitation, and to contribute to the development of effective analgesia and agitation management strategies. Materials and Methods: This prospective observational study was conducted at the Department of Otorhinolaryngology, Karadeniz Technical University Faculty of Medicine, between October 2024 and December 2024. A total of 136 patients aged 2– 10 years who underwent adenotonsillectomy were included in the study. The demographic characteristics of the patients and their intraoperative hemodynamic and respiratory parameters (heart rate [HR], noninvasive blood pressure [mean arterial pressure (MAP), systolic arterial pressure (SAP), diastolic arterial pressure (DAP)], SpO₂ [peripheral oxygen saturation], and EtCO₂ [end-tidal carbon dioxide]) were recorded at baseline, 5 minutes after induction, at surgical incision, 5 and 10 minutes after incision, before extubation, and after extubation. Postoperative agitation levels were evaluated using the PAED (Pediatric Anesthesia Emergence Delirium) and WATCHA scales, while pain levels were assessed using the CHEOPS (Children's Hospital of Eastern Ontario Pain Scale) and FLACC (Face, Legs, Activity, Cry, Consolability) scales at 0, 5, 10, and 15 minutes during recovery. Results: PAED, FLACC, and CHEOPS scores at 5, 10, and 15 minutes of recovery showed a significant decrease compared to the 0-minute scores (p<0.05). WATCHA scores at 10 and 15 minutes of recovery also showed a significant reduction compared to the baseline (p<0.05). A significant positive correlation was observed between the PAED and WATCHA agitation scores, as well as between the FLACC and CHEOPS pain scores at 0 and 15 minutes of recovery (p<0.05). Pain and agitation scores showed a progressive decline throughout the recovery period. Heart rate increased significantly at 5 minutes after induction, at surgical incision, 5 and 10 minutes after incision, before and after extubation compared to baseline values (p<0.05). Systolic, diastolic, and mean arterial pressures significantly decreased at 5 minutes after induction, at surgical incision, 5 and 10 minutes after incision, and before extubation compared to baseline values (p<0.05). No significant relationship was found between heart rate and postoperative pain and V agitation scores, except for the CHEOPS pain score, which was significantly higher in patients with elevated intraoperative heart rates. No significant association was found between mean arterial pressure and postoperative pain or agitation scores. Conclusion: Objective evaluation of postoperative pain and agitation in children is crucial for appropriate intervention. A positive correlation between pain and agitation was identified in our study. In addition to commonly used scoring systems, we observed that newer scoring systems can provide an objective perspective in assessing postoperative pain and agitation in children. Objective methods such as standardized scoring systems should be more widely implemented in clinical practice. Each clinic should determine the scoring systems most suitable for their patient population and use them consistently in daily practice.