Cerrahi olarak tedavi edilen distal radius kırıklarında erken ve geç dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of early and late outcomes in surgically treated distal radius fractures
  1. Tez No: 997663
  2. Yazar: TALANTBEK ALTOROEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH BAĞIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Distal radius kırığı, dorsal vida çıkımı, tenosinovit, ultrasonografi, Distal radius fracture, dorsal screw prominence, tenosynovitis, ultrasonography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Distal radius kırığı nedeniyle volar kilitli plak ile cerrahi tedavi edilen hastalarda erken ve geç dönem klinik sonuçları değerlendirmek; ultrasonografinin (USG) tendon patolojileri ile vida–tendon ilişkisini ortaya koymadaki katkısını incelemek; dorsal vida çıkımının tenosinovit ve ağrı ile ilişkisini analiz etmek ve vida çıkımı uzunluğunun eşik değerlerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: 2012–2024 yılları arasında distal radius kırığı nedeniyle volar plak uygulanan 56 hasta retrospektif olarak analiz edildi. Demografik veriler, fonksiyonel skorlar (Mayo el bilek skoru, QuickDASH) ve takip süreleri kaydedildi. Plak pozisyonu Soong sınıflamasına göre değerlendirildi. USG ile volar plak-vida tespitinin fleksör tendon ve ekstansör kompartman ile olan ilişkisi dinamik olarak incelendi. Dorsal vida çıkımı ile tenosinovit ve ağrı arasındaki ilişki analiz edildi. Bulgular: Hastaların %66,1'i erkekti (n=37), %33,9'u kadındı (n=19). Ortalama yaş 49,6±14 yıl (medyan 51; 17–71) ve ortalama takip süresi 68,9±47,2 ay . Olguların %53,6'sında dominant ekstremite etkilenmişti. AO sınıflamasına göre kırıkların %69,6'sı Tip C idi. Toplam 368 distal vidanın %8,4'ünde ≥0,5 mm dorsal çıkım saptandı; vida çıkımı en sık ikinci ekstansör kompartmanda izlendi. Ortalama distal vida çıkımı 2,59±1,32 mm idi. USG'de 16 hastada (%28,6) tenosinovit saptandı. Distal vida çıkımı ile tenosinovit arasında anlamlı ilişki bulundu ve eşik değeri 0,5 mm olarak belirlendi. Proksimal vida çıkımı ağrı ile anlamlı ilişkiliydi; eşik değeri 2,4 mm idi. Soong sınıflamasına göre evre 2 olan hastalarda fleksör tenosinovit ile anlamlı ilişki mevcuttu. Sonuç: Dorsal vida çıkımı ekstansör tenosinovit için güçlü bir risk faktörüdür ve distal vidalar için ≥0,5 mm vida çıkımı klinik olarak anlamlıdır. Proksimal vida çıkımında yaklaşık 2,4 mm üzerindeki değerler ağrı ile ilişkilidir. Soong 2 plak yerleşimi fleksör tendon komplikasyonları açısından artmış risk taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate early and long-term clinical outcomes in patients surgically treated with a volar locking plate for distal radius fractures; to investigate the contribution of ultrasonography (US) in detecting tendon pathologies and assessing the screw–tendon relationship; and to analyze the association between dorsal screw prominence and tenosynovitis and pain, as well as to determine threshold (cut-off) values for screw prominence. Materials and Methods: A total of 56 patients who underwent volar plate fixation for distal radius fractures between 2012 and 2024 were retrospectively analyzed. Demographic data, functional scores (Mayo Wrist Score, QuickDASH), and follow-up periods were recorded. Plate positioning was evaluated according to the Soong classification. Flexor tendons, the dorsal proximal screw level, and the six extensor compartments at the distal screw level were dynamically assessed using ultrasonography. The relationships between dorsal screw prominence and tenosynovitis and pain were analyzed. Results: Of the patients, 66.1% were male (n=37) and 33.9% were female (n=19). The mean age was 49.6±14 years (median 51; range 17–71), and the mean follow-up period was 68.9±47.2 months. The dominant extremity was involved in 53.6% of cases. According to the AO classification, 69.6% of fractures were Type C. Of a total of 368 distal screws, 8.4% demonstrated dorsal prominence ≥0.5 mm, most frequently in the second extensor compartment. The mean distal screw prominence was 2.59±1.32 mm. Tenosynovitis was detected by ultrasonography in 16 patients (28.6%). A significant association was found between distal screw prominence and tenosynovitis, with a cut-off value of 0.5 mm. Proximal screw prominence was significantly associated with pain, with a cut-off value of 2.4 mm. Soong 2 plate positioning showed a significant association with flexor tenosynovitis. Conclusion: Dorsal screw prominence is a strong risk factor for extensor tenosynovitis, and screw prominence ≥0.5 mm is clinically significant. Proximal screw prominence exceeding approximately 2.4 mm is associated with pain. Soong 2 plate positioning carries an increased risk for flexor tendon complications. ix