PRENATAL DÖNEMDE 3,5 GHz RADYOFREKANS RADYASYONAMARUZ KALAN RATLARIN TİROİD DOKULARININ 18. ve 24. AYLARDA DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF THYROID TISSUES AT 18 AND 24 MONTHS IN RATS EXPOSED TO 3.5 GHz RADIOFREQUENCY RADIATION DURING THE PRENATAL PERIOD
- Tez No: 997700
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FARUK OKTAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Tiroid, Apoptoz(Caspase-3), İnflamasyon(IL-1β, NF-κB), Otofaji(LC3B), Proliferasyon(Ki-67), 3.5 GHz Radyofrekans Radyasyon, Histopatoloji ve Morfoloji, Thyroid, Apoptosis (Caspase-3), Inflammation (IL-1β, NF-κB), Autophagy (LC3B), Proliferation (Ki-67), 3.5 GHz Radiofrequency Radiation, Histopathology and Morphology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, prenatal dönemde 3.5 GHz radyofrekans radyosyona (RFR) maruz kalan anne ratların yavrularının tiroidlerinin doğum sonrası 18 ve 24. aylarda incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada kullanılan Wistar Hannover cinsi ratlar, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi etik kurul onaylı ve 2022-02 protokol numaralı çalışmadan temin edildi. Bu çalışmadaki ratların anneleri sadece hamilelik döneminde 3.5 GHz RFR'lere maruz kaldı. Araştırmadaki ratlar ise doğum sonrası 18. ve 24. aya kadar herhangi bir ışına maruz kalmadı. 18 aylık çalışma grubu 8'i kontrol 7'si deney olmak üzere toplam 15 adet dişi, 24 aylık çalışma grubu ise 7'si kontrol 8'i deney olmak üzere toplam 15 adet erkek rattan oluştu. Her iki grupta yer alan ratlar ketamin anestezisi kullanılarak sakrifiye edildi, tiroid dokuları histopatolojik, morfolojik ve immünohistokimyasal açıdan değerlendirildi. Bulgular: 18 ve 24. ay deney grupları arasında total skor ve kolloid parametresinde anlamlı artış gözlendi (p = 0,010; p = 0,008). 18 ay grubunda tiroid dokularından elde edilen immünohistokimyasal analizler; prenatal 3.5 GHz RFR maruziyetinin Ki-67 (p = 0,002), Caspase-3 (p = 0,018) ve LC3Byi artırdığını gösterdi (p > 0,05). 24 ay grubundan elde edilen veriler ise prenatal 3.5 GHz RFR maruziyetin Ki-67 (p = 0,002) ve Caspase-3'ü (p = 0,018) artırdığını, LC3B'yı azalttığını gösterdi. IL-1β ve NF-κB nın ise söz konusu radyasyondan etkilenmediği gözlendi (p > 0,05). Yapılan morfolojik ölçümler, RFRların periferik ve santral folikül çapını değiştirmediğini (p > 0,05), periferik epitel boyunu (p = 0,016), azalttığını gösterdi. Sonuç: Prenatal dönem 3.5 GHz RFR maruziyeti, doğum sonrası 18 ve 24. aylarda tiroid dokusu üzerinde bazı seçici morfolojik ve hücresel değişikliklere yol açtı.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THYROID TISSUES AT 18 AND 24 MONTHS IN RATS EXPOSED TO 3.5 GHz RADIOFREQUENCY RADIATION DURING THE PRENATAL PERIOD Aim: The aim of this study was to examine the thyroid glands of the offspring of maternal rats exposed to 3.5 GHz radiofrequency radiation (RFR) during the prenatal period, at postnatal months 18 and 24. Materials and Methods: In this study, Wistar Hannover rats were obtained from an ethically approved experimental protocol (no. 2022-02) under the Ethics Committee of Bağcılar Training and Research Hospital. The dams were exposed to 3.5 GHz RFR only during pregnancy. The offspring were not exposed to any radiation until postnatal months 18 and 24. The 18-month group consisted of a total of 15 female rats (8 control, 7 RFR-exposed), and the 24-month group consisted of a total of 15 male rats (7 control, 8 RFR-exposed). All animals were sacrificed under ketamine anesthesia, and thyroid tissues were evaluated histopathologically, morphologically, and immunohistochemically. Results: A significant increase in total score and colloid parameters was observed between the 18- and 24-month experimental groups (p = 0.010; p = 0.008). Immunohistochemical analysis of thyroid tissues in the 18-month group showed that prenatal exposure to 3.5 GHz RFR increased Ki-67 (p = 0.002), Caspase-3 (p = 0.018), and LC3B levels (p > 0.05). Data from the 24-month group indicated that prenatal RFR exposure increased Ki-67 (p = 0.002) and Caspase-3 (p = 0.018) while decreasing LC3B. IL-1β and NF-κB were not affected by the radiation (p > 0.05). Morphological measurements revealed that RFR did not alter peripheral and central follicle diameters (p > 0.05) but significantly decreased peripheral epithelial height (p = 0.016). Conclusion: Prenatal exposure to 3.5 GHz RFR induced selective morphological and cellular alterations in thyroid tissue at postnatal months 18 and 24.