Interactive design in Libyan homes: Challenges, opportunities, and future directions
Libya evlerinde etkileşimli tasarım: Zorluklar, fırsatlar ve gelecekteki yönler
- Tez No: 997703
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSOY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Etkileşimli tasarım, Interactive design
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Etkileşimli tasarım, Libya'da iç mekân tasarımı disiplininin henüz gelişmekte olan bir alt alanıdır ve bu konuda belirgin bir araştırma boşluğu bulunmaktadır. Tarihsel olarak iç mekân tasarımı Libya'da ikincil öneme sahip bir alan olarak görülmüş, ancak yakın dönemde ulusal üniversitelerde akademik bir disiplin olarak tanınmasıyla birlikte gelişiminin erken evrelerinde olduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışma, genel kamuoyuna (n=319) ve sektör profesyonellerine (n=21)—iç mekân tasarımcıları ve teknoloji uzmanları dahil—uygulanan iki ayrı yapılandırılmış anket ile karma yöntemli bir araştırma tasarımı benimsemektedir. Araştırmanın amacı, Libya bağlamında etkileşimli tasarıma ilişkin kamuoyu farkındalığını ve algısını değerlendirmek; aynı zamanda mevcut uygulamaları ve karşılaşılan zorlukları incelemektir. Nicel ve nitel bulgular, belirgin bir ikili durumu ortaya koymaktadır: Katılımcıların %92'si etkileşimli sistem entegrasyonu için profesyonellere başvurmaya istekli olduklarını, %91'i ise bütçe ayırabileceklerini belirtmektedir. Ancak uygulamaya geçiş, altyapı eksiklikleri ve yerel uzmanlık yetersizliği nedeniyle sınırlıdır. Bu engellere rağmen, elde edilen veriler Libya'daki konutlarda güvenlik, işlevsellik ve modern estetik beklentilerinin artmasıyla birlikte etkileşimli tasarıma yönelik güçlü bir talep olduğunu göstermektedir. Sonuçlar hem halk hem de profesyoneller arasında etkileşimli tasarıma yönelik genel olarak olumlu bir tutum olduğunu ortaya koymakta ve bu alanın Libya'da gelecekte daha geniş bir biçimde benimsenme potansiyeline işaret etmektedir. Mevcut kullanım sınırlı olsa da veriler etkileşimli tasarımın yaygınlaşmasına yönelik net bir eğilim bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Interactive design is an emerging subfield within interior design in Libya, where a notable research gap currently exists. Historically, interior design has been considered secondary in the Libyan context, and its recent recognition as a formal academic discipline at national universities highlights its early stage of development. This study employs a mixed-methods research design, utilizing two distinct structured questionnaires administered to the general public (n=319) and industry professionals (n=21), including interior designers and technology experts. The research aims to assess public awareness and perceptions of interactive design while exploring its current applications and implementation challenges within the Libyan context. The quantitative and qualitative findings reveal a significant dichotomy: while 92% of respondents express a willingness to engage professionals for interactive integration and 91% are open to allocating budget, actual implementation is currently hindered by infrastructural deficits and a lack of specialized local expertise. Despite these barriers, the data indicates a strong trajectory toward broader adoption, driven by a growing demand for security, functionality, and modern aesthetics in Libyan domestic spaces.The findings reveal a generally positive attitude toward interactive design among both the public and professionals, indicating promising potential for its future integration into Libyan domestic spaces. Although its present use remains limited, the results suggest a clear trajectory toward broader adoption.