Gastrointestinal endoskopilerde çift nazal kanülle oksijen uygulamasının solunumsal komplikasyonlar üzerine etkisi
The effect of oxygen application via double nasal cannula on respiratory complications in gastrointestinal endoscopies
- Tez No: 997741
- Danışmanlar: PROF. DR. NURÇİN GÜLHAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal endoskopi, sedasyon, solumsal komplikasyon, oksijen uygulama, Gastrointestinal endoscopy, sedation, respiratory complications, oxygen administration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda gastrointestinal endoskopi planlanan olgularda, çift nazal kanülle uyguladığımız oksijen tedavisinin; desatürasyon ve solunumsal komplikasyonlar üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Materyal Metot: Fakülte etik kurulu ve hastaların yazılı ve sözlü onamı alındıktan sonra 18-65 yaş arası gastrointestinal endoskopi planlanan (üst, alt, herikisi) ASA I-II olan toplam 300 hasta çalışmaya dahil edildi. Preoperatif STOP BANG anketiyle OSA skorları belirlendi. Girişim odasında ikinci bir nazal kanülle oksijen verme düzeneği hazır bulunduruldu. Rutin monitörizasyonu takiben hastalar zarf yöntemiyle randomize 3 gruba ayrıldı. Grup TK5 (n=100): 5 L/dk olacak şekilde nazal oksijen kanülüyle 5 dk preoksijenasyon işlem süresince ve sonrasında aynı şekilde 5 L/dk oksijen, Grup TK15 (n=100): 15 L/dk olacak şekilde nazal oksijen kanülüyle 5 dk preoksijenasyon, işlem süresince ve sonrasında aynı şekilde 15 L/dk oksijen, Grup ÇK30 (n=100): 30 L/dk olacak şekilde nazal oksijen kanülüyle 5 dk preoksijenasyon, işlem süresince ve sonrasında aynı şekilde 30 L/dk oksijen verildi. Tüm hastalarda giriş satürasyonu ve 99-100 satürasyona ulaşıncaya kadar geçen süre kaydedildi. Sedasyon, 1 mg/kg propofol, kolonoskopilerde ek fentanyl 0.5 µg/kg fentanil ile sağlandı. Gerekirse bu dozlar tekrarlandı. Periferal oksijen satürasyonu, 92'nin altına düşüşü desatürasyon, 90'nın altına düştüğü durumlar ileri desatürasyon, 85'in altına düştüğü durumlar ciddi desatürasyon kabul edildi. Tüm hastalarda endoskopi süresi, sedasyon süresi, kullanılan propofol ve fentanil miktarları, desatürasyon atak sayısı, desatürasyonun düzelme süresi, bradipne, hipotansiyon, bradikardi, burunda yanma hissi, derlenme ünitesinde desatürasyon gibi yan etkiler kaydedildi. Bulgular: Desatürasyon görülme insidansı GTK15 (%7), GÇK30 (%2) olmak üzere GTK5 (%31)'e göre istatiksiksel anlamlı düşüktü (p<0.05). Desatürasyon görülme insidansı GÇK30 ve GTK15 arasında farklı değildi (p>0.05). İleri desatürasyon GTK15 ve GÇK30'da hiçbir hastada gözlenmezken GTK5 grubunda %18 oranında gözlendi (p<0.05). Ciddi desatürasyon GTK5 grubunda %11 oranında tespit edilirken diğer gruplarda ciddi desatürasyon yoktu (p<0.05). Desatürasyon süresi GTK5'te 16±32 sn gibi diğer gruplardan (3±10 sn, 1±5 sn) uzundu. Satürasyon 99 olma zamanı G15'te 47±24 sn, G30'da 35±23 sn gibi G5'ten 72±43 sn'den kısaydı (p<0.05). GÇK30'da bu süre GTK15'ten anlamlı kısaydı (p<0.05). Ancak çift nazal kanül oksijen uygulamalarında hastaların %30'unda burunda yanma hissi mevcuttu (p<0.05). Sonuç: Gastrointestinal sistem endoskopileri için yapılan sedasyon uygulamalarında solunumsal komplikasyonların önlemesinde çift nazal kanülle oksijen uygulamasının tek nazal kanül 15 L'lik akışlarla benzer etkinliğe sahip olduğunu; her iki akış hızında da 5 L'lik akış hızına göre solunumsal komplikasyonların anlamlı azaldığını saptadık. Hasta konforu açısından tek kanül 15 L uygulamasının daha iyi olduğunu gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to investigate the effect of oxygen therapy with double nasal cannula on desaturation and respiratory complications in patients scheduled for gastrointestinal endoscopy. Materials and Methods: After obtaining the written and verbal consent of the faculty ethics committee and the patients, a total of 300 patients aged 18-65 years with ASA I-II who were scheduled for gastrointestinal endoscopy (upper, lower or both) were included in the study. OSA scores were determined preoperatively with the STOP BANG questionnaire. A second nasal cannula oxygen delivery device was available in the intervention room. Following routine monitoring, the patients were randomly divided into 3 groups using the envelope method. Group TK5 (n=100): 5 minutes preoxygenation with nasal oxygen cannula at 5 L/min and 5 L/min oxygen during and after the procedure, Group TK15 (n=100): 5 minutes preoxygenation with nasal oxygen cannula at 15 L/min, 15 L/min oxygen during and after the procedure, Group TK30 (n=100): 5 minutes preoxygenation with nasal oxygen cannula at 30 L/min, 30 L/min oxygen was administered during and after the procedure. Entry saturation and the time until 99-100 saturation were recorded in all patients. Sedation was provided with 1 mg/kg propofol and additional fentanyl 0.5 µg/kg in colonoscopies. These doses were repeated if necessary. Peripheral oxygen saturation falling below 92 was considered desaturation, falling below 90 was considered advanced desaturation, and falling below 85 was considered severe desaturation. In all patients, the duration of endoscopy, duration of sedation, amounts of propofol and fentanyl used, number of desaturation episodes, recovery time of desaturation, side effects such as bradypnoea, hypotension, bradycardia, burning sensation in the nose, and desaturation in the recovery unit were recorded. Results: The incidence of desaturation was statistically significantly lower in GCT15 (7%) and GCT30 (2%) compared to GCT5 (31%) (p<0.05). The incidence of desaturation was not different between GCT30 and GCT15 (p>0.05). Advanced desaturation was not observed in any patient in GCT15 and GCT30, whereas it was observed in 18% in GCT5 group (p<0.05). Severe desaturation was found in 11% of the GTK5 group, whereas there was no severe desaturation in the other groups (p<0.05). Desaturation time was 16±32 sec in GTK5, which was longer than the other groups (3±10 sec, 1±5 sec). Saturation 99 time was 47±24 sec in G15, 35±23 sec in G30 and 72±43 sec shorter than G5 (p<0.05). In GTK30, this period was significantly shorter than in GTK15 (p<0.05). However, 30 % of the patients had a burning sensation in the nose during double nasal cannula oxygen applications (p<0.05). Conclusion: Oxygen administration with a double nasal cannula has similar effectiveness to a single nasal cannula with 15 L flows in preventing respiratory complications in sedation applications for gastrointestinal system endoscopies; we found that respiratory complications were significantly reduced at both flow rates compared to the 5-liter flow rate. We observed that a single cannula of 15 L is better in terms of patient comfort.