Kaygı ve güvensiz bağlanma stilleriile ilişki doyumu arasındakiilişkilerin incelenmesi
Examination of relationships between anxiety andinsecutory attachment styles and relationshipsatisfaction
- Tez No: 997753
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL GÜNER ALGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma kaygısı, Güvensiz bağlanma, Kaygılı ve kaçınan bağlanma, Yetişkinlerde bağlanma, İlişki doyumu, Attachment anxiety, Insecure attachment, Attachment anxiety and avoidance, Adult attachment, Relationship satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, genç yetişkinlerde güvensiz bağlanma stilleri ve kaygı düzeyinin ilişki doyumu üzerindeki yordayıcı etkisinin tespit edilmesidir. Bu doğrultuda, araştırmanın tarama modelinde yürütülmesi tasarlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2024- 2025 eğitim ve öğretim yılında İstanbul ili Altınbaş Üniversitesi'nde öğrenim gören genç yetişkin bireyler oluştururken örneklem grubunu ise evren içerisinden rastgele ve seçilen ve araştırmaya katılmak için gönüllü olan 310 birey meydana getirmiştir. Çalışmanın verileri örneklem grubuna uygulanan Kişisel Bilgi Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II, Beck Anksiyete Ölçeği ve İlişki Doyumu Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma sürecinde genç yetişkinlerin güvensiz bağlanma stilleri, kaygı ve ilişki doyumu verilerinin analizinde SPSS-28 istatistik programı kullanılmıştır. Araştırmanın birinci hipotezi kapsamında, genç yetişkin bireylerde kaygılı bağlanmanın ilişki doyumu üzerindeki etkisi incelenmiş ve anlamlı düzeyde ve olumsuz yönde yordayıcı etki tespit edilmiştir. Ek olarak, araştırmanın ikinci hipotezi doğrultusunda genç yetişkin bireylerde kaçınan bağlanmanın ilişki doyumu üzerindeki etkisi incelenmiş olup anlamlı düzeyde ve olumsuz yönde yordayıcı etki tespit edilmiştir. Son olarak, araştırmanın üçüncü hipotezi doğrultusunda genç yetişkin bireylerde kaygı düzeyinin ilişki doyumu üzerindeki etkisi incelenmiş olup anlamlı düzeyde olumsuz yönde yordayıcı etki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the predictive effect of insecure attachment styles and anxiety levels on relationship satisfaction in young adults. Accordingly, the study was designed to be conducted using a screening model. The study population consisted of young adults studying at Altınbaş University in Istanbul during the 2024-2025 academic year, while the sample group consisted of 310 individuals randomly selected from the population who volunteered to participate in the study. Data were collected using a Personal Information Form, the Experiences in Close Relationships Inventory-II, the Beck Anxiety Inventory, and the Relationship Satisfaction Scale, administered to the sample group. SPSS-28 statistical software was used to analyze data on young adults' insecure attachment styles, anxiety, and relationship satisfaction. Within the scope of the first hypothesis of the study, the effect of anxious attachment on relationship satisfaction in young adults was examined, and a significant and negative predictive effect was identified. Additionally, in line with the second hypothesis of the study, the effect of avoidant attachment on relationship satisfaction in young adults was examined, and a significant negative predictive effect was found. Finally, in line with the third hypothesis of the study, the effect of anxiety on relationship satisfaction in young adults was examined, and a significant negative predictive effect was found.