Çocuklara uygulanan 8 haftalık masa tenisi antrenmanlarının purdue-pegboard el becerisi ve yıldız el göz koordinasyon testlerine etkisi
The effect of 8-week table tennis training on purdue-pegboard dexterity and star hand-eye coordination tests in children
- Tez No: 997752
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN İBİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: El-göz koordinasyonu, el becerisi, masa tenisi, Hand-eye coordination, manual dexterity, table tennis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı çocuklara uygulanan 8 haftalık masa tenisi antrenmanlarının el becerisi ve el-göz koordinasyonuna etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya 10-12 yaş arasında 50 çocuk katılmıştır. Çocuklar 8 haftada boyunca haftada 3 gün masa tenisi antrenmanları uygulanacak deney gurubu ve herhangi bir antrenman uygulanmayan kontrol grubu olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Katılımcılara 8 haftalık antrenmanların başlangıcında ve sonunda olmak üzere iki kez Purdue-Pegboard el becerisi testi ve yıldız el-göz koordinasyon testi uygulanmıştır. Verilerin analizinde farklı protokollerin sonuçlarını, ön ve son test ölçümlerini ve protokol*zaman etkileşim etkisini incelemek için, tekrarlanan ölçümler iki yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, deney grubunun Purdue-Pegboard el becerisi testi sağ el (p<0,001), sol el (p<0,001), çift el (p<0,001), toplam puan (p<0,001), birleştirme puanı sağ el (p<0,001) ve birleştirme puanı sol el (p<0,070) parametrelerinde ön testten son teste istatistik olarak anlamlı bir gelişim belirlenmiştir. Yıldız el-göz koordinasyon testi el beceri süresi (p< 0,001) ve hata puanı (p<0,001) değerlerinde ise her iki grupta da ön testten son teste anlamlı bir gelişim görülürken bu gelişimin deney gurubunda daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca guruplar arasındaki gelişimin karşılaştırılmasında deney gurubu lehine istatiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak masa tenisi antrenmanlarının çocuklarda el becerisi ve el-göz koordinasyonunu artırdığı belirlenirken, çocukların masa tenisi ya da kısa mesafede oynanan ve kısa reaksiyon süresi gerektiren benzer spor branşlarına yönlendirilmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effects of an 8-week table tennis training program on manual dexterity and hand-eye coordination in children. A total of 50 children aged between 10 and 12 years participated in the study. The participants were divided into two groups: an experimental group that received table tennis training three days per week for eight weeks, and a control group that did not receive any training. The Purdue Pegboard Test for manual dexterity and the Star Hand-Eye Coordination Test were administered to all participants twice, at the beginning and at the end of the 8-week training period. To examine the effects of different protocols, pre- and post-test measurements, and the protocol × time interaction, a two-way repeated measures ANOVA was used for data analysis. According to the findings, the experimental group demonstrated statistically significant improvements from pre-test to post-test in the Purdue Pegboard Test parameters, including right hand (p<0.001), left hand (p<0.001), both hands (p<0.001), total score (p<0.001), assembly score for the right hand (p<0.001), and assembly score for the left hand (p<0.070). In the Star Hand–Eye Coordination Test, significant improvements were observed from pre-test to post-test in both groups for manual performance time (p<0.001) and error scores (p<0.001); however, the magnitude of improvement was greater in the experimental group. Additionally, comparisons of the improvement between groups revealed a statistically significant difference in favor of the experimental group. In conclusion, table tennis training was found to enhance manual dexterity and hand–eye coordination in children. Therefore, it is recommended that children be encouraged to participate in table tennis or similar sports that are played at short distances and require rapid reaction times.