Görsel kültür perspektifinden Türkiye'deki yabancı diplomatik misyonların sosyal medyada kültürel diplomasi faaliyetleri analizi
An analysis of cultural diplomacy activities of foreign diplomatic missions in Türkiye on social media from a visual culture perspective
- Tez No: 997781
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÜM BURCU DALKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Communication Sciences, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dijital diplomasi, Eğitim diplomasisi, Kamu diplomasisi, Kültürel diplomasi, Sanal diplomasi, Önleyici diplomasi, Digital diplomacy, Educational diplomacy, Public diplomacy, Cultural diplomacy, Virtual diplomacy, Preventive diplomacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Kültür Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de faaliyet gösteren beş büyük gücün (ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Japonya) diplomatik misyonlarının Instagram paylaşımlarını görsel kültür ve göstergebilim çerçevesinde incelemektedir. Dijital diplomasinin yükselişiyle birlikte sosyal medya platformları, devletlerin yumuşak güç stratejilerini hayata geçirdikleri kritik araçlar haline gelmiştir. Instagram'ın görsel odaklı yapısı, diplomatik aktörlere duygusal bağ kurma ve kültürel mesajlar iletme imkânı sunmaktadır. Araştırmanın temel sorusu, yabancı diplomatik misyonların Instagram paylaşımlarının nasıl bir anlam evreni kurduğu ve bu görsellerin hangi stratejik hedeflere hizmet ettiğidir. Roland Barthes'ın göstergebilim modeli temel alınarak, beş ülkeden seçilen 25 görsel derinlemesine analiz edilmiştir. Her bir paylaşımın düz anlam ve yan anlam düzeylerinde taşıdığı mesajlar çözümlenmiş, kullanılan renkler, semboller, mekân tercihleri ve kompozisyon stratejileri sistematik biçimde betimlenmiştir. Bulgular, her bir diplomatik misyonun kendine özgü görsel stratejiler geliştirdiğini göstermektedir. ABD askeri güç ve teknolojik üstünlüğünü vurgularken, Fransa kültürel zarafeti öne çıkarmakta, İngiltere tarihsel bağlara atıfta bulunmakta, Almanya çevresel sorumluluğu vurgulamakta, Japonya ise geleneksel estetik değerleri görselleştirmektedir. Araştırma, dijital diplomasinin görsel dilini anlama ve eleştirel medya okuryazarlığı geliştirme açısından önemli bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines Instagram posts of diplomatic missions of five major powers (USA, France, UK, Germany, Japan) operating in Turkey within the framework of visual culture and semiotics. With the rise of digital diplomacy, social media platforms have become critical tools through which states implement their soft power strategies. Instagram's visual-oriented structure offers diplomatic actors the opportunity to establish emotional connections and convey cultural messages. The fundamental question of the research is how Instagram posts of foreign diplomatic missions construct a meaning universe and what strategic objectives these visuals serve. Based on Roland Barthes' semiotic model, 25 visuals selected from five countries were analyzed in depth. The messages carried by each post at denotation and connotation levels were decoded, and the colors, symbols, spatial choices, and compositional strategies employed were systematically described. Findings demonstrate that each diplomatic mission develops distinct visual strategies. While the USA emphasizes military power and technological superiority, France highlights cultural elegance, the UK refers to historical ties, Germany stresses environmental responsibility, and Japan visualizes traditional aesthetic values. The research presents significant findings in terms of understanding the visual language of digital diplomacy and developing critical media literacy.