Motiften yüzeye: Seramik ve porselen estetiğinin güncel tasarım nesnelerine yansımaları
From motif to surface: Contemporary design applications of ceramic and porcelain aesthetics
- Tez No: 997826
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSOY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik dekoru, Seramik malzemeleri, Seramik sanatı, Seramikler, Tekstil tasarımı, Decor of ceramic, Ceramic materials, Ceramic art, Ceramics, Textile design
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Bu araştırma, seramik ve porselenin fiziksel gerçekliğinden koparak moda, mimari, mobilya ve grafik tasarım disiplinlerinde görsel ve kavramsal bir“imge”ye dönüşüm sürecini incelemektedir. Çalışma, malzemenin tarihsel kökenlerinden dijital üretim çağına uzanan serüvenini,“Skeuomorphism”(malzeme öykünmesi) ve“Dokunsal Yanılsama”kavramları ekseninde analiz etmektedir. Seramiğin sert ve kırılgan ontolojisi ile tekstil gibi malzemelerin esnek doğası arasındaki tezatlığın, dijital teknolojiler aracılığıyla nasıl melez bir estetiğe evrildiği tartışılmaktadır. Vaka analizleri üzerinden dört ana dönüşüm tipolojisi saptanmıştır: Tarihsel motiflerin yüzeylere“yapıştırma estetiği”ile aktarıldığı desen transferi; yumuşak malzemelerin seramik formunu taklit ettiği biçimsel öykünme; seramiğin taşıyıcı bir öğeye dönüştüğü işlevsel transfer ve üç boyutlu nesnelerin grafikselleştirildiği kavramsal müdahaleler. Sonuç olarak, dijital üretim teknolojilerinin seramiğin“aura”sını dönüştürdüğü, malzemenin“kırılgan lüks”algısını dayanıklı yüzeylere taşıyarak demokratikleştirdiği ve seramiği fiziksel sınırlarından kurtararak disiplinlerarası dolaşıma giren bir estetik koda dönüştürdüğü görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the transformation of ceramics and porcelain from physically grounded materials into visual and conceptual images circulating across disciplines such as fashion, architecture, furniture, and graphic design. Tracing this trajectory from the historical origins of ceramic production to the era of digital fabrication, the research is framed around the concepts of skeuomorphism (material mimicry) and tactile illusion. It explores how the contrast between the rigid and fragile ontology of ceramics and the flexible nature of materials such as textiles has evolved into a hybrid aesthetic through digital technologies. Based on selected case studies, four principal typologies of transformation are identified: pattern transfer, in which historical motifs are applied to new surfaces through a“cut-and-paste”aesthetic; formal mimicry, where soft materials imitate ceramic form; functional transfer, in which ceramics operate as a structural or load-bearing element; and conceptual interventions that translate three-dimensional objects into graphic representations. The findings suggest that digital production technologies have transformed the aura traditionally attributed to ceramics, recontextualized the notion of“fragile luxury”by transferring it onto more durable surfaces, and enabled ceramics to transcend their physical constraints. As a result, ceramics increasingly function as a universal aesthetic code circulating fluidly across disciplinary boundaries rather than as a material confined to its original medium.