Tracking metacognition in episodic memory: Differences in ERP between jol and fok judgments
Olaysal bellekte üstbılışsel izleme: Bilme hissi ve öğrenme kararı arasındakı OIP farklılıkları
  1. Tez No: 997910
  2. Yazar: NİSA HACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METEHAN IRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Episodik bellek, Üst bellek, Üstbiliş, Üstbilişsel izleme, Episodic memory, Metamemory, Metacognitive, Metacognitive monitoring
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma olaysal bellek görevini kullanarak iki üstbilişsel yargı türü olan Öğrenme Kararı (ÖK) ve Bilme Hissi (BH) süreçlerinin nöral farklılıkları olay-ilişkili potansiyel (OİP) yöntemi ile incelemiştir. Çalışmaya, üniversite öğrencisi, sağ elini kullanan 41 genç yetişkin katılmıştır. Olaysal bellek görevi, beş aşamadan oluşmuştur: ÖK, ÖK tanıma, BH, BH tanıma; ancak bu çalışmada yalnızca ÖK ve BH aşamaları analiz edilmiştir. Davranışsal analizler, iki aşamadaki güven düzeyi ve tepki sürelerinin dağılımını incelemiştir. OİP analizleri ise, karar türleri ve beyin bölgeleri (frontal, frontosantral, santral, santraparietal ve parietal) arasında N100, P100, N200, P200, P300, N400, ve Geç Negatif Yavaş Dalga (500-900 ms) bileşenlerinin incelenmesine odaklanmıştır. Davranışsal bulgulara göre, katılımcılar bellek performanslarına, ÖK aşamasında BH aşamasına göre daha yüksek güvendiklerini raporlamışlardır. OİP analizlerinde, N100, P300 ve geç negatif yavaş dalga için bölge ana etkisi gözlenmiştir. P300 genliğinin, yargı türünden bağımsız olarak parietal bölgede daha yüksek olduğu gözlenmiştir. N100 genliği, santral ve santroparietal bölgelerde hem ÖK hem de BH yargıları için yüksek bulunmuştur. Son olarak, frontal bölgedeki Geç Negatif Yavaş Dalga genliklerinin daha yüksek olması, bu bölgelerin üstbilişsel izleme süreçlerine katılımını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the neural differences between two types of metacognitive judgments, Judgment of Learning (JOL) and Feeling of Knowing (FOK), using an episodic memory paradigm combined with electroencephalography (EEG) recording. Forty-one right- handed university-level young adults participated in the experiment. The paradigm consisted of five phases: learning, JOL, JOL recognition, FOK, and FOK recognition; however, only the JOL and FOK phases were analyzed in the present study. Behavioral analyses examined the distribution of confidence levels and reaction times across both phases. Event-related potential (ERP) analyses focused on the N100, P100, N200, P200, P300, N400, and late negative slow wave (500–900 ms) across judgment types and scalp regions (frontal, frontocentral, central, centroparietal, and parietal). Participants reported higher confidence during JOL judgments compared to FOK judgments. ERP results revealed a main effect of region for the N100, P300, and late negative slow wave. P300 amplitudes were greater at parietal sites, independent of judgment type. N100 amplitudes were larger over central and centroparietal regions for both JOL and FOK judgments. Finally, larger late negative slow wave over frontal regions indicated enhanced engagement of these areas during metacognitive monitoring.