6. sınıf öğrencilerinin kesir problemleri çözme sürecinde kullandıkları üstbiliş becerilerinin incelenmesi
Analyze sixth grade students metacognition skills in theprocess of solving fraction problems
  1. Tez No: 553764
  2. Yazar: MELEK ÇAĞLIKÖSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİM SEVGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstbiliş, Matematik, Ortaokul, Kesirler, Problem Çözme, Öğrenci, Metacognition, Mathematics, Middle School, Fractions, Student, Problem Solving
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Araştırmada ortaokul altıncı sınıfa devam eden öğrencilerin üstbiliş becerileri bazı değişkenler açısından incelenmiş ve kesir problemleri çözme sürecinde kullandıkları üstbiliş becerileri belirlenmiştir. Ayrıca belirlenen üstbiliş becerilerin problem çözme başarısına etkisi incelenmiştir. Üstbilişin problem çözme sürecindeki rolüne üstbiliş beceriler noktasında katkı sağlamaktadır. Öğrencilerin problem çözme sürecinde kullandıkları üstbiliş becerilerin neler olduğu ve süreci nasıl yönlendirdiği, üstbiliş becerileri kullanan öğrenciler ile kullanmayan öğrenciler arasındaki farklar ve bu becerilerin problem başarısını nasıl etkilediği incelenerek bu kapsamdaki çalışmalara ışık tutması amaçlanmaktadır. Nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı bu çalışma 2017-2018 eğitim-öğretim yılında altı farklı ortaokulda öğrenim gören 624 altıncı sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Araştırmanın nicel verileri bilişüstü ölçeği ve kişisel bilgi formundan, nitel verileri ise problem çözme envanteri, gözlem formu, mülakatlar ve kamera kayıtlarından elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere göre altıncı sınıfa devam eden öğrencilerin üstbiliş seviyelerinin cinsiyet ve babanın öğrenim düzeyi değişkenlerine göre bir farklılık göstermediği ancak okula ve annenin eğitim seviyesine göre farklılaştığı belirlenmiştir. Öğrencilerin kesir problemleri çözme sürecinde tahmin, planlama, izleme ve değerlendirme üstbiliş becerilerini kullandıkları gözlemlenmiştir. Başarılı öğrencilerin en çok kullandıkları üstbiliş becerileri sırasıyla izleme, planlama ve tahmin becerileri olurken değerlendirme becerisi ile problem çözme başarısı arasında anlamlı bir ilişki kurulamamıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, the metacognitive skills of the students attending the sixth grade in the middle school were examined in terms of some variables and the metacognitive skills used in the process of solving fraction problems were examined. It contributes to metacognitive skills in the role of metacognition in problem-solving. Students' metacognitive skills used in the problem-solving process and how they lead the process, the differences between students who use metacognitive skills and students who do not use these skills and how they affect the success of the problem is shed light on the studies. This study was a mixed study which a combination of quantitative and qualitative research methods was used, was conducted with 624 sixth grade students in six different middle schools during the 2017-2018 academic year. The quantitative data of the study were obtained from the metacognitive scale and information form, and the qualitative data were obtained from the problem-solving test, observation form, clinical interviews and camera records. According to the results obtained from the study, it was determined that the metacognition levels of the students attending the sixth grade did not differ according to the gender and father's education level variables but differed according to the school and the mothers' level of education. It has been observed that students use prediction, planning, monitoring, and evaluation of metacognitive skills in the process of solving fraction problems. While the metacognitive skills of the most successful students were followed by tracking, planning and estimating skills respectively, there was no significant relationship between the ability to evaluate and problem-solving success.