Kronik ürtiker hastalarında hayat kalitesi ve etkileyen faktörler
Quality of life and affecting factors in chronic urticaria patients
- Tez No: 997912
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT MURAT ŞAHİNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik ürtiker, spontan ürtiker, adolesan, yaşam kalitesi, hastalık şiddeti, Chronic urticaria, spontaneous urticaria, adolescent, quality of life, disease severity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alerji-İmmünoloji Bilim Dalı
Özet
Köybaşı, Z.B. Kronik ürtiker hastalarında yaşam kalitesi ve etkileyen faktörler. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2025. Kronik ürtiker (KÜ) yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, iş/okul performans kaybına yol açabilen, ekonomik yük oluşturan bir hastalıktır (1). Pediatrik yaş grubunda KÜ tanılı hastalarda yaşam kalitesine ve bu durumu etkileyen faktörlere dair veriler kısıtlıdır. Bu çalışmada, kronik spontan ürtiker tanılı hastalarda yaşam kalitesinin ve yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Çocuk Alerji Bilim Dalı ayaktan hasta polikliniğinde 15 Eylül 2024 – 15 Temmuz 2025 tarihleri arasında kronik ürtiker tanısı ile izlenen 12-18 yaşları arasındaki 62 hasta dahil edildi. Alerjik hastalık dışında kronik hastalık varlığı, primer immün yetmezlik tanısı ve alerjik hastalık dışında aktif deri hastalığı bulunması dışlama kriterleri olarak belirlendi. Tüm hastaların tanı anında ve takip sürecinde ürtiker şiddeti; Ürtiker Aktivite Skoru (ÜAS7) ile, yaşam kaliteleri; Kronik Ürtiker Yaşam Kalitesi Anketi (CU-Q2oL) ile değerlendirildi. Hastaların yaşı ortanca değeri 15,8 (çeyreklerarası aralık: 13,7-17,0) yıl, ürtiker başlangıç yaşı ortanca değeri 12,8 (çeyreklerarası aralık: 10,0-14,0) yıldı. Kronik ürtiker süresi ortanca değeri 34,5 (çeyreklerarası aralık: 12,0-55,0) aydı. Hastaların 57'si (%91,9) düzenli tedavi almaktaydı, tedavi süresi ortanca değeri 20 (çeyreklerarası aralık: 6-45) aydı. Hastalık başlangıcındaki ÜAS7 ortanca değeri 20 (çeyreklerarası aralık: 13-28) iken, takipte bu değer 4 (0-9) saptandı, iyileşme ortanca değeri %78,9 (50,0-100,0) (p<0.001) idi. Başlangıçta CU-Q2oL toplam skorunun ortanca değeri 35,8 (çeyreklerarası aralık: 18,9-47,0), takipte 5,4 (2,2-14,8) bulundu, iyileşme %77,6 (52,8-94,8) (p<0.001) idi ve anketin tüm alanlarında anlamlı idi (p<0.001). En fazla iyileşme uyku alanında (%100), sonrasında sırasıyla günlük aktiviteler (%82,5), kısıtlanma (%73,2), görünüm (%66,7), kaşıntı (%62,5), şişme (%8,3) gelmekteydi. Yaşam kalitesinde %75'ten fazla iyileşme hastaların %55'inde üç yılda görüldü. 58 hastanın 20'sinde (%34,5) atopi saptandı. Tek yönlü lojistik regresyon analizine göre atopi yokluğu %75'ten fazla iyileşme ile anlamlı şekilde ilişkili bulundu (p=0.028). Atopisi olmayan hastalarda %75'ten fazla yaşam kalitesinde düzelme eğilimi olmasına rağmen; çoklu regresyon analizinde anlamlılık kayboldu. Erkek cinsiyette olmak yaşam kalitesinde %75'ten fazla iyileşmeyi yaklaşık 3,5 kat artırmaktaydı. Hastalık aktivitesi arttıkça yaşam kalitesi azalmaktaydı.
Özet (Çeviri)
Köybaşı, Z.B. Quality of life and affecting factors in chronic urticaria patients. Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Specialty Thesis, Ankara, 2025. Chronic urticaria (CU) is a disease that negatively affects quality of life, can lead to loss of work/school performance, and creates an economic burden (1). Data on quality of life and factors affecting it in pediatric patients diagnosed with CU are limited. This study aimed to analyze quality of life and factors affecting quality of life in patients diagnosed with chronic spontaneous urticaria. The study included 62 patients aged 12-18 years who were followed up with a diagnosis of chronic urticaria at the outpatient clinic of the Department of Pediatric Allergy at Hacettepe University İhsan Doğramacı Children's Hospital between September 15, 2024 and July 15, 2025. The presence of chronic diseases other than allergic disease, a diagnosis of primary immunodeficiency, and the presence of active skin diseases other than allergic disease were defined as exclusion criteria. All patients were assessed for urticaria severity at the time of diagnosis and during follow-up using the Urticaria Activity Score (UAS7), and their quality of life was assessed using the Chronic Urticaria Quality of Life Questionnaire (CU-Q2oL). The median age of the patients was 15,8 (IQR: 13,7-17,0) years, and the median age of urticaria onset was 12,8 (IQR: 10,0-14,0) years. The median duration of chronic urticaria was 34,5 (IQR: 12,0-55,0) months. 57 patients (91,9%) were receiving regular treatment, with a median treatment duration of 20 (IQR: 6-45) months. The median ÜAS7 score at disease onset was 20 (IQR: 13-28), while at follow-up this value was 4 (0-9), with a median improvement of 78,9% (50,0-100,0) (p<0.001). The median value of the CU-Q2oL total score at baseline was 35,8 (IQR: 18,9-47,0), while at follow-up it was 5,4 (2,2-14,8), with an improvement of 77,6% (52,8-94,8) (p<0.001), and was significant across all domains of the questionnaire (p<0.001). The greatest improvement was in the sleep domain (100%), followed by daily activities (82,5%), limitation (73,2%), appearance (66,7%), itching (62,5%), and swelling (8,3%). Over 75% improvement in quality of life was observed in 55% of patients over three years. Atopy was detected in 20 (34,5%) of 58 patients. According to univariate logistic regression analysis, the absence of atopy was significantly associated with improvement of more than 75% (p=0.028). Although there was a trend toward more than 75% improvement in quality of life in patients without atopy, this significance was lost in the multiple regression analysis. Being male increased the odds of more than 75% improvement in quality of life by approximately 3,5 times. Quality of life decreased as disease activity increased.