Anadolu'da Mısır Tanrılarına yapılan tapınaklar
Temples builded for egyptian goddeses in Anatolia
- Tez No: 99793
 - Danışmanlar: DR. SÜMER ATASOY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
 - Anahtar Kelimeler: İsis, Osiris, Serapis, Tapınak, Tanrı, İsis, Osiris, Serapis, Temple, God
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Trakya Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 76
Özet
IV ÖZET İsis ve Osiris(Serapis), Mısır dininin baş tanrılarıdır. Bu iki tanrının kültü Büyük İskender zamanından başlayarak, Mısır dışına yayılmıştır ve Ptolemaioslar döneminde bu yayılma daha da yoğunlaşmıştır. Anadolu da, İsis ve Osiris kültünün yayıldığı yerlerden biridir. Burada, Ephesos, Pergamon, Priene, Kyme, Stratonikaia ve Miletos gibi birçok kentte İsis ve Serapis'e tapınaklar yapılmıştır. Burada yaşayan halk bu tapınakları yapmakla hem Mısırlı tüccarların buralarda ibadet etmelerini sağlamış, hem de artık kendi tanrılarından saydıkları İsis ve Serapis'e karşı görevlerini yerine getirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Isis and Osiris(Serapis) are main goddeses of Egyptian religion. The cults of these two godes, starting at the Büyük İskender's time, had spreaded out of Egypt. This spreading hod occured in more intensity during the Ptolemaios period. Anatolia wos one of the place's which cult's of İsis and Osiris(Serapis) hod spreoded. In Anatolia the temples of isis and Serapis had been constructed in a lot cities like Ephesos, Pergamon, Priene, Kyme, Stratonikaia and Miletos. By constructing the tempels, the people of these region's both prouided to Efyptian merchants to worship and done their duties in respanse to the godes which they occepted as their own godes.