Diz protezi uygulanan kırılgan yaşlılarda bakım ve rehabilitasyon algısı ile iyileşme kalitesi arasındaki ilişki
The relationship between perceptions of care and rehabilitation and quality of recovery in fragile elderly patients undergoing knee replacement surgery
  1. Tez No: 997940
  2. Yazar: EMİNE BUSE YÖNDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN KÜÇÜKAKÇA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Diz protezi, Yaşlı, Kırılganlık, Bakım algısı, Rehabilitasyon, İyileşme kalitesi Tez, Bakım, İyileşme, Knee arthroplasty, Older adults, Frailty, Care perception, Rehabilitation, Guality of recovery, Maintenance, Knee prosthesis, Convalescence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma; diz protez cerrahisi uygulanan kırılgan hastaların ameliyat sonrası bakım ve rehabilitasyon algıları ile iyileşme kaliteleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikte olan araştırmanın örneklemini; diz protez cerrahisi uygulanan 136 hasta oluşturdu. Verilerin toplanmasında;“Hasta Tanıtıcı Özellikler Formu”, Edmonton Kırılganlık Ölçeği (EKÖ);“Hasta Bakım ve Rehabilitasyon Algısı Ölçeği (HBRAÖ)”ve "İyileşme Kalitesi 40 Anketi (İKA-40) kullanıldı. Veriler yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler kullanıldı. Ayrıca ölçekler arası ilişki Pearson korelasyon analizi, ölçeklerin birbiri üzerinde etkisi ise doğrusal regresyon analizi ile değerlendirildi. Çoğunluğu (%93.4) kadın olan hastaların yaş ortalamaları 70.07±4.250 olarak belirlendi. Hafif kırılgan (8.56±1.332) olarak belirlenen hastaların HBRAÖ ve İKA-40 puanları sırasıyla; 65.59±9.573 ve 159.38+16.168 olarak saptandı. Diz protez cerrahisi uygulanan hastaların EKÖ ile HBRAÖ, İKA-40 toplam ve alt boyut puan ortalamaları arasında negatif yönlü; HBRAÖ, İKA-40 toplam ve alt boyut puan ortalamaları arasında ise istatistiksel açıdan pozitif yönlü ilişki olduğu tespit edildi (p<0.05). Hastaların İKA-40 toplam ve alt boyut puan ortalamaları üzerinde EKÖ'nün negatif; HBRAÖ ve tüm alt boyut puan ortalamalarının ise pozitif yordayıcılar arasında olduğu belirlendi. Sonuç olarak diz protez cerrahisi uygulanan yaşlı hastaların iyileşme kalitesi üzerinde kırılganlık ile birlikte hasta bakım ve rehabilitasyon algılarının etkili faktörler olabileceği saptandı (p<0.05). Bu sonuçlar doğrultusunda, hasta merkezli bakımda kırılganlık patofizyolojisine yönelik hemşirelik girişimlerinin planlanması ve kırılgan yaşlıların bakım-rehabilitasyon algılarını iyileştirici uygulamaların, hemşirelik bakım sürecinde göz ardı edilmemesi önerilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationship between postoperative care and rehabilitation perceptions and recovery quality in frail patients who underwent knee arthroplasty. The sample of this descriptive and correlational study consisted of 136 patients who had undergone knee arthroplasty. Data were collected using the Patient Descriptive Characteristics Form, the Edmonton Frail Scale (EFS), the Patient Care and Rehabilitation Perception Scale (PCRPS), and the Quality of Recovery-40 Questionnaire (QoR-40). Data were obtained through face-to-face interviews.Descriptive statistics were used for data analysis. Pearson correlation analysis was performed to evaluate the relationships between the scales, and linear regression analysis was used to assess the effects of the scales on each other. The mean age of the patients, the majority of whom were female (93.4%), was 70.07 ± 4.25 years. Patients were classified as mildly frail (8.56 ± 1.33), and their mean scores for the PCRPS and QoR-40 were 65.59 ± 9.57 and 159.38 ± 16.17, respectively.A statistically significant negative correlation was found between EFS scores and PCRPS, QoR-40 total and subscale mean scores, whereas a statistically significant positive correlation was observed between PCRPS and QoR-40 total and subscale mean scores (p < 0.05). The EFS was identified as a negative predictor of the QoR-40 total and subscale scores, while the PCRPS and all its subscale scores were identified as positive predictors.In conclusion, frailty as well as patients' perceptions of care and rehabilitation were found to be influential factors affecting the quality of recovery in older patients undergoing knee arthroplasty (p < 0.05). Based on these findings, it is recommended that nursing interventions addressing the pathophysiology of frailty within patient-centered care and practices aimed at improving care and rehabilitation perceptions of frail older adults should not be overlooked in the nursing care process.