TOMASS (Katı Maddeleri Çiğneme ve Yutma Testi) testinin Türkçegeçerlilik güvenilirlik çalışmasının 6-14 yaş sağlıklı çocuklarda uygulanması
The application of the Test of Masticating and Swallowing Solids (TOMASS) Turkish validity and reliability study in healthy children aged 6–14 years
- Tez No: 997942
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE MÜZEYYEN ÇİYİLTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: Yutma, Çiğneme, Çiğneme kasları, Ölçekler, Deglutition, Mastication, Masticatory muscles, Scales
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, 6–14 yaş aralığındaki sağlıklı çocuklarda katı maddelerin çiğneme ve yutma performansını değerlendirmek amacıyla TOMASS-C (Test of Masticating and Swallowing Solids–Children) testinin Türkçe uyarlaması yapılmış; geçerlilik ve güvenirlik özellikleri ile yaş ve cinsiyete göre normatif değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Adana ilindeki dört devlet okulundan 271 çocuk (138 kız, 133 erkek) çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışmada oral motor değerlendirme, Karaduman Çiğneme Performans Skalası (KÇPS) ve Pedi-EAT-10 ölçekleri uygulanmıştır. Analiz sonuçları, TOMASS-C'nin ısırık sayısı, yutma sayısı ve toplam süre parametrelerinin yaş grupları arasında anlamlı düzeyde farklılaştığını (p<.05) ve bu değerlerin yaş arttıkça azaldığını göstermiştir. Çiğneme döngüsü açısından yaş grupları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>.05). Cinsiyete göre yapılan karşılaştırmalarda, kız çocuklarının çiğneme döngüsü, yutma sayısı ve toplam süre bakımından erkeklerden anlamlı düzeyde daha yüksek değerlere sahip olduğu (p<.05), ısırık sayısı açısından ise anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir (p>.05). Terapistler arası güvenirlik analizlerinde Cronbach's α katsayılarının .998–1.000 arasında olduğu saptanmış ve TOMASS-C'nin yüksek düzeyde güvenilir olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, çiğneme döngüsü ile /pa-ta-ka/ arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>.05). Elde edilen bulgular, TOMASS-C'nin sağlıklı çocuklarda yaşa ve cinsiyete duyarlı, yüksek güvenirliğe sahip, objektif ve klinik kullanıma uygun bir değerlendirme aracı olduğunu; ülkemiz çocukları için normatif veri sağlamada önemli bir boşluğu doldurduğunu ve KÇPS ile Pedi-EAT-10 gibi tamamlayıcı araçlarla birlikte kullanıldığında çiğneme-yutma fonksiyonlarının daha kapsamlı biçimde değerlendirilebildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to adapt the Test of Masticating and Swallowing Solids–Children (TOMASS-C) into Turkish, to examine its validity and reliability, and to establish age- and gender-specific normative values for assessing solid mastication and swallowing performance in healthy children aged 6–14 years. A total of 271 children (138 girls, 133 boys) from four public schools in Adana participated in the study. Oral motor examination, the Karaduman Chewing Performance Scale (KCPS), and the Pedi-EAT-10 questionnaire were administered. The TOMASS-C parameters of number of bites, number of swallows, and total time differed significantly across age groups (p < .05), with values decreasing as age increased. Chewing cycles did not differ significantly between age groups (p > .05). Gender comparisons showed that girls had significantly higher chewing cycles, number of swallows, and total time than boys (p < .05), while no gender difference was found in the number of bites (p > .05). Inter-rater reliability was excellent, with Cronbach's alpha values ranging from .998 to 1.000. No significant association was found between chewing cycles and the /pa-ta-ka/ task (p > .05). Overall, the results indicate that TOMASS-C is an objective, reliable, and clinically applicable assessment tool sensitive to age- and gender- related differences in healthy children. The study provides normative data for Turkish children and shows that combining TOMASS-C with complementary tools such as the KCPS and Pedi-EAT-10 enables a more comprehensive evaluation of mastication and swallowing functions.