Acil servise başvuran onkolojik hastalarda nötrofil/ nesfatin 1 / vücut kitle indeksi karşılaştırılması
Prognostic value of neutrophil count, nesfatin-1 levels, and body mass index in oncological patients presenting to the emergency department
  1. Tez No: 997949
  2. Yazar: AYŞE CEREN KOCABIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM İŞLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Malignite, acil servis, nötrofil, NLO, nesfatin-1, mortalite, Malignancy, emergency department, neutrophil, neutrophil-to-lymphocyte ratio, nesfatin-1, mortality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran malignite tanılı hastalarda nötrofil sayısı, nötrofil/lenfosit oranı (NLO), nesfatin-1 düzeyleri ve vücut kitle indeksinin (VKİ) yoğun bakım ünitesine (YBÜ) yatış ve 28 günlük mortaliteyi öngörmedeki prognostik değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli prospektif ve gözlemsel çalışmaya, 15.12.2023–15.12.2024 tarihleri arasında acil servise başvuran 116 malignite tanılı hasta ve 97 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hastaların demografik verileri, klinik özellikleri, VKİ değerleri ve laboratuvar parametreleri kaydedildi. Nesfatin-1 düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. YBÜ yatışı ve 28 günlük mortaliteyi öngörmede değişkenlerin performansı ROC analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Hasta grubunun ortanca yaşı 65,5 yıl, kontrol grubunun ortanca yaşı 67 yıl olup gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Hastaların %58,6'sında en az bir komorbidite mevcut olup, en sık hipertansiyon (%37,9) izlendi; en sık malignite akciğer kanseriydi (%19). Hastaların %12,9'u YBÜ'ye yatırıldı. YBÜ yatışını öngörmede yalnızca yaş değişkeni anlamlı olarak ileri yaşta ayırt edici güce sahipti. YBÜ'ye yatırılan hastalarda VKİ, NLO ve nesfatin-1 düzeylerinin 28 günlük mortaliteyi öngörmeye yönelik tanısal performansı anlamlı bulunmadı. Yirmi sekiz günlük mortalite %27,6 olup, nötrofil sayısı ve NLO mortalite ile anlamlı ilişkiliydi. Nesfatin-1 düzeyleri hasta grubunda kontrollere göre daha düşük saptanmasına karşın, yaş, vücut kitle indeksi, nötrofil sayısı ve NLO ile anlamlı korelasyon göstermedi ve 28 günlük mortaliteyi öngörmede tanısal değer sunmadı. Sonuç: Bu çalışmada, acil servise başvuran malignite tanılı hastalarda nesfatin-1 ve VKİ düzeylerinin sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı derecede düşük olduğu gösterildi. Nesfatin-1 düzeyleri ile yaş, VKİ, nötrofil sayısı ve NLO arasında anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Yoğun bakım ünitesine yatışı öngörmede yalnızca yaş anlamlı bir belirteç olarak bulundu. Yirmi sekiz günlük mortalite açısından ise nötrofil sayısı ve NLO'nun anlamlı tanısal değerlere sahip olduğu, nesfatin-1 ve VKİ'nin mortalite öngörüsünde ayırt edici olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective:This study aimed to investigate the prognostic value of neutrophil count, neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), nesfatin-1 levels, and body mass index (BMI) for predicting intensive care unit (ICU) admission and 28-day mortality in patients with malignancy presenting to the emergency department (ED). Methods:This single-center, prospective, observational study included 116 patients with malignancy presenting to the ED between December 15, 2023, and December 15, 2024, and 97 healthy controls. Demographic characteristics, clinical data, BMI values, and laboratory parameters were recorded. Serum nesfatin-1 levels were measured using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). The diagnostic performance of the studied variables for predicting ICU admission and 28-day mortality was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) analysis. Results:The median age was 65.5 years in the patient group and 67 years in the control group, with no significant difference between groups. At least one comorbidity was present in 58.6% of patients, most commonly hypertension (37.9%). Lung cancer was the most frequent malignancy (19%). ICU admission was required in 12.9% of patients. Age was the only variable demonstrating significant discriminatory power for ICU admission. Among ICU-admitted patients, BMI, NLR, and nesfatin-1 levels did not show significant diagnostic performance for predicting 28-day mortality. Overall 28-day mortality was 27.6%, with neutrophil count and NLR significantly associated with mortality. Although nesfatin-1 levels were significantly lower in patients compared with controls, no significant correlations were observed with age, BMI, neutrophil count, or NLR, and nesfatin-1 did not demonstrate diagnostic value for predicting 28-day mortality. Conclusion: In this study, serum nesfatin-1 levels and body mass index (BMI) were found to be significantly lower in patients with malignancy presenting to the emergency department compared with healthy controls. No significant correlations were observed between nesfatin-1 levels and age, BMI, neutrophil count, or neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR). Age was the only parameter identified as a significant predictor of intensive care unit admission. With respect to 28-day mortality, neutrophil count and NLR demonstrated significant diagnostic value, whereas nesfatin-1 levels and BMI did not exhibit discriminatory ability for mortality prediction.