Kafein ve karbonhidrat çözeltilerinin ağızda çalkalanmasının mental yorgunluk üzerine etkisi
  1. Tez No: 997954
  2. Yazar: BENGİSU MÜGE CANBAZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE TOKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Beslenme ve Diyetetik, Sports, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kafein, Karbonhidrat, Ağızda Çalkalama, Mental Yorgunluk, Bilişsel Performans, Atletik zihinsel enerji, Beyin egzersizleri, Seçici dikkat, Spor fizyolojisi, Caffeine, Carbohydrate, Mouth Rinsing, Mental Fatigue, Cognitive Performance, Athletic mental energy, Brain exercises, Selective attention, Sport physiology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sporcu Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kafein (KAF), karbonhidrat (KH), kafein + karbonhidrat (KAF+KH) içeren çözeltilerin (0,6 g kafein/25 ml; 1,6 g maltodekstrin/25 ml; 0,6 g kafein+1,6 g maltodekstrin /25 ml; plasebo) ağızda çalkalanmasının, mental yorgunluk sonrası bilişsel performans üzerindeki etkilerini incelemektir. Yöntem: Randomize, çift kör, plasebo kontrollü ve çapraz tasarımda yürütülen çalışmaya 18-36 yaş, sağlıklı ve rekreasyonel aktif 48 kişi (24 erkek ve 24 kadın)katılmıştır. Bireylere farklı günlerde ağızda çalkalama öncesi Stroop Dikkat Testi yapılmış (ön test), mental yorgunluk yaratmak amacı ile 30 dakikalık Stroop Dikkat Testi görevi uygulanmış, ağızda çalkalama uygulaması (KAF, KH, KAF+KH, PLA) gerçekleştirildikten sonra tekrar Stroop Dikkat Testi yapılmıştır. Veriler normal dağılımı sağlama durumlarına göre Tekrarlı Ölçümlerde Varyans Analizi veya Friedman Testi ile, ağızda çalkalama müdahalesi öncesi ve sonrası farklar ise Paired Samples T Test veya Wilcoxon Testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: KAF ve KAF+KH koşullarında Stroop Dikkat Testi sürelerinde anlamlı iyileşme gözlenmiştir (p<0.05). Hata sayısı, KAF, KH ve KAF+KH müdahalelerinde anlamlı şekilde azalmış; PLA müdahalesinde değişim saptanmamıştır. KAF+KH uygulamasının özellikle renk testi bilişsel performansında belirgin etki sağladığı görülmüştür. Sonuç: Ağızda çalkalama yöntemiyle uygulanan KAF ve KH çözeltileri, bilişsel performansın bazı bileşenlerinde olumlu etkiler oluşturmuştur. En güçlü etkinin KAF+KH kombinasyonunda ortaya çıktığı belirlenmiştir. Bu bağlamda, KAF+KH kombine kullanımının bilişsel performansta etkili olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to investigate the effects of mouth rinsing with caffeine (CAF), carbohydrate (CHO), caffeine + carbohydrate (CAF+CHO) solutions (0.6 g/25 ml caffeine; 1.6 g/25 ml maltodextrin; 0.6 g/25 ml caffeine + 1.6 g/25 ml maltodextrin; placebo) on cognitive performance following mental fatigue. Method: This randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study included 48 healthy, recreationally active participants aged 18–36 years (24 men and 24 women). On separate days, participants first completed a Stroop Attention Test prior to the mouth-rinsing intervention (pre-test). Mental fatigue was induced by a 30-minute Stroop Attention Test. Following the mental fatigue protocol, a mouth-rinsing intervention (CAF, CHO, CAF+CHO, or PLA) was performed, after which the Stroop Attention Test was repeated. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance or the Friedman test according to data normality. Pre- and post-intervention differences were analyzed using the paired samples t-test or the Wilcoxon signed-rank test. Results: Significant improvements in Stroop Attention Test completion times were observed in the CAF and CAF+CHO conditions (p < 0.05). Error rates significantly decreased in the CAF, CHO, and CAF+CHO interventions, while no significant change was observed in the placebo condition. The CAF+CHO intervention demonstrated a particularly pronounced effect on cognitive performance during the color Stroop task. Conclusion: Caffeine and carbohydrate solutions administered via mouth rinsing produced positive effects on certain components of cognitive performance. The strongest effect was observed with the combined CAF+CHO intervention. In this context, the combined use of CAF+CHO was considered to enhance cognitive performance.