Determinants of exports in Turkish provinces: A spatial dynamic panel data analysis
Türkiye illerinin ihracat belirleyicileri: Mekânsal dinamik panel veri analizi
- Tez No: 997958
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA GAYGISIZ LAJUNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ekonometri, Economics, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Bölge ekonomisi, Bölgesel faktörler, Bölgesel planlama, Bölgesel politikalar, Mekansal analiz, Mekansal ekonometri yaklaşımı, İhracat, İhracat politikaları, Regional economy, Regional factors, Regional planning, Regional policies, Spatial analysis, Spatial econometrics approach, Export, Export policies
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'de iller arasındaki ihracat performansı farklılıklarının neden ortaya çıktığını ve bu farklılıkların mekânsal bağlantılar tarafından nasıl şekillendirildiğini incelemektedir. Çalışma, 2008–2023 dönemi için tüm 81 NUTS-3 Türk iline ait dengeli yıllık panel veriyi kullanarak il ihracatının belirleyicilerini üç blok altında toplamaktadır. Bunlar, ekonomik-finansal yapı, bilgi-innovasyon ve erişilebilirlik-bağlantısallıktır. Ampirik strateji, dinamik kesit-genişletilmiş hata düzeltme modellerini dinamik mekânsal panel tahmincileriyle birleştirmektedir. Böylece, hem uzun dönem ilişkilerin hem de kısa dönem dinamiklerinin ve mekânsal yayılma etkilerinin birlikte analiz edilmesine imkân tanınmaktadır. Bulgular, ithalat ve imalat faaliyetlerinin ihracat büyümesini desteklediğini, negatif ve anlamlı hata düzeltme terimlerinin ise uzun dönem dengesine hızlı bir dönüşe işaret ettiğini göstermektedir. Beşerî sermaye ve inovasyon tek bir gösterge üzerinden değil, bütün olarak ele alındığında daha anlamlı bir rol oynamakta ve bağlantısallıktaki iyileşmeler ise yerel ihracatı artırırken komşu iller üzerinde rekabet baskısı yaratabilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates why export performance differs across Turkish provinces and how spatial linkages shape these differences. This study groups the determinants of provincial exports into three blocks which are economic-financial structures, knowledge-innovation and accessibility-connectivity by using balanced annual panel data from all 81 NUTS-3 Turkish provinces over 2008-2023. The empirical strategy combines dynamic cross-sectionally augmented error-correction models with dynamic spatial panel estimators. This strategy allows to analyze long-run relationships as well as short-run dynamics and spatial spillovers. The results show that imports and manufacturing activity support higher export growth and negative significant error-correction terms imply rapid adjustment back to long-run equilibria. Human capital and innovation matter more as a bundle than through any single proxy, while improvements in connectivity tend to raise local exports but may create competitive pressure on neighboring provinces.