Adrenal kitlelerin fonksiyonel ve radyolojik değerlendirmesi, preoperatif ve postoperatif sonuçlarının karşılaştırması
Functional and radiological evaluation of adrenal masses, comparison of preoperative and postoperative outcomes
  1. Tez No: 997957
  2. Yazar: ZEYNEP ŞİRİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ EVREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adrenal kitle, Adrenal insidentaloma, Adrenal adenom, Fonksiyonel lezyon, Non-fonksiyonel lezyon, Adrenalektomi, Adrenal mass, Adrenal incidentaloma, Adrenal adenoma, Functional lesion, Non-functional lesion, Adrenalectomy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, hastanemizde adrenal adenom tanısı almış hastaların uzun dönem görüntüleme sonuçlarını incelemek, opere edilen ve edilmeyen hastalarda klinik, radyolojik ve biyokimyasal bulguları karşılaştırmak ve bu bulguların histopatolojik sonuçlarla birlikte değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğinde takipli 18 yaş üstü 267 sürrenal kitle tanılı hastanın dahil edildiği retrospektif bir çalışmadır. Hastaların demografik özellikleri, klinik verileri, biyokimyasal test sonuçları, radyolojik görüntülemeleri, takip verileri ve operasyon uygulanan olgularda histopatolojik tanıları incelenerek, hastane otomasyon sistem kullanılarak, kayıt altına alındı. Kitlelerin fonksiyonel durumları, büyüklük değişimleri, malignite şüpheleri ve operasyon kararını etkileyen faktörler değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences; SPSS Inc., Chicago, IL) 22 paket programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmamıza 174'ü kadın, 93'ü erkek olmak üzere toplam 267 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 53,4 ± 12,49 yıl olarak belirlendi. Tüm hastalar klinik, laboratuvar, görüntüleme ve patoloji sonuçları ile değerlendirildi. Olguların 233'ünde unilateral, 33'ünde ise bilateral tutulum saptandı ve hastaların %63,8'inde kitle boyutu ortalama 1–4 cm aralığında bulundu. İncelenen hastaların büyük çoğunluğunda lezyonlar iyi huylu ve hormon inaktif olarak değerlendirildi. Toplam 55 hastada fonksiyonel lezyon tespit edildi. Hastaların %34,5'ine cerrahi müdahale uygulandığı görüldü; en sık cerrahi endikasyonu hormonal aktivite oluştururken, bunu lezyon büyüklüğü izledi. Lezyon boyutu ile cerrahi müdahale oranı arasında anlamlı bir ilişki saptandı. Operasyon uygulanan hastaların patoloji sonuçlarında en sık adrenal kortikal adenom tespit edilirken, 23 hastada malign patoloji belirlendi. Takip edilen hastaların büyük çoğunluğunda ise lezyon boyutlarında anlamlı bir değişiklik gözlenmedi. Sonuç: Adrenal kitlelerin yönetiminde biyokimyasal testler ve görüntüleme yöntemlerinin birlikte kullanılması, doğru hasta seçimine olanak sağlayarak gereksiz cerrahilerin önlenmesini ve etkin tedavi planlanmasını mümkün kılmaktadır. Çalışmamız, adrenal kitlelerin çoğunlukla benign ve non-fonksiyonel olmakla birlikte, önemli bir kısmının hormonal aktivite gösterebildiğini ve nadiren malignite potansiyeli taşıdığını göstermiştir. Ayrıca küçük boyutlu lezyonların da klinik açıdan anlamlı hormonal aktiviteye sahip olabileceği, büyük boyutlu lezyonlarda ise malignite riskinin arttığı saptanmıştır. Sonuç olarak, adrenal kitlelerin yönetiminde morfolojik, biyokimyasal ve klinik verilerin bir arada değerlendirildiği, multidisipliner ve bireyselleştirilmiş bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the long-term imaging outcomes of patients diagnosed with adrenal adenoma in our hospital, to compare the clinical, radiological, and biochemical findings between operated and non-operated patients, and to assess these findings in conjunction with histopathological results. Materials and Methods: This retrospective study included 267 patients over 18 years of age, diagnosed with adrenal masses and followed up at the Endocrinology and Metabolism Outpatient Clinic of İnönü University Turgut Özal Medical Center. Demographic characteristics, clinical data, biochemical test results, radiological imaging findings, follow-up records, and histopathological diagnoses of operated patients were reviewed and recorded using the hospital information system. Functional status of the masses, changes in size, suspicion of malignancy, and factors influencing the decision for surgery were evaluated. Statistical analysis was performed using SPSS version 22 (SPSS Inc., Chicago, IL). Results: A total of 267 patients, including 174 women and 93 men, were included in the study. The mean age of the patients was 53.4 ± 12.49 years. All patients were evaluated based on clinical, laboratory, imaging, and pathological findings. Unilateral involvement was observed in 233 patients, while bilateral involvement was detected in 33 patients. The mean lesion size was between 1 and 4 cm in 63.8% of the patients. The majority of the lesions were found to be benign and hormonally inactive. Functional lesions were identified in 55 patients. Surgical intervention was performed in 34.5% of the patients, with hormonal activity being the most common indication for surgery, followed by lesion size. A significant association was found between lesion size and the rate of surgical intervention. Among the operated patients, adrenal cortical adenoma was the most frequently identified pathology, whereas malignant pathology was detected in 23 patients. During follow-up, no significant changes in lesion size were observed in the majority of the patients. Conclusion: The combined use of biochemical tests and imaging modalities in the management of adrenal masses enables appropriate patient selection, prevents unnecessary surgeries, and facilitates effective treatment planning. Our study showed that most adrenal masses are benign and non-functional, although a considerable proportion displayed hormonal activity and, rarely, malignant potential. Furthermore, even small lesions can exhibit clinically significant hormonal activity, whereas the risk of malignancy increases with larger lesions. In conclusion, a multidisciplinary and individualized approach, integrating morphological, biochemical, and clinical data, is essential in the management of adrenal masses.