Kurşun asetatla indüklenen testiküler hasarda p-kumarik asidin etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of p-coumaric acid on lead acetate-induced testicular damage
  1. Tez No: 997972
  2. Yazar: DANIA SALAH ZINALABDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptoz, oksidatif stres, PbAc, PCA, testiküler toksisite, Arylesterase, paraoxonase, polymorphism, type 2 diabetes, vascular complication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Fizyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kurşun asetat (PbAc) ile oluşturulan testiküler toksisite modelinde p-kumarik asidin (PCA) testis dokusu üzerindeki potansiyel koruyucu etkilerinin biyokimyasal, histopatolojik, immünohistokimyasal ve moleküler düzeyde değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmada 2,5–3 aylık, 220–290g ağırlığında 50 erkek Sprague-Dawley sıçan kullanıldı. Hayvanlar; Kontrol, PCA (100 mg/kg), PbAc (30 mg/kg), PCA (50 mg/kg) + PbAc ve PCA (100 mg/kg) + PbAc olmak üzere beş gruba ayrıldı. Deney sonunda testis dokularında oksidatif stres belirteçleri (MDA, SOD, GSH, GPx), hormonal parametreler (LH, FSH, Testosteron, GnRH, Kisspeptin-1), inflamatuvar sitokinler (TNF-α, IL-1β, IL-6) ve apoptozisle ilişkili proteinler (Bax, Bcl-2, Kaspaz-3, Sitokrom C) incelendi. Ayrıca histopatolojik ve immünohistokimyasal analizler gerçekleştirildi. Bulgular: PbAc uygulamasının testis dokusunda oksidatif stresi artırdığı, antioksidan savunma sistemini baskıladığı, inflamatuvar ve apoptotik yanıtları aktive ettiği saptandı. PCA uygulamasının ise özellikle yüksek dozda oksidatif stres, inflamasyon ve apoptosisi anlamlı düzeyde azalttığı, antioksidan savunmayı güçlendirdiği ve hormonal parametreleri koruduğu belirlendi. Histopatolojik incelemelerde PCA uygulanan gruplarda testiküler doku hasarının belirgin şekilde azaldığı gözlendi. Sonuç: Bu çalışma, sıçanlarda PbAc ile indüklenen testiküler hasara karşı PCA'nın antioksidan, antiinflamatuar ve antiapoptotik etkiler göstererek testiküler yapının ve fonksiyonel bütünlüğün korunmasına katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, PCA'nın PbAc kaynaklı testiküler toksisiteye karşı etkili bir koruyucu ajan olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the potential protective effects of p-coumaric acid (PCA) on testicular tissue at biochemical, histopathological, immunohistochemical and molecular levels in the lead acetate (PbAc)-induced testicular toxicity model. Material and Method: Fifty male Sprague-Dawley rats, 2.5–3 months old and weighing 220–290 g, were used in the study. The animals were divided into five groups: Control, PCA (100 mg/kg), PbAc (30 mg/kg), PCA (50 mg/kg) + PbAc, and PCA (100 mg/kg) + PbAc. At the end of the experiment, oxidative stress markers (MDA, SOD, GSH, GPx), hormonal parameters (LH, FSH, Testosterone, GnRH, Kisspeptin-1), inflammatory cytokines (TNF-α, IL-1β, IL-6), and apoptosis-related proteins (Bax, Bcl-2, Caspase-3, Cytochrome C) were examined in testicular tissues. Histopathological and immunohistochemical analyses were also performed. Results: In this study, the effects of PCA were evaluated in a PbAc-induced experimental testicular toxicity model. PbAc exposure was found to increase oxidative stress by suppressing antioxidant defense mechanisms and to activate inflammatory and apoptotic responses; in contrast, PCA administration, particularly at higher doses, reduced markers of oxidative stress, inflammation, and apoptosis while enhancing antioxidant defense. Additionally, PCA was shown to preserve hormonal parameters and markedly attenuate testicular tissue damage at the histopathological level. These findings demonstrate that PCA exerts dose-dependent protective effects against PbAc-induced testicular injury. Conclusion: In this study, the protective effects of PCA against PbAc-induced testicular injury were comprehensively evaluated. PbAc exposure was found to increase oxidative stress by suppressing the antioxidant defense system and to activate inflammatory and apoptotic responses; in contrast, PCA administration significantly reduced markers of oxidative stress, inflammation, and apoptosis while enhancing antioxidant defense. Additionally, PCA was shown to largely preserve hormonal balance and testicular histological structure. These findings indicate that PCA is an effective protective agent against PbAc-induced testicular damage