The 10 pillars of energy security: A strategic framework for national energy resilience
Enerji güvenliğinin 10 temeli: Ulusal enerji dirençliliği için stratejik bir çerçeve
  1. Tez No: 997971
  2. Yazar: YAZAN NASHAT JAMIL ABUSAMRA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ÇORUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif enerji, Bütçe planlama, Elektrik enerji sistemleri, Enerji etkin planlama, Finansal planlama, Proje planlama, Sistem planlama, Sürdürülebilir enerji, Temiz enerji, Çevre planlaması, Alternative energy, Budget planning, Electrical energy systems, Energy efficient planning, Financial planning, Project planning, System planning, Sustainable energy, Clean energy, Environmental planning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, ulusal enerji güvenliğini değerlendirmek amacıyla“Enerji Güvenliğinin 10 Temel Direği”başlıklı yapılandırılmış bir model aracılığıyla kapsamlı bir çerçeve sunmaktadır. Küresel enerji sorunlarının giderek daha karmaşık ve çok boyutlu hale gelmesi nedeniyle, bu çerçeve; arz çeşitliliği, altyapı dayanıklılığı, enerjiye erişilebilirlik, yönetişim ve yenilikçilik gibi stratejik boyutları entegre etmektedir. Her bir direk, ilgili alt başlıklarla desteklenmiş ve akademik literatür ile uzman görüşleri doğrultusunda ağırlıklandırılmıştır. 0–5 ölçeğine dayalı özel bir puanlama sistemi geliştirilmiş ve üç ülkeye — Suudi Arabistan, Norveç ve Pakistan — uygulanarak hem ham hem de ağırlıklı puanlarla karşılaştırmalı analiz yapılmıştır. Her bir alt başlık puanı, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Dünya Bankası ve Dünya Enerji Konseyi gibi kaynaklardan elde edilen gerçek verilere dayalı olarak gerekçelendirilmiştir. Direk ağırlıkları, küresel enerji dayanıklılığı öncelikleriyle uyumu sağlamak adına uzman incelemeleriyle nihai hale getirilmiştir. Sonuçlar, ülkeler arasında belirgin güçlü ve zayıf yönlerin bulunduğunu ortaya koymakta ve enerji güvenliği performansının yapısal, ekonomik ve politik faktörlere bağlı olarak nasıl değiştiğini göstermektedir. Bu çalışma, politika yapıcılar, analiz uzmanları ve akademik kurumlar için enerji güvenliği stratejilerini değerlendirmeye ve geliştirmeye yardımcı olabilecek esnek, tekrarlanabilir ve karar odaklı bir model sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis proposes a comprehensive framework to evaluate national energy security through a structured model titled“The 10 Pillars of Energy Security.”Recognizing the increasingly complex and multidimensional nature of global energy challenges, this framework integrates ten strategic dimensions—including supply diversity, infrastructure resilience, affordability, governance, and innovation, each supported by relevant sub-pillars and weighted based on academic literature and expert logic. A custom scoring system (0–5 scale) was developed and applied to three countries—Saudi Arabia, Norway, and Pakistan—allowing comparative analysis through both raw and weighted scoring. Each sub-pillar score is justified using real-world data from sources such as the IEA, World Bank, and the World Energy Council. Pillar weights were refined through expert review to ensure strategic alignment with global energy resilience priorities. The results reveal distinct strengths and weaknesses across countries, highlighting how national energy security performance varies based on structural, economic, and policy-driven factors. The study contributes a flexible, replicable, and decision-oriented model that can assist policymakers, analysts, and academic institutions in assessing and improving energy security strategies.