Kuru göz hastalığının tedavisine yönelik nanoemülsiyon formülasyonu geliştirilmesi ve karakterizasyonu
Development and characterization of nanoemulsion formulation for the treatment of dry eye disease
- Tez No: 997974
- Danışmanlar: PROF. DR. EVREN HOMAN GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Kuru göz sendromu, Siklosporinler, Dry eye syndromer, Cyclosporins
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kuru göz hastalığı (KGH), gözyaşı hiperosmolaritesi ve oküler yüzey enflamasyonu ile karakterize, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir halk sağlığı sorunudur. Güncel topikal tedavilerde uygulanan formülasyonların büyük bir kısmı prekorneal eliminasyon, düşük kornea penetrasyonu ve sınırlı kalış süresi nedeniyle hedef dokuya yeterli miktarda ulaşamamakta; bu durum biyoyararlanımı azaltmakta ve tedavi etkinliğini sınırlamaktadır. KGH tedavisinde uzun yıllardır kullanılan Siklosporin A'nın (CsA) hidrofobik yapısı, stabil ve biyoyararlanımı yüksek bir formülasyon oluşturulmasını güçleştirmekte ve gelişmiş ilaç taşıyıcı sistemlere ihtiyaç doğurmaktadır. Bu sorunu çözmek için nanoemülsiyon sistemleri önemli bir alternatif olarak öne çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında, KGH tedavisinde kullanılmak üzere CsA yüklü katyonik nanoemülsiyon (NE) formülasyonu geliştirilmiş ve fizikokimyasal özellikleri ve in vitro salım profilleri kapsamlı şekilde değerlendirilmiştir. Geliştirilen formülasyon, hedeflenen fizikokimyasal özelliklerin sağlanması, sterilite ve stabilite kriterleri dikkate alınarak optimize edilmiştir. Nanoemülsiyonların damlacık boyutu, polidispersite indeksi, zeta potansiyeli, osmolaritesi, pH'ı ve yüzey gerilimi gibi kritik kalite özellikleri analiz edilmiş; elde edilen değerlerin oftalmik uygulamalarla uyumlu aralıklarda olduğu belirlenmiştir. Katyonik karakterin kornea üzerindeki anyonik yüzeyle elektrostatik etkileşim yoluyla tutunmayı artırdığı ve prekorneal kalış süresini uzattığı literatür verileriyle uyumlu şekilde değerlendirilmiştir. In vitro salım çalışmaları diyaliz torba yöntemiyle gerçekleştirilmiş ve geliştirilen formülasyonun salım profili, referans ürün ile karşılaştırılmış ve benzer in vitro salım profiline sahip olduğu doğrulanmıştır. Elde edilen tüm sonuçlar, geliştirilen CsA yüklü nanoemülsiyonun oftalmik uygulama için uygun fizikokimyasal özelliklere sahip olduğunu, referans ürünle karşılaştırılabilir bir in vitro salım performansı sunduğunu ve KGH tedavisinde potansiyel bir alternatif oluşturduğunu göstermektedir. Bu çalışma, nanoemülsiyon tabanlı oftalmik ilaç taşıyıcı sistemlerin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamakta ve literatürde yer alan mevcut formülasyonların iyileştirilmesine yönelik bilimsel bir temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Dry eye disease (DED) is a public health problem characterized by tear film hyperosmolarity and ocular surface inflammation, which adversely affects quality of life. In current topical therapies, most formulations fail to reach the target tissue in sufficient amounts due to precorneal elimination, low corneal penetration, and limited residence time, thereby reducing bioavailability and therapeutic efficacy. Although Cyclosporine A (CsA) has been used for many years in the treatment of DED, its hydrophobic nature makes it difficult to develop stable and highly bioavailable formulations, thereby necessitating advanced drug delivery systems. Nanoemulsion systems have emerged as a promising alternative to address this challenge. In this thesis study, a CsA-loaded cationic nanoemulsion (NE) formulation was developed for use in DED therapy, and its physicochemical properties and in vitro release profiles were comprehensively evaluated. The formulation was optimized by considering targeted physicochemical parameters, sterility requirements, and stability criteria. Critical quality attributes such as droplet size, polydispersity index, zeta potential, osmolarity, pH, and surface tension of the nanoemulsions were analyzed, and the obtained values were found to fall within ranges suitable for ophthalmic application. The cationic character of the formulation was evaluated in line with the literature, indicating enhanced retention and prolonged precorneal residence time through electrostatic interactions with the anionic ocular surface. In vitro release studies were conducted using the dialysis bag method, and the release profile of the developed formulation was compared with the reference product, confirming an in vitro release performance comparable to the reference. Overall, the findings demonstrate that the developed CsA-loaded nanoemulsion possesses physicochemical properties appropriate for ophthalmic application, exhibits an in vitro release profile similar to the reference product, and represents a potential alternative for DED treatment. This study aims to contribute to the development of nanoemulsion-based ophthalmic drug delivery systems and provides a scientific basis for improving existing formulations in the literature.