Ortaokul düzeyinde piyano eğitiminin eleştirel düşünme becerilerine katkısı
The contribution of middle school piano education to the development of critical thinking skills
  1. Tez No: 998000
  2. Yazar: YUNUS EMRE AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VERDA KARAÇİL CERİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, Müzik eğitimi, Ortaokul öğrencileri, Piyano, Music education, Secondary school students, Piano
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ortaokul düzeyinde yürütülen piyano eğitiminin öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerine nasıl katkı sunduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma, nitel araştırma desenlerinden olgubilim yaklaşımıyla yürütülmektedir. Araştırmanın çalışma grubunu, ortaokul düzeyinde piyano dersi veren yedi öğretmen ile düzenli olarak piyano eğitimi alan sekiz öğrenci oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmakta ve içerik analiziyle çözümlenmektedir. Analiz sürecinde, önce öğretmen ve öğrenci görüşleri ayrı ayrı kodlanmakta, daha sonra tema düzeyinde karşılaştırmalı bir okuma yapılarak kesişen ve ayrışan boyutlar belirlenmektedir. Bulgular yeni bir parçaya başlama, zor pasajları çözümleme, parmak dizilişi seçimi, tempo ve nüans kararları, hata ile başa çıkma, akran dönütü ve öz-değerlendirme gibi süreçlerin, eleştirel düşünmenin temel boyutları olan çözümleme, değerlendirme, gerekçelendirme ve öz-düzenlemeyi yoğun biçimde harekete geçirdiğini göstermektedir. Sonuç olarak ortaokul düzeyinde yapılandırılmış piyano derslerinin, uygun pedagojik düzenlemeler ve yeterli zaman koşullarında, eleştirel düşünme becerilerinin gelişimi için güçlü bir bağlam oluşturduğu söylenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how middle school piano instruction contributes to the development of students' critical thinking skills. The research is conducted within a qualitative framework based on a phenomenological design. The study group consists of seven piano teachers who teach at the middle school level and eight students who regularly receive piano lessons. Data are collected through semi-structured interviews and analyzed by means of content analysis. The findings indicate that core elements of the piano learning process activate key dimensions of critical thinking, namely analysis, evaluation, justification and self-regulation. Overall, the study suggests that structured piano instruction at the middle school level provides a powerful context for the development of critical thinking skills when supported by appropriate pedagogical strategies and sufficient instructional time.