Reliability of Tanaka and Johnston analysis in a Turkish sample
Türk hastalarda Tanaka Johnston analizinin güvenilirliği
  1. Tez No: 998019
  2. Yazar: MOHANAD M. J. ODEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karışık dişlenme analizi, Meziodistal genişlik, Tanaka – Johnston yöntem, Mixed dentition analysis, Regression equations, Mesiodistal width, Tanaka and Johnston method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET TÜRK HASTALARDA TANAKA JOHNSTON ANALİZİNİN GÜVENİLİRLİĞİ M. ODEH Ortodonti Anabilim Dali, Diş Hekimliği Fakültesi, Yeni Yüzyıl Üniversitesi, İstanbul Amaç: Türk hastalarda, sürmemiş kanin, birinci premolar ve ikinci premolar dişlerin toplam meziodistal genişliklerini tahmin etmek için kullanılan Tanaka – Johnston denkleminin (1974) güvenilirliğini araştırmak, dört mandibular daimi keser dişin meziodistal genişliklerinin toplamı ile maksiller ve mandibular yarım çenelerdeki kanin, birinci premolar ve ikinci premolar dişlerin meziodistal genişliklerinin toplamları arasında bir korelasyon katsayısı türetmek ve eğer Tanaka – Johnston denklemi güvenilir değilse, tahmin için yeni bir denklem geliştirmektir. Metot: Yeni Yüzyıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören, 13-16 yaşları arasındaki rastgele seçilmiş 100 hastaya (64 kız, 36 erkek) ait dental modeller kullanılmıştır. Dört mandibular kesici dişin, mandibular ve maksiller kaninlerin, ve premolarların meziodistal genişlikleri dijital kalibre (Wuppertal, Germany) kullanılarak ölçülmüştür. Gerçek değerler Tanaka – Johnston denkleminden elde edilen değerlerle karşılaştırılmıştır. Bulgular: İki cinsiyet arasında dişlerin meziodistal boyutlarında belirgin fark bulunmuştur (p<0.05). Mandibular daimi keserlerin meziodistal genişlikleri toplamı ile kanin, birinci premolar ve ikinci premolar dişlerin meziodistal genişlikleri toplamı arasındaki korelasyon katsayısı erkeklerde alt çene için 0.77, üst çene için 0,79 ve kızlarda alt çene için 0.65, üst çene için 0.63' tür. Her iki cinsiyet ayrı ayrı ve birlikte değerlendirildiğinde, Tanaka – Johnston regresyon analizi her iki dental arktaki kanin ve premolarların meziodistal genişliklerinin toplamlarının gerçek değerlerinden fazlasını öngörmüştür. Sonuç: Tanaka – Johnston denklemi Türk hastalar üzerinde uygulandığında bulunan sonuçlar hatasız değildir. Daha doğru tahminlere ulaştırabilecek denklemler önerilmiştir. Kızlar ve erkekler için farklı denklemler kullanılması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Abstract RELIABILITY OF TANAKA AND JOHNSTON ANALYSIS IN A TURKISH SAMPLE M. ODEH Department of Orthodontics, School of Dentistry, Yeni Yüzyıl University, Istanbul Aim: To examine the reliability of the Tanaka and Johnston equation (1974) for the prediction of the mesiodistal width of unerupted permanent canine and two premolars in sample of Turkish patients and to derive coefficient of correlation between the summation of mesiodistal width of the four mandibular permanent incisors and the summation of mesiodistal width of canine, first and second premolars of maxillary and mandibular quadrant and to arrange a new prediction equation for this particular sample if Tanaka and Johnston is not reliable. Material and methods: A sample of 100 sets of dental models obtained from randomly selected patients (64 females, 36 male) age ranged 13-16 years old, attending Yeni Yuzyil dental college and hospital. The mesiodistal width of four mandibular incisors, mandibular and maxillary canines, and two premolars were measured using digital caliber (Wuppertal, Germany) to the nearest 0.01mm. The actual measurements were then compared with the predicted ones derived from Tanaka and Johnston equations. Results: Obvious sexual dimorphism was erected in mesiodistal tooth size (p<0.05). Coefficient of correlation between the sum of mandibular permanent incisors and the sum of canine, first and second premolars were 0.77 for upper and 0.79 for lower in males and 0.65 and 0.63, respectively, in female subjects. Tanaka and Johnston regression equation overpredicted the mesiodistal width of permanent canine and premolars in both dental arches and for both sexes separately and for combined sexes. New linear regression equations were suggested for males and females combines as well as for separate sexes. Conclusion: Tanaka and Johnston equations were not accurate when applied to Turkish sample. New more accurate prediction equations were proposed. It is necessary to use separate equations for females and males.