Dron kameralar ile istemciler arasında uçtan uca video iletimi
End-to-end video transmission between drone cameras and clients
- Tez No: 998020
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE SAYIT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar ağ protokolleri, Bilgisayar ağları, Derin öğrenme, Gerçek zamanlı video aktarımı, İletişim ağları, Computer network protocols, Computer networks, Deep learning, Real time video transmission, Communication networks
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu tez çalışması, dron kameralarından istemcilere uzanan uçtan uca video iletiminde, değişken ağ koşulları altında Deneyim Kalitesinin (QoE) korunması ve iyileştirilmesi problemini ele almaktadır. 5G/6G ile birlikte İHA/dron ve uydu destekli iletişim senaryoları önem kazanırken, sınırlı ve dalgalanan bant genişliği ile paket kaybı; düşük gecikmeli ve yüksek kaliteli video aktarımını zorlaştırmaktadır. Bu kapsamda, yazılım tanımlı ağ kontrolü ve sanallaştırılmış ağ işlevleri üzerine kurulu çok alanlı bir orkestrasyon yaklaşımı ile uçtan uca bir mimari tasarlanmıştır. Önerilen yaklaşımda, video akışı ölçeklenebilir video kodlama (SVC) ve büyük paketleme/işleme ilkeleri doğrultusunda ağ durumuna uyarlanmakta; iletim sırasında paket içerikleri dinamik biçimde düzenlenerek hedef QoE seviyesine uygun dağıtım amaçlanmaktadır. Farklı bant genişliği ve kayıp koşullarında gerçekleştirilen deneylerle, paketleme ve uyarlama stratejilerinin QoE üzerindeki etkileri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, dron dayanıklılığını artırmak için enerji tüketim modeli ve 3B konumlandırma/kap- sama kısıtları altında yol planlama senaryoları incelenmiştir. Son olarak, QoE ve enerji hedeflerini birlikte gözeten uyarlama kararlarının optimize edilmesi amacıyla derin pekiştirmeli öğrenme tabanlı bir eğitim ve değerlendirme iş akışı ile bütünleşik veri üretimi ve analiz altyapısı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the problem of sustaining and improving Quality of Experience (QoE) for end-to-end video delivery from drone cameras to clients under highly variable network conditions. With the evolution toward 5G/6G, UAV/drone and satellite-assisted communication scenarios are becoming increasingly important; however, limited and fluctuating bandwidth together with packet loss makes low-latency, high-quality streaming difficult. To tackle these challenges, an end-to-end architecture is designed based on software- defined control, virtualized network functions, and a multi-domain orchestration perspective. Within the proposed framework, the video stream is adapted to network dynamics using scalable video coding (SVC) and big-packet processing principles. Packet contents can be dynamically organized during transmission to better match the target QoE level under bandwidth and loss constraints. The impact of packetization and adaptation strategies on QoE is experimentally evaluated across diverse bandwidth and loss regimes through comparative analysis. In addition, to extend UAV endurance and enable longer streaming sessions, energy- aware path planning is investigated under 3D placement/coverage constraints using an established energy consumption model. Finally, a deep reinforcement learning–based training and evaluation workflow is developed to optimize adaptation decisions jointly toward QoE and energy objectives, supported by an integrated data generation and analytics pipeline.