Introducing a digital app with a task-based approach: Perceptions of instructors and students
Görev temelli yaklaşımla dijital bir uygulamanın tanıtımı: Öğretim görevlileri ve öğrencilerin görüşleri
  1. Tez No: 998029
  2. Yazar: ARZU YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDA ÜSTÜNEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: dil öğretiminde teknoloji entegrasyonu, görev temelli dil öğretimi, teknoloji aracılı görev temelli dil öğretimi, öğretmen mesleki gelişimi, technology integration in language teaching, task-based language teaching, technology-mediated task-based language teaching, teacher professional development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojileri dil eğitimini şekillendirmeye devam etmektedir; ancak etki, teknolojinin pedagojik olarak nasıl entegre edildiğine bağlıdır. Bu çalışma, Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi perspektifini görev temelli dil öğretimi ve onun teknoloji aracılı biçimi ile bir araya getirmektedir. Türkiye'de yükseköğretim bağlamında teknolojinin görev temelli çalışmalarını sürdürülebilir biçimde hangi koşullarda aracılık edebileceğini, öğretim görevlileri ve öğrencilerin görüşlerine dayanarak araştırmaktadır. Yapılandırılmış öğretmen gelişimini teknoloji aracılı görev temelli dil öğretimi ile birleştiren çalışmaların azlığına yanıt olarak, araştırma, araştırmacı liderliğindeki ders kitabına uyarlanmış örnekleri de içeren tek seferlik görev temelli dil öğretimi ilkeleri mesleki gelişim eğitimi ve 14 kısa videodan oluşan Digitask eğitim modülünü, görev temelli dil öğretimi içinde bilgi ve iletişim teknolojileri entegrasyonunu desteklemek üzere Erasmus+ DIGITASK4IC proje ekibi tarafından geliştirilen Digitask Web uygulamasının sınıf içi kullanımıyla birleştirir. Çalışma, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda yürütülmüş ve karma yöntemli, açıklayıcı sıralı bir desen kullanılmıştır. 2023 bahar döneminde 32 öğretim görevlisi mesleki gelişim etrafında ön test ve son test uygulamalarını tamamlamıştır. Öğretim elemanları için veri toplama araçları, Teknoloji Entegrasyonuna Yönelik Algılanan Engeller Ölçeği (Perceived Barriers to Technology Integration, PBTI; Basarmak & Hamutoglu, 2020) ve öğretmenlerin görev temelli dil öğretimine ilişkin bilgi ve algılarını ölçen anket (Teachers' TBLT Knowledge and Perceptions Survey; Jeon & Hahn, 2006) olmuştur. 2024 bahar döneminde uygulama, yedi öğretim elemanının derslerinde altı hafta boyunca gerçekleştirilmiştir. Uygulama sonrasında yedi öğretim elemanı ile odak grup biçiminde yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Uygulama öncesinde 60 öğrenci sınıf dışı çalışma alışkanlıkları ve dijital platform kullanımı üzerine kısa bir anketi tamamlamış, uygulama sonrasında ise Digitask'ı kullanan 10 öğrenci ile odak grup görüşmesi yapılmıştır. Nicel veriler IBM SPSS Statistics (Sürüm 22) ile analiz edilmiş, nitel veriler tematik analiz yaklaşımıyla çözümlenmiştir. Bulgular, öğretim elemanları arasında güçlü bir hazır bulunuşluk olduğunu; bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik pedagojik inançların olumlu ve öz yeterliğin yüksek olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte uygulamanın, özellikle müfredat uyumu, yoğun ders temposu, liderlik ve vizyon, altyapı ve zaman gibi birinci düzey dışsal engellere bağlı olduğu gözlemlenmiştir. Mesleki gelişimi takiben, eğitime ilişkin engellerde ve görev temelli dil öğretimi bilgi ve algısının her iki boyutunda istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler gözlenmiştir. Sınıf içi kullanımın ardından öğretim elemanları ve öğrenciler, Digitask üzerinden yürütülen teknoloji aracılı görevleri pratik ve motive edici olarak nitelemiş; ders süresi dışına taşan uygulama ve geribildirim olanakları, iş birliği ve dil girdisi-dil çıktısı çeşitliliği gibi yararları vurgulamışlardır. Aynı zamanda katılımcılar, uygulama içi sözlü iletişim olanakları, platform içinde sözlü geribildirim, düzey duyarlı eşleştirme ile işbirlikçi ortak yazma alanı ve etkileşimi ve kültürlerarası yeterliği geliştirmek amacıyla kurumlar arası ve kültürler arası eşleşme taleplerini dile getirmiştir. Ayrıca, uygulamanın teknik güvenilirliği temel bir gereklilik olarak öne çıkmıştır. Çalışma, teknoloji, görev temelli dil öğretimi ve mesleki gelişimi bütüncül bir çerçevede ele alarak program düzeyinde uyarlama, ders temposu ve zaman esnekliği, güvenilir ve erişilebilir platformlar, öğretim görevlilerinin ortak görev tasarımı ve süreklilik arz eden, uygulama odaklı mesleki gelişim gibi uygulamayı destekleyici koşullara işaret etmektedir. Ek olarak, uygulamaya dönük öneriler ve gelecekteki araştırmalara ilişkin yönlendirmeler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Information and communication technologies (ICT) continue to shape language education, yet impact depends on how technology is pedagogically integrated. This study brings together the Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) perspective with task-based language teaching (TBLT) and its technology-mediated enactment (TMTBLT). It investigates conditions under which technology can mediate task-based work sustainably in a Turkish tertiary-level context, drawing on instructor and student perspectives. Addressing a gap in which few studies combine structured teacher development with technology-mediated TBLT, the study integrates a brief, researcher-led workshop on TBLT principles including textbook-aligned examples and the Digitask training module comprising 14 short videos, with classroom use of the Digitask Web App, a platform developed by the Erasmus+ DIGITASK4IC project team to support the integration of ICT within TBLT. The study was conducted at Muğla Sıtkı Koçman University, in the School of Foreign Languages, and employed a mixed-methods, explanatory-sequential design. In 2023 spring term, 32 instructors completed pre- and post-tests around the professional development. Instructor instruments included the Perceived Barriers to Technology Integration (PBTI) Scale (Basarmak & Hamutoglu, 2020) and the Teachers' TBLT Knowledge and Perceptions Survey (Jeon & Hahn, 2006). In 2024 spring term, the app was implemented for six weeks in the classes of seven instructors. Following the implementation a focus group semi-structured interview was held with these seven instructors. Regarding the learners, a mini questionnaire on out-of-class study habits and tool use was completed by 60 students prior to the implementation. In addition, a post-implementation focus group interview was conducted with 10 students. The quantitative data was analysed using IBM SPSS Statistics (Version 22), and the qualitative data employed thematic analysis. Findings of the study indicate strong internal readiness among instructors with positive pedagogical beliefs toward ICT and high self-efficacy. However, implementation was conditioned by first-order constraints, specifically curriculum alignment, strict pacing, leadership and vision, infrastructure, and time. Statistically significant improvements were observed in training-related barriers and in both dimensions of TBLT knowledge and perceptions following the professional development. After classroom use, instructors and learners characterised technology-mediated tasks via Digitask as practical and motivating, noting benefits for extending practice and feedback beyond lesson time, collaboration, and diversified input and output. At the same time, participants requested in-app oral affordances, dialogic feedback within the platform, a collaborative writing space with level-sensitive pairing, and cross-institutional and cross-cultural exchanges to promote interaction and intercultural competence. In addition, technical reliability of the app emerged as essential. The study contributes an integrated account of technology, TBLT, and professional development, identifying programme-level alignment, pacing and time flexibility, reliable and accessible platforms, teacher co-design, and sustained, practice-oriented PD as enabling conditions. Implications for practice and directions for future research are outlined.