Emek piyasasının kaotik yapısı
The chaotic structure labor market
  1. Tez No: 998132
  2. Yazar: MERVE ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİKE ELİF BİLDİRİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kaos kuramı, Chaos theory
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada 1960-2023 yılları arasında ABD, Türkiye ve Japonya enflasyon, işsiz-lik GSYİH ve Petrol fiyatları verileri baz alınmıştır. Enflasyon, işsizlik GSYİH ve-rileri World.Bank'dan temin edilmiş olup Petrol fiyatları ise Statista.com'dan alınmıştır. Bu çalışma için doğrusal olmayan ve kaos temelli metodolojilerin mak-roekonomik analizi incelenmiştir. Birim kök testi yapılmış ve ardından Lyapunov katsayısı, Shannon, Tsallis ve Renyi entropileri ölçülmüştür. Entropi ölçümleri sı-rasında logaritma alınması sebebiyle ülkelerin sahip olduğu negatif değerler için mutlak değerleri alınmış ve böylelikle akademik olarak doğru bir netice sağlanması amaçlanmıştır. Buna ek olarak ABD, Türkiye ve Japonya ülkelerinin GSYİH, Enf-lasyon, İşsizlik ve Petrol fiyatları için fraktal analizleri yapılmış ve oluşturulan gör-seller sunulmuştur. Çalışmanın amacı 1960-2023 yılları arasında ABD, Türkiye ve Japonya için Phillips eğrisine dayalı model çerçevesinde petrol fiyatları, enflasyon, ekonomik büyüme ve işsizlik arasındaki ilişkiyi yöneten doğrusal olmayan ve po-tansiyel olarak kaotik dinamikleri analiz etmektedir. GSYİH, enflasyon, işsizlik ve petrol fiyatları arasındaki nedenselliği araştırmak için ise doğrusal olmayan regres-yon modeli kullanılmıştır. Makroekonomik ilişkilerin dinamik ve asimetrik doğa-sını daha doğru yansıtmak için doğrusal modellerin ötesine geçilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Sonuçlar, doğrusal olmayan ve asimetrik nedenselliğe ilişkin sağlam kanıtlar sunmakta ve politika yapıcılar ve ekonomistler için bazı önemli çıkarımlar sağlamaktadır. Sonuçlarının test edilmesi için kullanılan programlar ise Stata, R Studıo ve EVıews olmuştur. Elde edilen sonuçlar neticesinde makroeko-nomik nedenselliğin karmaşık ve bağlama bağımlı olduğu ve geleneksel doğrusal çerçevelerin ötesinde gelişmiş ekonometrik teknikler gerektirdiği argümanını des-teklemektedir.
Özet (Çeviri)
This study is based on inflation, unemployment, GDP, and oil price data from the United States, Turkey, and Japan between 1960 and 2023. Inflation, unemployment, and GDP data were obtained from the World Bank, while oil prices were obtained from Statista.com. Nonlinear and chaos-based methodologies were examined for macroeconomic analysis in this study. A unit root test was performed, followed by measurements of the Lyapunov coefficient, Shannon, Tsallis, and Renyi entropies. Due to the logarithm taken during entropy measurements, absolute values were tak-en for the negative values of the countries, thus aiming to provide an academically correct result. In addition, fractal analyses were performed for the GDP, inflation, unemployment, and oil prices of the United States, Turkey, and Japan, and the re-sulting visuals were presented. The aim of the study is to analyze the nonlinear and potentially chaotic dynamics governing the relationship between oil prices, infla-tion, economic growth, and unemployment for the United States, Turkey, and Japan between 1960 and 2023 within the framework of a Phillips curve-based model. A nonlinear regression model was used to investigate the causality between GDP, in-flation, unemployment, and oil prices. It demonstrates the need to go beyond linear models to more accurately reflect the dynamic and asymmetric nature of macroe-conomic relationships. The results provide solid evidence of non-linear and asym-metric causality and offer some important implications for policymakers and econ-omists. The programs used to test the results were Stata, R Studio and EVıews. The findings support the argument that macroeconomic causality is complex and con-text-dependent, requiring advanced econometric techniques beyond traditional line-ar frameworks