PV modüllerde maksimum verimlilik için konum açısının bölgesel bazda belirlenmesi
Determining the position angle on a regional basis for maximum efficiency in PV modules
- Tez No: 998169
- Danışmanlar: PROF. DR. ULAŞ EMİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, Solar energy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretimi son yıllarda hızlı bir artış göstermektedir. Özellikle güneş enerjisi santrallerinin kurulu güç artışı, fotovoltaik sistemlerin verimli tasarlanmasını ve işletilmesini önemli hale getirmiştir. Fotovoltaik panellerin enerji üretim performansını etkileyen temel parametrelerden biri panelin yerleştirildiği eğim açısıdır. Panel eğim açısının uygun seçilmemesi durumunda, güneş ışınımından yeterli düzeyde faydalanılamamakta ve enerji üretiminde kayıplar meydana gelmektedir. Bu çalışmada, sabit açılı fotovoltaik modüllerde maksimum verimliliğin sağlanabilmesi amacıyla koordinat bazlı giriş sağlanarak aylık, mevsimsel ve yıllık bazda optimum panel eğim açısının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında Python programlama dili ile geliştirilen arayüz ile kullanıcı; coğrafi koordinatları girerek çevrimiçi PVGİS veri seti ile hesaplama yapabileceği gibi çevrimdışı olarak da kendi veri seti ile güneş ışınımına dayalı hesaplamalar gerçekleştirebilecektir. Elde edilen sonuçlar sahada kurulu olan güneş enerji santrallerinin verileri ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca Türkiye genelinde güneş enerjisinin elektrik üretimindeki yeri ve gelişimi, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. tarafından yayımlanan resmî istatistikler kullanılarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulguların, fotovoltaik sistemlerin projelendirilmesi aşamasında panel eğim açısının belirlenmesine katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, electricity generation based on renewable energy sources has increased rapidly in Türkiye. In particular, the growth in the installed capacity of solar power plants has made the efficient design and operation of photovoltaic systems increasingly important. One of the main parameters affecting the energy production performance of photovoltaic panels is the tilt angle at which the panel is installed. If the panel tilt angle is not selected appropriately, solar radiation cannot be utilized effectively, resulting in energy production losses. In this study, it is aimed to determine the optimum panel tilt angle on a monthly, seasonal, and annual basis by providing coordinate-based inputs in order to achieve maximum efficiency in photovoltaic modules. Within the scope of the study, a user interface developed using the Python programming language allows users to perform calculations based on solar radiation either by entering geographical coordinates and utilizing the online PVGIS dataset or by conducting offline calculations using their own datasets. The obtained results are evaluated by comparing them with data from existing solar power plants installed in the field. In addition, the role and development of solar energy in electricity generation across Türkiye are analyzed using official statistics published by the Turkish Electricity Transmission Corporation. The findings of this study are expected to contribute to the determination of panel tilt angles during the design phase of photovoltaic systems.