Hadrianopolis basamaklı kaya altarları
Hadrianopolis stepped rock altars
  1. Tez No: 998168
  2. Yazar: AHMET YASİN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT ELİÜŞÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Altar Tepesi, Arkeolojik kazılar, Arkeolojik turizm, Basamaklı tuneller, Hadrianopolis, Nekropol, Paphlagonia, Ritüel, Altar Hill, Archaeological excavations, Archaeological tourism, Stepped tunnels, Hadrianopolis, Necropolis, Paphlagonia, Ritual
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Paphlagonia bölgesinin önemli antik merkezlerinden biri olan Hadrianopolis'te yer alan basamaklı kaya altarlarını; mimari özellikleri, malzeme teknikleri ve nekropol alanlarıyla kurdukları mekânsal ilişkiler bağlamında incelemektedir. Geç Roma İmparatorluk Dönemi'ne tarihlenen bu yapılar, bölgedeki ölü kültü uygulamalarının ve ritüel dinamiklerinin anlaşılması açısından kritik bir önem taşımaktadır. Araştırma kapsamında incelenen altarların nekropol sahalarına yakınlığı ve kaya nişleriyle olan bağlantısı, bu alanların adak sunma, anma ve arınma gibi ölüm sonrası ritüellerde işlevsel bir rol üstlendiğini göstermektedir. Mimari analizler, söz konusu yapıların yerel Frig gelenekleri ile Roma ritüel mimarisinin bir sentezini yansıttığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda çalışma, altarların sadece yapısal özelliklerini değil, aynı zamanda kentin sosyo-dini yaşamındaki yerini ve Roma'nın imparatorluk ideolojisini yerel kültlerle nasıl bütünleştirdiğini disiplinlerarası bir perspektifle değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the stepped rock altars located in Hadrianopolis, a prominent ancient center in the Paphlagonia region, within the context of their architectural features, material techniques, and spatial relationships with necropolis areas. Dated to the Late Roman Imperial Period, these structures are of critical importance for understanding the region's death cult practices and ritual dynamics. The proximity of the examined altars to necropolis sites and their connection with rock niches demonstrate that these spaces played a functional role in post-mortem rituals such as votive offerings, commemoration, and purification. Architectural analyses reveal that these structures reflect a synthesis of local Phrygian traditions and Roman ritual architecture. In this context, the study aims to evaluate not only the structural characteristics of the altars but also their place in the city's socio-religious life and how Roman imperial ideology was integrated with local cults through an interdisciplinary perspective