Total diz artroplastisi sonrasında USG eşliğinde yapılan addüktör kanal bloğunda bupivakain ile bupivakaine adjuvan olarak eklenen deksametazonun analjezik etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the analgesic effect of bupivacaine versus bupivacaine with dexamethasone as an adjuvant in ultrasound-guided adductor canal block after total knee arthroplasty
- Tez No: 998236
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DELİGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Addüktör Kanal Bloğu, Total Diz Artroplastisi, Postoperatif analjezi, Deksametazon, Adjuvan ajan, Adductor Canal Block, Total Knee Arthroplasty, dexamethasone, postoperative analgesia, adjuvant agent
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş-Amaç: Adduktör kanal bloğu, total diz artroplastisi sonrası ağrı kontrolünde etkili olduğu gösterilmiş invaziv analjezi yöntemlerinden biridir. Lokal anesteziklerin analjezik etkinliğini hem nitelik hem de süre açısından artırmak amacıyla, bu ajanlara adjuvan ilaçlar eklenmektedir. Kullanılan adjuvanlar arasında opioidler, deksametazon, klonidin, tramadol, neostigmin, ketamin, adenozin, deksmedetomidin ve somatostatin sayılabilir. Çalışmamızın amacı, adduktör kanal bloğu uygulamasında lokal anesteziğe adjuvan olarak ilave edilen deksametazonun; sağladığı analjezi düzeyi, analjezik gereksinimi, bulantı-kusma gibi yan etkiler ve hasta memnuniyeti üzerindeki etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı ve hasta rızaları alındıktan sonra, spinal anestezi altında total diz artroplastisi geçirecek olan, ASA I ile III arasında sınıflandırılmış, 18–80 yaş aralığındaki 68 hasta Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yürütülen çalışmaya dahil edildi.Hastalar gözlemsel olarak grup B(bupivakain)ve grup BD(bupivakain+deksametazon) olmak üzere 2 grupta incelendi. L3-4 ya da L4-5 vertebral aralık seviyelerinden, oturur pozisyondaki her iki grup hastaya 15 mg hiperbarik bupivakain (Buvasin %0,5 Spinal Heavy – Bupivakain HCl 20 mg/4 ml, VEM) ile spinal anestezi uygulaması yapıldı. Postoperatif dönemde, duyusal blok seviyesi T12 düzeyine indikten sonra; Grup BD'deki hastalara %0,5 Bupivakain 10 mL, 4 mg deksametazon (1 mL) ve %0,9 NaCl 9 mL içeren karışım; Grup B'deki hastalara ise %0,5 Bupivakain 10 mL ve %0,9 NaCl 10 mL içeren karışım, her iki grupta da 20 mL olacak şekilde hazırlanarak adduktör kanal bloğu uygulandı. Hastalar serviste 24 saat boyunca NRS skalası, hasta memnuniyet düzeyi, analjezik tüketimi, bulantı-kusma ve olası yan etkiler açısından takip edildi. Hastanın takipleri sırasında NRS>4 olması durumunda ilk analjezik talebi zamanı kaydedilerek 1 gr parasetamol iv uygulandı (maksimum günlük doz 4 gr olacak şekilde ve minimum viii 6 saat aralıklar ile). 1gr parasetamol uygulaması sonrasında bir saat içinde NRS skorunda düşüş gerçekleşmediyse iv 20 mg tenoksikam eklendi (maksimum günlük doz 40 mg olacak şekilde maksimum günde 2 kez). Ardından 1 saat içinde halen NRS skoru>4 ise tramadol 100 mg iv yavaş infüzyon şeklinde uygulandı(maksimum günlük doz 400 mg olacak şekilde). Araştırmanın temel sonuç ölçütü, operasyon sonrası ilk 24 saatte uygulanan toplam parasetamol dozudur. Çalışmanın ikincil değerlendirme kriterleri, postoperatif dönemde ölçülen NRS skorları, ilk ağrı kesici talebi zamanı, uygulanan ek analjeziklerin doz ve zamanları, hemodinamik takip verileri, bulantı kusma bulguları ve 24. saat hasta memnuniyet düzeyini kapsamaktadır. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı kullanıldı. Anlamlılık p<0.01 ve p<0.05 düzeylerinde değerlendirildi. Bulgular: Grup B ve Grup BD'de total kullanılan parasetamol dozu açısından anlamlı fark bulunmadı. NRS skorunda ise yalnızca 0. ve 1. saatlerde anlamlı fark saptandı. İlk analjezik talebi Grup BD'de daha geç ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda hasta memnuniyeti de grup BD'de anlamlı yüksek bulundu. Bulantı kusma ve hemodinamik takip verileri açısından anlamlı fark bulunmadı. Hastaların hiçbirinde komplikasyon gelişmedi. Sonuç: Total diz artroplastisi sonrası ultrason eşliğinde Addükttör Kanal Bloğu uygulamasında bupivakaine adjuvan olarak deksametazon eklemenin analjezik ihtiyacı anlamlı derecede değiştirmediği sonucu çıkarıldı. Ancak deksametazonlu da deksametazonsuz da bloğun ağrıyı azaltmada etkin olduğu görüldü. Hasta memnuniyetini göz önünde bulundurduğumuzda deksametazon kullanımının tercih edilebileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction – Aim: The adductor canal block is one of the invasive analgesic techniques shown to be effective for pain control after total knee arthroplasty. To enhance the analgesic efficacy of local anesthetics both in quality and duration, adjuvant drugs are added to these agents. The adjuvants used include opioids, dexamethasone, clonidine, tramadol, neostigmine, ketamine, adenosine, dexmedetomidine, and somatostatin. The aim of our study is to evaluate the effects of dexamethasone added as an adjuvant to the local anesthetic in adductor canal block on the level of analgesia provided, analgesic requirements, side effects such as nausea and vomiting, and patient satisfaction. Materials And Methods: After obtaining ethics committee approval and patient consent, 68 patients aged 18–80, classified as ASA I–III and scheduled to undergo total knee arthroplasty under spinal anesthesia, were included in the study conducted at Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital. The patients were observationally evaluated in two groups: Group B (bupivacaine) and Group BD (bupivacaine + dexamethasone). Spinal anesthesia was administered to patients in both groups in the sitting position using 15 mg of hyperbaric bupivacaine (Buvasin 0.5% Spinal Heavy – Bupivacaine HCl 20 mg/4 ml, VEM) at the L3–4 or L4–5 intervertebral space. In the postoperative period, after the sensory block level regressed to the T12 level, an adductor canal block was performed. In Group BD, a mixture containing 10 mL of 0.5% bupivacaine, 4 mg dexamethasone (1 mL), and 9 mL of 0.9% NaCl was prepared; in Group B, a mixture containing 10 mL of 0.5% bupivacaine and 10 mL of 0.9% NaCl was prepared. In both groups, the total volume was adjusted to 20 mL and administered accordingly. The patients were monitored in the ward for 24 hours regarding NRS scores, patient satisfaction level, analgesic consumption, nausea–vomiting, and possible side effects. During patient follow-up, if x the NRS score exceeded 4, the time of the first analgesic request was recorded and 1 g of intravenous paracetamol was administered (with a maximum daily dose of 4 g and at intervals of at least 6 hours). If no decrease in the NRS score occurred within one hour after the administration of 1 g paracetamol, 20 mg of intravenous tenoxicam was added (with a maximum daily dose of 40 mg, up to two times per day). If the NRS score remained >4 within one hour thereafter, 100 mg of tramadol was administered intravenously as a slow infusion (with a maximum daily dose of 400 mg). The primary outcome measure of the study is the total dose of paracetamol administered within the first 24 hours after the operation. The secondary evaluation criteria of the study include postoperative NRS scores, the time of the first analgesic request, the dose and timing of additional analgesics administered, hemodynamic monitoring data, the presence of nausea–vomiting, and the 24-hour patient satisfaction level. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) software was used for statistical analyses. Significance was evaluated at the p<0.01 and p<0.05 levels. Results: No significant difference was found between Group B and Group BD in terms of the total paracetamol dose used. A significant difference in NRS scores was observed only at the 0th and 1st hours. The first analgesic request occurred later in Group BD. Patient satisfaction was also found to be significantly higher in Group BD. No significant differences were found in terms of nausea–vomiting and hemodynamic monitoring data. None of the patients developed any complications. Conclusion: It was concluded that adding dexamethasone as an adjuvant to bupivacaine in ultrasound-guided Adductor Canal Block after total knee arthroplasty did not significantly alter analgesic requirements. However, it was observed that both the block with dexamethasone and the block without dexamethasone were effective in reducing pain. In addition, considering patient satisfaction, the use of dexamethasone appears to be highly preferable.