Total diz artroplastisi sirasinda dinletilen müzik ile ortam gürültüsünün engellenmesinin ameliyat sonrasi ağri, anksiyete ve fonksiyonel sonuç üzerindeki etkilerinin karşilaştirilmasi
Comparison of the effects of music and noise-cancelling on postoperative pain, anxiety and functional outcomes during total knee arthroplasty
  1. Tez No: 998237
  2. Yazar: TAHA EŞREF KARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜZELALİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Müzik, Ortopedi ve Travmatoloji, Psikiyatri, Music, Orthopedics and Traumatology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif gürültü kontrolü, Diz protezi, Müzik psikolojisi, Osteoartrit-diz, Psikolojik sıkıntı, Sağlık anksiyetesi, Active noise control, Knee prosthesis, Psychology of music, Osteoarthritis-knee, Psychological distress, Health anxiety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Total Diz Artroplastisi (TDA), ağrılı ve fonksiyonu kısıtlı dizde ağrıyı azaltıp hareket açıklığını ve hasta konforunu artırmayı amaçlayan etkili bir cerrahidir. TDA sırasında kullanılan kesici–delici aletler ve implantasyon basamakları ameliyathanede belirgin gürültüye sebep olur. Spinal anestezi altında uyanık olan hastanın bu gürültüyü algılaması; anksiyete ve stres ile birleştiğinde post operatif dönemdeki ağrı yönetimi ve rehabilitasyon süreçlerini olumsuz etkileyebilir. Gürültü engelleme ve/veya müzik dinletisi gibi basit, düşük maliyetli müdahalelerin potansiyel yararı olsa da, TDA sırasında hasta temelli sonuçlara etkisini karşılaştırmalı olarak inceleyen veriler sınırlıdır. Çalışmamız TDA esnasındaki intraoperatif gürültü maruziyetinin postoperatif ağrı, anksiyete ve fonksiyonel iyileşme üzerindeki etkisini nicel olarak değerlendirmeyi; ayrıca gürültü engelleme veya müzik dinletilmesi müdahalelerinin bu sonuçları iyileştirip iyileştirmediğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, TDA uygulanan 55 yaş ve üzeri toplam 90 hastada yürütülen randomize, prospektif ve tek merkezli bir çalışmadır. Çalışmamızda üç grup hasta ile çalışılmıştır; gürültü engellemesi olmaksızın TDA sırasında ortam sesine maruz kalan (OSM) grup, TDA sırasında 3M™ PELTOR™ X4 kulaklıkla 32–34 dB düzeyinde gürültü engelleme (GE) uygulanan grup ve TDA boyunca Apple AirPods Pro ile müzik dinletilerek değerlendirilen (MDD) grup. Tüm hastalar spinal anestezi altında ve sedasyonsuz opere edilmiştir; cerrahi ekipman/ekip ve ameliyathane koşulları standartize edilmiştir. Ortam gürültüsü ölçümleri, IEC 651 Type 2 / ANSI S1.4 Type 2 uyumlu SLM-25 cihazıyla anestezi ve örtünme sonrası insizyonla başlatılıp, cilt sütürleri tamamlandığında sonlandırılarak kaydedilmiştir. Preoperatif değerlendirmeler KSS, OKS, SF-36, STAI-1 ve AOKO-50 ölçeklerini içermektedir. Postoperatif izlemde 0., 1. ve 2. gün analjezik tüketimi (1 doz = 1 g parasetamol veya 75 mg diklofenak) hemşire order/gözlem formlarından kaydedilmiştir; VAS ağrı 0–1–6–24–48–72. saatler ile 3. ve 6. hafta, 3. ve 6. ay zamanlarında; KSS/OKS 3. ve 6. ayda, SF-36 6. ayda değerlendirilmiştir; STAI-1 ve AOKO-30 1. ve 3. gün uygulanmıştır. Bulgular: Toplam 90 hastada yapılan intraoperatif gürültü ölçümlerinde ortalama Lmax 94,36 dB(A), SPL 55,7 dB, LAeq 67,34 dB ve tahmini LCpeak 107,4 dB(C) saptanmıştır; ameliyat başına ortalama 12,72 gürültü piki kaydedilmiştir. Analjezik tüketimi bakımından OSM grubunda postoperatif 1. ve 2. günlerde gereksinim GE ve MDD gruplarına göre daha yüksek ölçülmüştür; GE ile MDD arasında bu dönemde belirgin bir fark izlenmemiştir. VAS ağrı skorları OSM grubunda 1. gün, 3. hafta ve 6. hafta ölçümlerinde iki müdahale grubuna göre daha yüksek seyretmiştir (sırasıyla, p < 0,001; p < 0,001); GE ve MDD grupları arasında anlamlı bir fark görülmemiştir (p = 1,000). Fonksiyonel skorlarda KSS fonksiyonel ve OKS değerleri OSM grubunda daha düşük görülmüştür; GE ve MDD gruplarında benzer şekilde, OSM'ye göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha iyi sonuçlar gözlenmiştir. Anksiyete ölçümlerinde AOKO-30 skorları OSM grubunda daha yüksek bulunurken (sırasıyla, p = .008; p = .019), GE ve MDD grupları arasında istatistiksel olarak fark izlenmemiştir (p = 1.000). Yaşam kalitesinde SF-36 GSA skoru OSM grubunda GE ve MDD gruplarına göre daha düşük görülmüştür (sırasıyla, p < 0,001 p < 0,001). Sonuç: Çalışmamızda TDA sırasında uygulanan müzik dinletisi veya ortam gürültü engellemesi, erken dönemde ağrı (VAS), analjezik gereksinimi ve anksiyete üzerinde anlamlı iyileşme sağlamıştır; genel sağlık algısı (SF-36) yükselmiştir ve bu kazanımlar fonksiyonel ölçütlere (OKS, KSS) yansımıştır. Altıncı ayda gruplar arası farkların belirgin biçimde yakınsaması, etkinin özellikle erken döneme özgü olduğunu düşündürmektedir. Bulgular, gürültü kontrolünün ağrı-anksiyete yönetimi ve erken mobilizasyon/rehabilitasyona katılım üzerinden fonksiyonel iyileşmeyi kolaylaştırabileceğini düşündürmektedir. Müdahaleler düşük maliyetli, kolay uygulanabilir ve mevcut cerrahi protokole entegre edilebilir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Total knee arthroplasty (TKA) is an effective surgical procedure that reduces pain, increases range of motion, and improves comfort for patients with painful, limited-function knees. However, the cutting and drilling instruments and implantation steps used during TKA cause significant noise in the operating room. Patients who are awake under spinal anesthesia perceive this noise, and when combined with anxiety and stress, it can negatively affect pain management and rehabilitation processes during the postoperative period. Although simple, low-cost interventions such as noise reduction and/or listening to music have potential benefits, data comparing their effects on patient-centered outcomes after TKA are limited. Our study aims to quantitatively assess the effect of intraoperative noise exposure on postoperative pain, anxiety, and functional recovery. Additionally, we aim to determine whether interventions such as noise reduction or music therapy improve these outcomes. Materials and Methods: Our study is a randomized, prospective, single-center study of a total of 90 patients aged 55 and older who underwent TKA. The study included three groups of patients: one exposed to ambient noise during TKA without noise cancellation (OSM); one that received noise cancellation at a level of 32–34 dB using 3M™ PELTOR™ X4 earmuffs (GE); and one that listened to music with Apple AirPods Pro throughout TKA (MDD). All patients underwent surgery under spinal anesthesia without sedation, and the surgical equipment, team, and operating room conditions were standardized. We recorded environmental noise measurements using an SLM-25 device that complies with IEC 651 Type 2/ANSI S1.4 Type 2. We started recording after anesthesia and draping with the incision, and we ended recording when skin sutures were complete. Preoperative assessments included the KSS, OKS, SF-36, STAI-1, and AOKO-50 scales. During the postoperative follow-up, analgesic consumption on days 0, 1, and 2 (one dose equaling 1 g of paracetamol or 75 mg of diclofenac) was recorded from nurse order/observation forms, as was VAS pain at 0, 1, 6, 24, 48, and 72 hours. The KSS/OKS was assessed at three and six months, the SF-36 was assessed at six months, and the STAI-1 and AOKO-30 were administered on days one and three. Results: Intraoperative noise measurements in a total of 90 patients revealed an average Lmax of 94.36 dB(A), SPL of 55.7 dB, LAeq of 67.34 dB, and estimated LCpeak of 107.4 dB(C); an average of 12.72 noise peaks per surgery were recorded. Regarding analgesic consumption, the OSM group required more analgesics on postoperative days 1 and 2 than the GE and MDD groups. No significant difference was observed between the GE and MDD groups during this period. VAS pain scores were higher in the OSM group than in the two intervention groups on day 1, week 3, and week 6 (p < 0.001; p < 0.001, respectively); no significant difference was observed between the GE and MDD groups (p = 1.000). Functional scores revealed that KSS and OKS values were lower in the OSM group. Similarly, the GE and MDD groups demonstrated statistically significant better results compared to the OSM group. Regarding anxiety, AOKO-30 scores were higher in the OSM group (p = .008 and p = .019, respectively), though no significant difference was observed between the GE and MDD groups (p = 1.000). Regarding quality of life, the SF-36 GSA score was lower in the OSM group than in the GE and MDD groups (p < 0.001 and p < 0.001, respectively). Conclusions: In our study, music listening or environmental noise-cancelling during TKA significantly improved early-stage pain (VAS), analgesic requirements, and anxiety. General health perception (SF-36) increased, and these improvements were reflected in functional measures (OKS, KSS). The marked convergence of intergroup differences at six months suggests that the effect is specific to the early period. Our findings suggest that noise control facilitates functional improvement by managing pain and anxiety and enabling participation in early mobilization and rehabilitation. These interventions are low-cost and easy to implement. They can be integrated into existing surgical protocols.