Çocuklarda karbonmonoksit zehirlenmesinin değerlendirilmesi
Assessment of carbon monoxide poisoning in children
  1. Tez No: 998257
  2. Yazar: HATİCE TURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ DALLAR BİLGE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Acil Tıp, Child Health and Diseases, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Karbonmonoksit zehirlenmesi, çocuk, nörolojik bulgu, kardiyolojik bulgu, hiperbarik oksijen, carbonmonoxide poisoning, child, neurological sign, cardiyological sign, hyperbaric oxygen
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Karbonmonoksit zehirlenmesi dünyada ve ülkemizde morbidite ve mortalite ile sonuçlanan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Zehirlenmeye bağlı ölümler arasında ilk sırada yer almaktadır. Çalışmada 2011- 2013 tarihleri arasında, çocuk acil servisine karbonmonoksit zehirlenmesi nedeni ile başvuran 325 hastanın prospektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Hastaların yakınmaları, sosyodemografik özellikleri, başvuruda fizik muayeneleri, periferik oksijen satürasyondeğerleri, Glasgow Koma Skalası, vital bulguları ve elektrokardiyografi bulguları kaydedildi. Hastalardan tedavi öncesi ve sonrası kan gazı, hemogram, biyokimya ve kardiyak enzimler alındı. Çalışmaya kabul edilen hastaların yaşları 11 gün-17 yıl (ortalama: 9,1±5,1) arasında olup; 168 (%51,7)'i kız, 157 (%48,3)'si erkekti. Yaş gruplarına göre dağılımda en sık başvuru 3-10 (% 48) yaş grubunda saptandı. En sık başvuru yakınması bulantı- kusma (%27,8), zehirlenme şüphesi (%22,8), baş ağrısı (%20) idi. Hastaların %19,7 (n=64)'sinde nörolojik bulgu saptandı. Hastaların %76,3'ü normobarik oksijen ile tedavi edilirken %23,7'sine hiperbarik oksijen tedavisi uygulandı. Nörolojik bulgusu olan hastalarda karboksihemoglobin ve laktat düzeyi anlamlı yüksek bulundu (p< 0,05). Kardiyak enzimleri yüksek olan hastalarda laktat anlamlı olarak yüksekti (p=0,010). Karboksihemoglobin düzeyleri ile miyoglobin, pH ve laktat arasında anlamlı ilişki saptandı (p=0,033; p<0,001; p<0,001). Yaş grupları ile CK-MB, troponin-T, Laktat dehidrogenaz ve pH arasında anlamlı ilişki saptandı (p<0,001; p<0,001; p<0,001; p=0,005). Karboksihemoglobin düzeyleri ile sPO2 ve Glasgow Koma Skoru arasında anlamlı ilişki saptandı (p<0,001; p<0,001). Yedi hastaya kranial görüntüleme yapıldı. Bir hastada beyin ödemi saptandı ve izlemde hasta kaybedildi. v Sonuç olarak, karbonmonoksit zehirlenmesinde çocuklarda sistemik etkilenme daha kolay olmakta sıklıkla nörolojik anormallikler ve kardiyak bulgular erken dönemde görülebilmektedir. Düşük Glasgow Koma değerleri ve hipotansiyonun, EKG değişikliği ve enzim yüksekliği olmadan da kardiyak etkilenmenin bir göstergesi olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Hiperbarik oksijen tedavisinin etkinliği tartışmalı olmasına karşın, ciddi zehirlenmelerde hastalar hiperbarik oksijen tedavi endikasyonu açısından değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Carbonmonooxyde poisoning is an important public issue that results with morbidity and mortality in the world and in Turkey. It is one of the top causes of deaths by poisoning. The aim of this study to evaluate 325 patients who applied for carbonmonooxyde poisoning to Ankara Research and Training Hospital between 2011-2013 as prospective. Complains, social and demographic information, first physical examinations, sPO2 values, GKS skores, vital and EKG findings of the patients have been saved. Data on blood gass levels after and before treatment, hemogram, biochemical and cardiac enzymes have been collected from the patients. 168 of the patients were female. The patients were between 11 days-17 years of age and age mean was 9,1±5,08. The distribution of age groups, revealed that the most frequent application among patients was determined to be 3-10 (% 48) age group. The most common complains of the patients were nausea- vomiting (%28), poisoning suspicion (%22,8) and headache (%20). Neurological finding has been determined on the 19,7 percent of the patients (n=64). 76,3 percent of the patients were treated by normobaric oxygen treatment, while 23,7 percent of them were given hiperbaric oxygen treatment. Carboxyhemoglobin and lactat level have been found significantly high on the patients who had neurological finding (p<0,05). Lactat was found to be significantly high on the patients who had high cardiac enzyme (p=0,010). A significantly high corelation has been determined between the COHb levels with myoglobin, pH and lactat (p=0,033; p<0,001; p<0,001). A significant corelation was found between age groups with CK-MB, Troponin-T, LDH and pH (p<0,001; p<0,001; p< 0,001; p= 0,005). Another significant corelation has been found between COHb with SPO2 and GKS (p<0,001; p<0,001). vii Normobaric oxygen treatment has been applied to the 76,3 percent of the patients, and 23,7 percent of them have taken hyperbaric treatment. Cranial imaging applied to 7 patients. A patient had brain edema who did not survive. Finally, the systemic effect of on the carbonmonoxide poisoning children is more emphasized and neurological abnormality and cardiac findings are often observed at early time. It should be taken into consideration that low GKS values and hypotension can even be a sign of cardiac exposure without EKG change and high level enzyme. Although the efficiency of hyperbaric oxygen treatment is uncertain, the patient should be evaluated in terms of hyperbaric oxygen treatment indications in the serious poisonings.