Çocukluk çağı travmalarının suç eğilimi ile ilişkisinde karanlık üçlü kişilik özelliklerinin aracı rolü
The mediating role of dark triad personality traits in the effect of childhood traumas on criminal tendencies
- Tez No: 998272
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FURKAN ONUR EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Karanlık kişilik özellikleri, Kriminal düşünce, Çocukluk çağı travmaları, Dark personality traits, Criminal thinking, Childhood traumas
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı, çocukluk çağı travmalarının suç eğilimi üzerindeki etkisinde karanlık üçlü kişilik özelliklerinin (narsisizm, makyavelizm, psikopati) aracı rolünü incelemektir. Bu amaçlar doğrultusunda 400 yetişkin katılımcıya erişilmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modeline sahiptir. Veri toplama araçları olarak Sosyodemografik Bilgi Formu; Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği (ÇÇRTÖ); Kriminal Düşünce Ölçeği (KDÖ); Karanlık Üçlü Ölçeği (KÜÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 27 paket programı kullanılmış, korelasyon analizleri, process macro v.5 kullanılarak regresyon analizleri, t testi, ANOVA ve Mann Whitney U analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda psikopati haricinde tüm ana değişkenler arasında anlamlı korelasyonlar bulunmuştur. Çocukluk çağı travmalarının suç eğilimi üzerindeki doğrudan ve toplam etkisi ve makyavelizm ile narsisizmin suç eğilimi üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkisi anlamlı bulunmuştur. Psikopatinin aracılık rolü bulunmamaktadır. Narsisizmin cinsiyete ve adli ceza durumuna göre, suç eğiliminin adli ceza durumuna göre, çocukluk çağı travmaları, makyavelizm ve psikopatinin eğitim durumuna göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Araştırma bulguları literatür ışığında tartışılmış ve geleceğe yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the mediating role of the dark triad personality traits (narcissism, Machiavellianism, psychopathy) in the effect of childhood traumas on criminal tendencies. In line with these objectives, 400 adult participants were reached. The study has a correlational survey model. Data collection tools included the Demographic Information Form; Childhood Trauma Questionnaire (CTQ); Criminal Thinking Scale (CTS); and Dark Triad Scale (DTS). SPSS 27 software was used for data analysis, including correlation analyses, regression analyses using the process macro v.5, t tests, ANOVA, and Mann Whitney U analyses. The results of the study revealed significant correlations between all main variables except psychopathy. The direct and total effect of childhood traumas on criminal tendency and the direct and indirect effect of Machiavellianism and narcissism on criminal tendency were found to be significant. Psychopathy did not play a mediating role. It was determined that narcissism differed according to gender and convicted of a criminal offense. Criminal tendency differed according to convicted of a criminal offense, and childhood traumas, Machiavellianism, and psychopathy differed according to educational status. The research findings were discussed in light of the literature, and recommendations for the future were provided.