Klotho (KL) gen polimorfizmleri ile obezite hastalığı arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between Klotho (KL) gene polymorphisms and obesity
  1. Tez No: 998271
  2. Yazar: FATMA BEYZA BAYRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA MERVE ÇİÇEKLİYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Klotho, Obezite, SNP, Rs9536314, Rs9527025, Genler, Polimorfizm-genetik, Klotho, Obesity, SNP, Rs9536314, Rs9527025, Genes, Polymorphism-genetic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Sistem Biyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Klotho genine ait rs9536314 ve rs9527025 tek nükleotid polimorfizmlerinin (SNP'lerin) Türk popülasyonunda obezite ile ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmaya vaka (BKİ≥30) ve kontrol (BKİ≤25) gruplarından toplam 368 birey dâhil edilmiştir. Katılımcılardan 2 ml venöz kan örneği alınarak Real-time PCR yöntemi ile genotipleme yapılmıştır. rs9536314 polimorfizmi için G alelinin BKİ≥30 grubunda anlamlı biçimde daha yüksek oranda bulunduğu görülmüştür (%45). Kodominant modelde G/G genotipi obezite riskini 83,32 kat artırmıştır. Log-additive modelde ise her bir ek G alelinin riski 6,20 kat artırdığı belirlenmiştir (p<0,0001). rs9527025 polimorfizmi için BKİ≤25 grubunda G aleli 0,78 frekansla majör alel iken, BKİ≥30 grubunda C aleli (0,65) daha yüksektir. Kodominant modelde C/C genotipi obezite riskini 55,73 kat artırmıştır. Log-additive modelde her bir ek C alelinin riski 6,91 kat artırdığı görülmüştür (p<0,0001). Bu bulgular, rs9536314 ve rs9527025 polimorfizmlerinin obezite ile ilişkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the association of the Klotho gene single nucleotide polymorphisms (SNPs) rs9536314 and rs9527025 with obesity in the Turkish population was investigated. A total of 368 individuals were included in the study, consisting of case (BMI ≥30) and control (BMI ≤25) groups. Genotyping was performed using the Real-time PCR method on 2 ml of venous blood collected from participants. For the rs9536314 polymorphism, the G allele was found to be significantly more frequent in the BMI ≥30 group (45%). In the codominant model, the G/G genotype increased the risk of obesity by 83,32-fold. In the log-additive model, each additional G allele increased the risk by 6.20-fold (p<0,0001). For the rs9527025 polymorphism, while the G allele was the major allele in the BMI ≤25 group with a frequency of 0,78, the C allele was higher (0,65) in the BMI ≥30 group. In the codominant model, the C/C genotype increased obesity risk by 55,73-fold. In the log-additive model, each additional C allele increased the risk by 6,91-fold (p<0,0001). These findings suggest that the rs9536314 and rs9527025 polymorphisms may be associated with obesity.