Jeopolitik güçten jeo-ekonomik güce Almanya ve Alman deniz stratejisi
From geopolitical power to geo-economic power: Germany and German naval strategy
  1. Tez No: 998295
  2. Yazar: FATİH DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN MERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Denizcilik, International Relations, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz kuvvetleri, Ekonominin dış politika aracı olarak kullanımı, Güvenlik stratejileri, Savunma stratejileri, Naval forces, Economic statecraft, Security strategy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Bölgesel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu tez, jeopolitik bir güçten jeo-ekonomik bir güce evrilen Almanya'nın Zeitenwende sonrasında deniz stratejisinin ne olduğu ve hangi yöne evrildiği sorusunu incelemektedir. Analizde, Alfred Thayer Mahan'ın deniz gücü teorisi günümüz koşullarına uyarlanmış; ticaret ve ekonomik yapı, siyasal kültür, uluslararası koşullar, coğrafya ve coğrafi konum, hükümet politikası ve donanma unsurları üzerinden bütüncül bir değerlendirme yapılmıştır. Yorumlayıcı nitel yaklaşım çerçevesinde Almanya'nın tarihsel stratejik kültürü ile 2022–2025 döneminde yayımlanan resmi belgeler, karar alıcı söylemleri, savunma harcamaları, ittifak içi komuta sorumlulukları, donanmanın envanteri ve harbe hazırlık göstergeleri birlikte ele alınmıştır. Bulgular, iki uç hipotezin (H0: kayda değer değişim olmaz; H1: küresel ölçekte sorumluluk üstlenen daha aktif bir rol) tek başına doğrulanmadığını, buna karşılık her ikisinin belirli yönlerini birleştiren bir sentez ortaya çıktığını göstermektedir. Soğuk Savaş sonrasındaki dönemde kademeli olarak jeo-ekonomik bir güce evrilen Almanya, Zeitenwende sonrasında artan jeopolitik baskılar sonucunda denizleri“serbest otoyollar”olarak değil, güvenliğin belirlendiği bir mücadele sahası olarak görmeye başlamış; Rusya merkezli tehdit algısını söylemden belgelere taşımış; Baltık ve Kuzey Atlantik ekseninde ulusal savunma ve ittifak savunması, kritik deniz altyapısı koruması, caydırıcılık ve yüksek yoğunluklu çatışmaya hazırlık odağında yeni bir çerçeve geliştirmiştir. Ancak tedarik gecikmeleri, personel açığı, bakım-onarım döngüsündeki yetersizlikler, mühimmat ve yedek parça eksikleri ile yapısal pasifizm ve kara merkezli stratejik kültür, bu dönüşümün niteliğini ve ölçeğini sınırlamaktadır. Tez, jeo-ekonomik bir güç olarak Almanya'nın küresel kırılganlığının kısa ve orta vadede bütünüyle giderilemeyeceğini ve Almanya'nın deniz stratejisinin bölgesel savunma-caydırıcılık ekseninde yeniden şekillendiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Germany's naval strategy and its evolution in the post-Zeitenwende period, as Germany has transformed from a geopolitical power into a geo-economic power. In the analysis, Alfred Thayer Mahan's theory of sea power is adapted to contemporary conditions, and a holistic assessment is conducted through the dimensions of trade and economic structure, political culture, international circumstances, geography and geostrategic position, government policy, and naval forces. Within the framework of an interpretive qualitative approach, Germany's historical strategic culture is examined together with official documents published in the 2022–2025 period, decision-maker discourses, defense expenditures, alliance command responsibilities, the navy's inventory, and indicators of combat readiness. The findings show that neither of the two polar hypotheses (H0: no significant change; H1: a more active role assuming global responsibilities) is confirmed on its own; rather, a synthesis combining certain aspects of both has emerged. Having gradually evolved into a geo-economic power in the post–Cold War period, Germany has, as a result of increasing geopolitical pressures after the Zeitenwende, begun to view the seas not as“free highways”but as contested spaces where security is determined; it has translated a Russia-centered threat perception from rhetoric into official documents; and it has developed a new framework focused on national and alliance defense, protection of critical maritime infrastructure, deterrence, and preparation for high-intensity combat along the Baltic and North Atlantic axis. However, procurement delays, personnel shortages, deficiencies in maintenance and repair cycles, shortages of ammunition and spare parts, as well as structural pacifism and a land-centric strategic culture, limit the scope and depth of this transformation. The thesis demonstrates that Germany's global vulnerability cannot be fully mitigated in the short or medium term and that Germany's naval strategy is being reshaped along a regional defense-deterrence axis.