Sabit ve vardiyalı çalışan infaz koruma memurlarının spor yapma alışkanlıklarının karşılaştırılması
Comparison of physical activity habi̇ts of fixed and shift working correctional officers
- Tez No: 998305
- Danışmanlar: PROF. SELÇUK BORA ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, İnfaz koruma memuru, Physical activity, Correction officer
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sabit ve vardiyalı çalışan infaz ve koruma memurlarının spor yapma alışkanlıklarını ve fiziksel aktivite düzeylerini karşılaştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, İstanbul ili Silivri ilçesinde bulunan Marmara Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görev yapan 500 infaz ve koruma memuru ile yürütülmüştür. Araştırmanın örneklem büyüklüğü, evreni temsil edecek yeterlilikte olacak şekilde belirlenmiştir. Araştırma, kesitsel, nicel ve analitik bir tasarıma sahiptir. Verilerin toplanmasında, katılımcıların fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek amacıyla Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ – Kısa Form) ile egzersize yönelik algılanan yarar ve engelleri değerlendirmek amacıyla Egzersiz Yarar/Engel Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, Haziran 2026 – Ağustos 2026 tarihleri arasında yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Araştırmaya katılım gönüllülük esasına dayalı olarak gerçekleştirilmiş ve katılımcılardan bilgilendirilmiş onam alınmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, gruplar arası karşılaştırmalar ve değişkenler arasındaki ilişkiler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Araştırma bulguları, sabit ve vardiyalı çalışma şekillerine göre infaz ve koruma memurlarının fiziksel aktivite düzeyleri ve spor yapma alışkanlıkları arasında farklılıklar bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca egzersize yönelik algılanan engellerin, bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma, infaz ve koruma memurlarının çalışma şekillerinin spor yapma alışkanlıkları üzerindeki etkisini ortaya koyarak, çalışan sağlığının desteklenmesine yönelik düzenlemelere katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Araştırma sonuçlarının, özellikle vardiyalı çalışan personelin fiziksel aktiviteye katılımını artırmaya yönelik kurumsal uygulamaların geliştirilmesine ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare the exercise habits and physical activity levels of correctional officers working under fixed and shift schedules. The research was carried out with 500 correctional officers employed at the Marmara Penal Institutions Campus located in Silivri, İstanbul. The sample size was determined to be sufficient to represent the study population. The research was designed as a cross-sectional, quantitative, and analytical study. Data were collected using the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ – Short Form) to assess participants' physical activity levels, and the Exercise Benefits/Barriers Scale to evaluate perceived benefits and barriers to exercise. The data were obtained through face-to-face questionnaires between June 2026 and August 2026. Participation in the study was voluntary, and informed consent was obtained from all participants. Appropriate statistical methods were used to analyze the data in order to examine group differences and relationships between variables. The findings indicate that there are differences in physical activity levels and exercise habits between correctional officers working fixed schedules and those working shift schedules. In addition, perceived barriers to exercise were found to have an effect on individuals' physical activity levels. This study aims to contribute to the development of policies and practices that support the health and well-being of correctional officers by revealing the effects of working schedules on exercise habits. The results are expected to provide guidance for institutional practices aimed at increasing physical activity participation, particularly among personnel working under shift-based systems.