Ekonomik güven endeksi ile menkul kıymet yatırım fonlarının performans ilişkisi: Türkiye uygulaması
The relationship between economic confidence index and the performance of securities mutual funds: The case of Türkiye
- Tez No: 998328
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT SARIKOVANLIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Güven Endeksi, Fon Performans Ölçütleri, Hisse Senedi Yatırım Fonları, Panel Veri Analizi, Economic Confidence Index, Fund Performance Measures, Equity Mutual Funds, Panel Data Analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, ekonomik güven endeksi (EGE) ile hisse senedi şemsiye fonlarının performans ölçütleri arasındaki ilişkiyi çift yönlü olarak incelemek ve bu değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisinin yönünü ve gücünü ortaya koymaktır. Araştırmada 2015:05-2024:07 döneminde Türkiye'de faaliyet gösteren 30 yerli ve 8 yabancı olmak üzere toplam 38 hisse senedi şemsiye fonuna ait 111 aylık veriler kullanılmıştır. Panel veri yapısı toplam 4.218 gözlemden oluşmaktadır. Fon performans ölçütleri olarak Sharpe (SHR), Treynor (TRR), Jensen Alfa (JSR), Değerleme Oranı (DER), M² ve Sortino (SOR) kullanılmıştır. Analizlerde Pooled OLS, Tesadüfi Katsayılar Modeli, Mean Group ve Ortak Korelasyonlu Etkiler Ortalama Grup (CCEMG) tahmincileri uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi Juodis, Karavias ve Sarafidis (2021) panel Granger nedensellik testi ile sınanmıştır. Araştırma sonucunda fon performans ölçütleri ile EGE arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Fon performansının ekonomik güven üzerindeki etkisi incelendiğinde, M² oranının tüm modellerde negatif ve anlamlı, SHR oranı ile SOR oranının ise pozitif ve anlamlı olduğu belirlenmiştir. Ekonomik güvenin fon performansı üzerindeki etkisi ele alındığında, M², SHR oranı, TRR oranı ve SOR oranı üzerinde negatif etki saptanmıştır. Granger nedensellik analizi sonuçlarına göre, M², SHR oranı, DER oranı ve JSR için çift yönlü nedensellik ilişkisi bulunmuştur. Nedensellik gücü karşılaştırıldığında, fon performansından ekonomik güvene doğru etkinin ekonomik güvenden fon performansına doğru etkiden yaklaşık 2.4 kat daha güçlü olduğu tespit edilmiştir. Yerli ve yabancı fon karşılaştırmasında ise yabancı fonların ekonomik güven değişimlerine daha duyarlı olduğu ve ekonomik güven algısını şekillendirmede daha etkili olduğu belirlenmiştir. Çalışma, EGE ile hisse senedi fon performansı arasında karşılıklı bir geri besleme mekanizmasının varlığını ortaya koymuştur. Fon performansının ekonomik güveni şekillendirmedeki görece daha güçlü etkisi, finansal piyasa gelişmelerinin makroekonomik beklentiler üzerindeki belirleyici rolünü vurgulamaktadır. M² oranı ile ekonomik güven arasındaki negatif ilişki, finansal piyasaların konjonktür karşıtı niteliğine işaret etmektedir. Bu bulgular, yatırımcıların ve fon yöneticilerinin portföy kararlarında makroekonomik göstergeleri dikkate almalarının önemini ortaya koymakta; politika yapıcılar için ise sermaye piyasası istikrarının ekonomik güven üzerindeki kritik etkisini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the bidirectional relationship between the economic confidence index and the performance measures of equity umbrella funds, and to reveal the direction and strength of the causality relationship between these variables. The study utilized 111 monthly observations from 38 equity umbrella funds (30 domestic and 8 foreign) operating in Turkey during the period of May 2015 to July 2024. The panel data structure consists of 4,218 observations in total. Sharpe ratio, M² (Modigliani-Modigliani), Treynor ratio, Jensen's Alpha, Appraisal ratio, and Sortino ratio were used as fund performance measures. Pooled OLS, Random Coefficients Model, Mean Group, and Common Correlated Effects Mean Group (CCEMG) estimators were employed in the analyses. The causality relationship between variables was tested using the Juodis, Karavias, and Sarafidis (2021) panel Granger causality test. The results revealed statistically significant relationships between fund performance measures and the economic confidence index. When examining the effect of fund performance on economic confidence, M² ratio was found to be negative and significant across all models, while Sharpe ratio and Sortino ratio were positive and significant. Regarding the effect of economic confidence on fund performance, negative effects were detected on M², Sharpe ratio, Treynor ratio, and Sortino ratio. According to Granger causality analysis results, bidirectional causality was found for M², Sharpe ratio, Appraisal ratio, and Jensen's Alpha. When comparing causality strength, the effect from fund performance to economic confidence was found to be approximately 2.4 times stronger than the reverse direction. In the comparison of domestic and foreign funds, foreign funds were found to be more sensitive to changes in economic confidence and more effective in shaping economic confidence perceptions. The study revealed the existence of a mutual feedback mechanism between the economic confidence index and equity fund performance. The relatively stronger effect of fund performance in shaping economic confidence emphasizes the determinant role of financial market developments on macroeconomic expectations. The negative relationship between M² ratio and economic confidence indicates the counter-cyclical nature of financial markets. These findings highlight the importance of investors and fund managers considering macroeconomic indicators in their portfolio decisions, and emphasize the critical effect of capital market stability on economic confidence for policymakers.