Orta Doğu borsalarında karşılaştırmalı analizi (2003-2005)
Comparative analysis for the Middle East stock exchange markets (2003-2005)
  1. Tez No: 187056
  2. Yazar: ALİ HUSSEİN MOHAMMADALİ QUSSAİRY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YALÇIN KARATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Doğu Borsaları, Borsada Kayıtlı Şirket Sayısı, PiyasaKapitalizasyonu (Piyasa Büyüklüğü), İşlem Hacmi, Endeks, Yabancı YatırımcılarınPayı, MiddleEaste Stock, registered companies, markets capitalization, operation amount, index, foreigner investment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziORTA DOĞU BORSALARININ KARŞILAŞTIRMALIANALİZİ ( 2003 -2005 )Ali Hussein Mohammadali QUSSAIRYAnkara ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüİşletme Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Yalçın KARATEPEŞüphesizki çağımızdaki menkul kıymet piyasaların hem yerel ve yabancı hem de tüzelve özel birikim ve yatırımları düzenleme ve yönlendirmedeki rolü nedeniyle dünyadakiherhangi bir ekonomide ekonomik kalkınmada öncül rol oynamaktadır.Borsalar ticaretin büyümesi ile birlikte gelişmiştir. Bu piyasaların tarihçesi 13. yy'akadar uzanmaktadır. Fransa'da senet ve çek karşılıklı kullanılmakta iken, Belçika'daticari işlemler, karşılıklı yapılmak üzere tüccarlar Bruc kentinde Burerse Vanderailesinin sarayı önünde toplanmaktaydılar.Dünyanın en büyük borsasını düzenleme başlangıcı New York'ta 1792 yılında (NYSE)borsası bu, borsa Hollandalı yerleşimcilerin inekleri ile ilgilendikleri duvarın yanındakurulmuştur. Bu duvarın dibinde senet ve hisselerle ticaret yapanlardan 24 kişitoplantılarının belirli saatlerde yapılması üzerine anlaşmışlardır. Bu yere ?Wall Street?adı verilmiştir (Rose, P. 2001).Şüphesiz ki menkul kıymet piyasalarının sürekli olarak sunulması ve analizlerininyapılması verimlilikleri arasında karşılaştırma yapmak isteyen yatırımcılara gerekli bilgive verilerin sağlanmasını güden çalışmalar; yatırımcıya kara yönlendirilmesi açısındanönemlidir. Daha önce Orta Doğu bölgesi piyasalarının geniş kapsamlı bir çalışma ile elealınmamıştır. Ayrıca, İsrail borsasının tarihçesi ve analizini içeren herhangi bir çalışmaolmamıştı.Tez 4 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; OrtaDoğu bölgesinin siyasi veekonomik yapısı, ikinci bölümde; Orta Doğu Borsalarının tarihçe ve yapısı, üçüncübölümde; Piyasaların Analizi ve karşılaştırması, dördüncü bölümde; Sonuç ve Öneriler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisCOMPARATIVE ANALYSIS FOR THE MIDDLE EAST STOCK EXCHANGEMARKETS (2003-2005)Ali Hussein Mohammadali QUSSAIRYAnkara UniversityInstitute for Social SciencesDepartment of Business AdministrationSupervisor: Prof .Dr. Yalçın KARATEPEIn today?s world, the stock exchange markets have a major importance in the worldeconomical development. This is due to the role these markets play in organizing anddirecting the investment towards the different economical projects.The beginning refers to the Thirteenth century in France. In Belgium the merchants weremeeting to make their commercial deals in Brouge town near the castle of Burersefamily. But the beginning of organizing financial market was in New York in 1792,when 24 share traders made an agreement to meet in regular times in the Wall Street.NYSE still has the name of it (Rose, P. 2001).The first market in the region was in Cairo in 1903. Therefore the financial markets inthe region were behind compared to the American and European financial markets.There were no studies about analyzing or comparing the Middle East stock markets ingeneral. This study is the first to compare the Israeli stock exchange with Arab markets.In general, this thesis has five chapters. The first contains the regions political andeconomical structure, the second contains the history of the markets. Chapter three ismarkets analyzing, the fourth chapter contains Results and Proposal.