Hasta merkezli iletişim ve hekime güvenin tedaviye uyuma etkisi
The effect of patient-centered communication and trust in physicians on treatment adherence
  1. Tez No: 998364
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ÇİMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Doktor-hasta iletişimi, Hastaneye güven, Kişiler arası güven, Sosyal sağlık, Çift yönlü iletişim, Physician-patient communication, Trust to hospital, Interpersonal trust, Social health, Duplex communication
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, hasta merkezli iletişim ve hekime güvenin, hastaların tedaviye uyumları üzerindeki etkisini incelemektir. Nicel araştırma yöntemi kullanılan çalışma, özel bir sağlık grubuna bağlı olarak hizmet veren bir hastanenin“Ortopedi ve Travmatoloji”bölümüne tedavi amacı ile başvuran 403 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında, The Health Information National Trends Survey'in (2021) çalışmasından uyarlanan Hasta Merkezli İletişim Ölçeği, Dugan ve arkadaşlarının geliştirdiği Hekime Güven Ölçeği ve Hausman ve diğerleri (2001) tarafından geliştirilen Tedaviye Uyum Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, hasta merkezli iletişimin hekime güven üzerinde pozitif yönde ve anlamlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca, hekime güvenin de tedaviye uyum üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, hasta merkezli iletişimin tedaviye uyum üzerindeki doğrudan etkisinin olduğu görülmüş, hasta merkezli iletişim ile tedaviye uyum arasındaki ilişkide hekime güvenin aracılık etkisi doğrulanmıştır. Sonuç olarak, hasta merkezli iletişimin ve hekime güvenin artırılmasının, hastaların tedaviye uyum düzeyini artırabileceği anlaşılmaktadır. Bulgular, sağlık hizmetlerinde iletişim temelli yaklaşımların ne denli önemli olduğunu ve hekim hasta ilişkilerinin güçlendirilmesine yönelik stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Çalışma sonuçları, literatürdeki benzer araştırmalarla da uyum göstermekte ve iletişim temelli uygulamaların tedavi başarısına katkı sağlayabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of patient-centered communication and trust in physicians on patients' treatment compliance. Conducted using quantitative research methods, this study was carried out on 403 patients who applied to the“Orthopedics and Traumatology”department of a hospital affiliated with a private health group for treatment. Data were collected using the Patient-Centered Communication Scale adapted from The Health Information National Trends Survey (2021), the Physician Trust Scale developed by Dugan et al., and the Treatment Compliance Scale developed by Hausman et al. (2001). The findings revealed that patient-centered communication has a positive and significant effect on trust in physicians. Furthermore, trust in physicians was also found to have a positive and significant effect on treatment adherence. In addition, patient centered communication was seen to have a direct effect on treatment adherence, and the mediating effect of trust in physicians on the relationship between patient-centered communication and treatment adherence was confirmed. In conclusion, it appears that increasing patient centered communication and trust in physicians can strengthen patients' level of treatment adherence. These findings emphasize the importance of communication-based approaches in healthcare services and highlight the need to develop strategies to strengthen physician patient relationships. The results of the study are consistent with similar studies in the literature and support the idea that communication-based interventions can contribute to treatment success.