Varoluşculuk bağlamında yalnızlık ve yabancılaşma
In the context of existentialism loneliness and alitenation
  1. Tez No: 99848
  2. Yazar: REYHAN HOŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. YALÇIN KARAYAĞIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Varoluşçuluk, Nihilizm, Gizemli Güzellik, Yalnızlık, Yabancılaşma, Nihilism, Existentialism, Loneliness, Mysterious behavior of beauty, Alienation
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
İlk bölümde 20.y.y.'ı etkisine alan Varoluşçuluk Felsefesi' nin, 'Yalnızlık', 'Nihilizm' (Hiçlik) ve ölüm temalarına yaklaşımını, Hegel, Nietzche ve Sartre'ın görüşleriyle açıklamaya çalıştım. ikinci bölümde ise, Egzistansiyalizm' in konularından olan 'Gizemli Güzellik' ve 'Yalnızlık' temalarını alt başlıklar halinde; Modernizm' in yaşantıları ve yaşayış biçimlerini değiştirerek, insanoğlunun düştüğü durumu varoluşçuluk Felsefesinin bakış açısıyla sundum. Daha sonra Varoluşçuluk Felsefesi' nin 20.y.y. sanat akımları ve sanat hareketleri üzerindeki etkisini, bu akımların etkisindeki sanatçıların bu felsefeden nasıl etkilendiklerini, Sürrealizm, Metafizik Resim, Ekspresyonizmi Egzistansiyalizm' le ilişkilerini kurarak açıkladım Beşinci bölümde ise 20.y.y.' m ilk çeyreğinde, yaptığı karmaşık perspektifli mekanlarıyla ve işlediği ölüm, yalnızlık, ve yabancılaşma temalı resimleriyle beni etkisi allına alan Paul Delvaux' nun yaşamım anlatırken, resimlerindeki kronolojik sıraya göre; Metafizik, Sürrealist, Ekspresyonist etkileri açıkladım. Altıncı ve yedinci Bölümde; Post Modernizm Akımı' nin -Paul Delvaux' nun kullandığı elemanlar açısından- Klasizm' e yaklaşımını, Metafizik Resim etkisi altındaki ressamlar ve Ekspresyonist ressamlarla anlatmaya çalıştım. Son bölüm olan yapıtlarım kısmında ise resimlerimdeki yalnızlık temasmı oluştururken ki tavrımı, Sürrealist Resim, Metafizik Resim (De Chirico, Paul Delvaux) ve Dışavurumcu Resim (Max Beckman) verileri bağlamında; Modernizm, Post-Modernizm, adı altmda toplayarak açımlamalarını yaptım.
Özet (Çeviri)
Using the ideas of Hegel, Nietzche and other philosophers, first chapter is dedicated to investigate and explain the concepts of Nihilism, freedom and death from the point of view of Existentialism, which effected the society and culture deeply especially in the 20th century. In the second chapter of my work, the effects of changing attitudes of mankind on their loneliness and alienation from the society and the direct connections of concepts of existentialism like the 'mysterious behavior of beauty' and 'loneliness' are studied. These ideas are improved and their effects on the trend of art are emphasized further in the following chapters, using the definitions of Surrealism, Metaphysical art of painting and Expressionism and explaining how they have been influenced by Existentialism in the 20th century. Studying his way of reflecting the sense of loneliness, death and 'alienation' in his paintings and his way of expressing himself using complex perspectives in the first quarter of the 20th c3entury, Paul Delvaux's life and the metaphysical surrealist and expressionist behavior of his paintings are examined in the 5th chapter. Using the examples of their art of expressionist artists and others influenced by the philosophy of metaphysics, I have explained the approach of Delvaux to classicism in the 6th and 7th chapters. In the last chapter, I have established the connection between my paintings and the philosophy of metaphysic and expressionism and analyzed mem from modernism's and post-modernism's point of view.