İkinci Yeni şiirinde yalnızlık fenomeni
The phenomenon of loneliness in Ikinci Yeni
  1. Tez No: 1000238
  2. Yazar: ASENA TÜRKEÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE CANDAN İRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Varoluşçuluk, Yalnızlık, Existentialism, Loneliness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, İkinci Yeni şiirinde öne çıkan yalnızlık temasını, varoluşçu psikoterapi kuramı bağlamında incelemektir. 1950'li yıllarda ortaya çıkan İkinci Yeni şiir hareketi, bireyin iç dünyasını, varoluşsal kaygılarını ve yalnızlık deneyimini ön plana çıkaran bir şiirdir. Bu bağlamda, özellikle Turgut Uyar, Edip Cansever ve Cemal Süreya'nın şiirlerinde yalnızlık; bireyin anlam arayışı, yabancılaşması ve içsel çatışmalarıyla birlikte ele alınmaktadır. Tezin temel amacı, İkinci Yeni'deki yalnızlık olgusunun Irvin D. Yalom'un fikirleri ışığında varoluşçu psikoterapi ilkeleriyle ne ölçüde örtüştüğünü ortaya koymaktır. Çalışmada varoluşçuluk ve varoluşçu psikoterapi kuramından oluşan eklektik bir yöntem kullanılmış ve bu yöntem varoluşçu hümanistik yaklaşım öncülerinden Rollo May ve Irvin D. Yalom'un görüşleriyle de desteklenmiştir. Tezin kuramsal çerçevesi oluşturulurken varoluşçu psikoterapinin yalnızlık, ölüm, özgürlük ve anlamsızlık gibi temel kavramları açıklanmış ve şiirler bu kavramlar üzerinden irdelenmiştir. Uygulamalı bölümde ise Turgut Uyar, Edip Cansever ve Cemal Süreya'nın şiirleri, yalnızlık teması üzerinden varoluşçu bir yaklaşımla çözümlenmeye çalışılmıştır. İkinci Yeni şairlerinin yalnızlık temasını bireysel bir duygu durumunun ötesinde, insanın varlıkla kurduğu ilişkideki temel bir kırılma anı olarak işlediği sonucuna ulaşılmıştır. Şiirlerdeki imgeler, dilsel yapılar ve biçimsel tercihler, varoluşsal yalnızlığın şiirsel ifade olanaklarını genişletmektedir. Bu tez, İkinci Yeni şiirinde yalnızlığın, edebî bir tema olmakla beraber felsefi bir zemini de işaret ettiğini ve varoluşçu psikoterapi kuramıyla anlamlı bir bağ kurduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the theme of loneliness, which is prominent in the Ikinci Yeni poetry, in the context of existential psychotherapy theory. The Ikinci Yeni poetry movement, which emerged in the 1950s, is a poetry that emphasises the individual's inner world, existential concerns and the experience of loneliness. In this context, especially in the poems of Turgut Uyar, Edip Cansever and Cemal Süreya, loneliness is addressed together with the individual's search for meaning, alienation and inner conflicts. The main aim of the thesis is to reveal the extent to which the phenomenon of loneliness in the Ikinci Yeni coincides with the principles of existential psychotherapy in the light of Irvin D. Yalom's ideas. In the study, an eclectic method consisting of existentialism and existential psychotherapy theory was used and supported by Rollo May's views. While forming the theoretical framework of the thesis, the basic concepts of existential psychotherapy such as loneliness, death, freedom and meaninglessness were explained and the poems were analysed through these concepts. In the applied section, the poems of Turgut Uyar, Edip Cansever and Cemal Süreya were analysed with an existentialist approach through the theme of loneliness. It has been concluded that the Ikinci Yeni poets treat the theme of loneliness as a fundamental moment of rupture in the human relationship with existence, beyond an individual emotional state. The imagery, linguistic structures and stylistic preferences in the poems expand the poetic expression possibilities of existential loneliness. This thesis shows that loneliness in the poetry of the Ikinci Yeni poetry is not only a literary theme but also points to a philosophical ground and establishes a meaningful connection with the theory of existential psychotherapy.