Varoluşçu izleklerin Bacon, Malevich, Pollock ve Giacometti'nin yapıtlarında plastik açıdan incelenmesi
In the view of plastic the research of existentialist methods in the works of Bacon, Malevich, Pollock and Giacometti
  1. Tez No: 263748
  2. Yazar: TUĞBA YENER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HATİCE NEVİN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Varoluşçuluk felsefesi ve resim sanatı, Bacon, Malevich, Pollock, Giacometti, Existentialism philosophy and art of paint, Bacon, Malevich, Pollock, Giacometti
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tezin amacı, Francis Bacon, Kasimir Malevich, Jackson Pollock ve Alberto Giacometti'nin resimlerinde yer alan varoluşçu izlekleri saptamak ve bu bağlamda plastik açıdan bir inceleme yapmaktır.Çalışma, varoluşçuluk felsefesinin net olarak adlandırıldığı dönem ve sonrasında yer alan sanatçıların yapıtlarındaki varoluşçu izlekleri tespit etmenin daha net verilere dayandırılabileceği gerekçesiyle, modern resim sürecinin ressamlarından Bacon, Malevich, Pollock, Giacometti'nin incelenmesi ile sınırlandırılmıştır.Tez genel olarak iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tanımlama ve saptamalar ikinci bölümde ise uygulamalar yer almaktadır. Birinci bölüm iki alt bölümden oluşmaktadır. İlk olarak varoluşçuluk felsefesi bağlamında tanımlamalar, tarihsel süreç ve varoluşçu izlekler açıklanmıştır. İkinci alt bölümde ise varoluşçu felsefe ile resim sanatı birlikte ele alınarak ressamların yapıtları üzerinden çözümleme yapılmıştır.İkinci bölümde, varoluşçuluk felsefesinin temelinde yer alan ?özgürlük, yalnızlık, yabancılaşma, bunaltı, acı, hiçlik? gibi izleklerden yararlanılarak plastik süreçte üretilen işlere yer verilmiştir ve varoluşçu öğretiler üzerinden çözümlemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the dissertation is to determine the existentialist methods in the paintings of Kasimir Malevich, Jackson Pollock, Francis Bacon and Alberto Giacometti, and do a research in the plastic aspect.Because the existentialist methods in the works of artists, appearing during the era where the existentialism philosophy is named exactly, could be grounded with more clear data, the existentialism methods are limited to the examination of painters, who are Bacon, Malevich, Pollock, and Giacometti, of modern painting process.The dissertation forms into two sections. At the first section definitions and determinations take place and at the second section applications take place. The first section is formed by two subsections. Firstly definitions, historical process and existentialist methods are explained in the view of existentialism philosophy. At the second subsection an examination is made on the works of painters by considering both existentialism and art of paint.At the second section works, produced in the plastic process by taking advantage of some phenomenon like freedom, loneliness, alienation, anxiety, pain and nothingness which are on the base of existentialism philosophy, take place, and these works are examined according to existentialism doctrine.