Üniversite Gençliğinde Çocukluk Çağı Travmaları, Din Dışı Yönelim ve Maneviyat Kaynakları Arasındaki İlişki Üzerine Nicel Bir Araştırma
A Quantitative Research on the Relationship between Childhood Traumas, Non-Religious Orientation and Sources of Spirituality in University Youth
  1. Tez No: 998520
  2. Yazar: KEVSER ÖZGÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Din, Psychology, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travmaları, Childhood traumas
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması üniversite gençliğinde çocukluk çağı travmaları, din dışı yönelim ve maneviyat kaynakları arasındaki ilişkiyi konu edinmektedir. Tezin amacı Türkiye'de bir yükseköğretim kurumunun çeşitli fakültelerinde öğrenim görmekte olan üniversite öğrencilerinin çocukluk çağı travmaları, din dışı yönelim ve maneviyat kaynakları arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Bu çerçevede çocukluk çağı travmaları, din dışı yönelim ve maneviyat kaynaklarının yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey, eğitim görülen bilimsel alan, anne ve baba eğitim durumu ve aile için dinî değerin önemi gibi demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırmada betimsel ve ilişkisel tarama yöntemi benimsenmiştir. Araştırmanın örneklemi Bursa Uludağ Üniversitesi'nde öğrenim gören, küme ve tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenen 1136 bireyden oluşmaktadır. Veriler Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Din Dışı Yönelim Ölçeği ve Manevi Kaynaklar Ölçeği aracılığıyla büyük ölçüde yüz yüze ve az bir kısmı da çevrimiçi olarak toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 29 Programı marifetiyle analiz edilerek betimsel ve çıkarımsal analizler yapılmış, hipotezlerin testi için ilişki ve fark testleri uygulanmıştır. Çocukluk çağı travmaları ile din dışı yönelim arasında pozitif yönde, düşük düzeyde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r = 0,105; p<0,01). Fiziksel istismar hariç çocukluk çağı travmalarının tüm alt boyutları ile din dışı yönelim arasında da anlamlı ve pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Çocukluk çağı travmaları ile manevi kaynaklar arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ancak manevi kaynaklar ile çocukluk çağı travmalarının bir alt boyutu (duygusal ihmal) arasında negatif yönlü, düşük düzeyde anlamlı ilişki tespit edilmiştir (r = -0,065; p<0,05). Araştırmanın diğer önemli bir değişkeni olan din dışı yönelim ile manevi kaynaklar arasında negatif yönlü, anlamlı ve orta düzeyde ilişki bulunmuştur (r = -0,546; p<0,01). Sonuç olarak; çocukluk çağı travmaları oldukça düşük düzeyde de olsa bireylerin din dışı yönelimine etki edebilmektedirler. Din dışı yönelim ile manevi kaynaklar arasındaki güçlü negatif ilişki, maneviyata yönelim arttıkça din dışı yönelimin azalacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between childhood trauma, non-religious orientation and sources of spirituality among college students. The aim of the thesis is to explore the relationship among childhood traumas, non religious orientations and sources of spirituality among college students enrolled in various faculties at a higher education institution in Turkey. Within this framework, the study also examined whether childhood traumas, non-religious orientation and sources of spirituality differ according to demographic variables such as age, gender, socioeconomic status, field of study, parents educational status and the importance of religious values within the family. A descriptive and correlational survey method was adopted fort he research. The study sample consisted of 1136 individiuals enrolled at Bursa Uludag University, selected using cluster and stratified sampling methods. Data were collected primarily through face to face interviews and to a lesser extent, online, using the Demographic Information Form, the Childhood Traumas Scale, the Non-Religious Orientation Scale and the Spiritual Resources Scale. The collected data were analyzed using SPSS 29 software to conduct descriptive and inferential analyses and correlation and difference tests were applied to test the hypotheses. A positive, low-level and significant relationship was found between childhood traumas and non-religious orientation (r = 0.105; p<0.01). A significant and positive relationships was also found between non-religious orientation and all subdimensions of childhood traumas, with the exception of physical abuse. No significant relationship was found between childhood trauma and spiritual resources. However, a negative, lowlevel and significanr relationship was found between spiritual resources and one subdimension of childhood trauma (emotional neglect) (r = -0,065; p<0,05). A negative, significant and moderate relationship was found between non religion orientation another important variable in the study and spiritual resources (r = -0,546; p<0,01). In, conclusion, childhood traumas can influence individiuals non religious orientation, albeit to a very low degree. The strong negative relationship between non religious orientation and spiritual resources indicates that as spiritual orientation increases, non religious orientation decreases.