Üniversite gençliğinin sportif rekreasyon etkinliklerine yönelik ilgileri ve katılma düzeylerinin belirlenmesi
- Tez No: 248059
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÇAMLIYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Serbest Zaman, Spor, Üniversite Gençliği, Serbest Zaman Eğitimi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Endüstrileşmiş toplumlardaki hızlı yaşam temposu, branşlaşmaya yönelik tekdüze yaşam ve teknolojiye bağlı yetersiz bedensel hareketlilik günümüzde insanların ve toplumların en büyük sorunlarından biri haline gelmiştir. Söz konusu sorunların çözümünde çocukların ve gençlerin sorunlarıyla baş edecek şekilde eğitilmelerinin önemi büyüktür. Bu bağlamda sorunlara çözüm önerileri sunabilmek açısından Üniversite Gençliğinin Sportif rekreasyon Etkinliklerine Yönelik İlgileri ve Katılma düzeylerinin belirlenmesi araştırmamızın amacını oluşturmaktadır.Araştırmanın evrenini 2006?2007 Eğitim ? Öğretim yılında Ege Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin İktisat, İşletme ve Mühendislik bölümlerinde okuyan 11195 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise bu öğrenciler arasından basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 186'sı bayan 335'i erkek olan 521 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan anket formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS (Versiyon 15) programında değerlendirilmiştir. Araştırmanın istatistiksel analizinde tanımlayıcı istatistikler, Crosstabulation ve Ki-kare analizi kullanılmıştır. Çalışmada anlamlılık düzeyi p< 0.05 olarak kabul edilmiştir.Araştırmada katılan 521 öğrenciden 228'i (%43,76) çocukluk çağında spor yapıp aynı zamanda beden eğitimi derslerinde sporla ilgili yeterli bilgi aldığını ve spor yapmaya devam ettiklerini belirtmişlerdir. Bu öğrencilerden %48,7'si sağlık için spor merkezlerinde, %29,4'ü eğlence amaçlı, %11,9'u kulüplerde ve %10,2'si de okul takımlarında spor yaptıklarını belirtmişlerdir. Spor faaliyetlerine katılım nedenlerinin ise sırasıyla %42,7'si Sağlıklı bir yaşam, %26'sı Monotonluktan kurtulmak, %18'i Kilo vermek, %8'i sporda Başarı kazanmak, %3,7'si Değişik arkadaş grubu edinmek, %1,6' sı Ev ortamından kurtulmak için spor etkinliklerine katıldıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Dynamic tempo, monotonous life aiming at branching and insufficient physical activity depending on technology have been one of the biggest problems of people and societies of today.In solving the inactivity problems at issue,it is important for the children and the young to be physically educated in order to make them cope with their problems.In this respect,our aim is to determine the interest and attendance level of university youth in the recreation activities of sports in terms of presenting analytical solutions to problems.Our research includes 11195 students studying Economics, Business and Engineering at Ege, Celal Bayar and İzmir University of Economics during the semester between the years 2006?2007. The sampling of the study, on the other hand, is composed of 521 students, selected through a simple random sampling among those students, 335 of whom are males and 186 are females.In this study, the questionaire form prepared by the researchers has been used. The data obtained were evaluated ın the SPSS programe(version 15). In the statistical analysis, descriptive statistics, crosstabulation and Ki-square analysis were used.