Pediatrik tırnak matriks nevüslerinde dermatoskopik izlem
Dermoscopic follow-up of pediatric nail matrix nevi
  1. Tez No: 988943
  2. Yazar: FERİDE ONGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGÜ NİSA AKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Tırnak matrisk nevüsü, pediatrik longitudinal melanonişi, dermatoskopi, Nail matrix nevus, pediatric longitudinal melanonychia, dermatoscopy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tırnak matriks nevüsü (TMN), pediatrik yaş grubunda longitudinal melanonişinin (LM) en sık nedeni olmakla birlikte, klinik ve dermatoskopik olarak tırnak matriks melanomunu (TMM) taklit edebilen bulgular gösterebilmesi nedeniyle tanısal güçlükler oluşturabilmektedir. Özellikle pediatrik hastalarda gereksiz biyopsilerin kalıcı tırnak distrofisine yol açabilmesi ve histopatolojik olarak da atipik görünümler izlenebilmesi, izlem odaklı yaklaşımların önemini artırmaktadır. Bu çalışmanın amacı, pediatrik TMN'lerin klinik ve dermatoskopik özelliklerini ve uzun dönem doğal seyrini değerlendirmek, izlem sırasında ortaya çıkan benign dinamik paternleri tanımlayarak ayırıcı tanıya katkı sağlamak ve gereksiz biyopsilerin azaltılmasına yönelik bilimsel veri sunmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2006–Ocak 2024 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı'na başvuran, başlangıç yaşı 0–12 yıl arasında olan 36'sı kız ve 36'sı erkek olmak üzere toplam 72 pediatrik hastanın klinik ve/veya dermatoskopik olarak TMN tanısı alan lezyonları dâhil edildi. Hastaların demografik özellikleri, lezyonların lokalizasyonu, dermatoskopik bulguları, biyopsi yapılan olguların histopatoloji sonuçları ve uzun dönem takip verileri retrospektif olarak incelenerek kaydedildi. Olgular, tanı yaşına göre konjenital, geç konjenital ve edinsel TMN olarak sınıflandırıldı. Öncelikle TMN alt gruplarının başlangıçtaki dermatoskopik özellikleri değerlendirildi; ardından takip sürecinde izlenen pigmentasyon değişiklikleri, bant genişliği değişimleri, patern fluktuasyonu ve regresyon bulguları analiz edildi. Ayrıca regresyonla ilişkili olası risk faktörleri lojistik regresyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 5,03±3,48 yıl olup lezyonların %88,9'u el tırnaklarında, %48,6'sı birinci parmakta yerleşmişti. Fitzpatrick tip III–IV deri tipi %84,7 oranında hakimdi. Pigment bantı genişliği olguların %58,3'ünde tırnak plağının üçte birinden azdı; longitudinal çizgiler %83,3 oranında düzensiz, pigment çoğunlukla iki renkliydi (%68,0). Multikromatik pigmentasyon (≥3 renk) %30,6 oranında, paralellik kaybı %59,7, triangular bant %27,8, globüller %26,4, ince tozumsu noktalar %56,9, Hutchinson bulgusu %12,5, psödo- Hutchinson %37,5, distal fibriller patern %6,9 ve spiral melanonişi %12,5 oranında saptandı. Ortalama takip süresi 41,4±33,1 ay (ortanca 31 ay) idi. İzlemde pigment renginde açılma 2 %51,4, koyulaşma %15,3, önce koyulaşıp sonra açılma %8,3 oranında izlendi; bant genişliğinde artış %43,1, azalma %22,2, önce artış ardından azalma %8,3 oranındaydı. Globül artışı %8,3, ince tozumsu noktalarda artış %9,7, patern fluktuasyonu %4,2 oranında gözlendi. Tüm olguların %23,6'sında tam regresyon, ek olarak 3 hastada parsiyel regresyon izlendi. Konjenital ve edinsel TMN arasında temel dermatoskopik paternler ve regresyon oranları açısından anlamlı fark yoktu. Lojistik regresyon analizinde yalnızca spiral melanonişi, regresyonla anlamlı ilişki gösterdi (p=0,001). Sonuç: Bu çalışma, pediatrik TMN'lerin doğal seyrinin statik değil, belirgin biyolojik değişkenlik gösteren dinamik bir süreç olduğunu ortaya koymaktadır. Bulgularımız, prepubertal dönemde ortaya çıkan pigmente bantların büyük çoğunluğunun benign TMN ile uyumlu olduğunu ve düzenli klinik–dermatoskopik izlem ile güvenle takip edilebileceğini desteklemektedir. Erişkinlerde melanom lehine kabul edilen düzensiz çizgilenme, multikromatik pigmentasyon, globüller, paralellik kaybı ve Hutchinson bulgusu gibi dermatoskopik özelliklerin çocukluk çağında nevüslerde de sık görülebilmesi, pediatrik hastalarda bu kriterlerin tek başına biyopsi endikasyonu olarak kullanılmaması gerektiğini göstermektedir. Çalışmamızda spiral melanonişi ve patern fluktuasyonu gibi dinamik dermatoskopik özelliklerin tanımlanmış olması, TMN'nin biyolojik davranışını anlamaya yönelik yeni ve özgün bir bakış açısı sunmaktadır. Regresyonun da bu dinamik sürecin bir parçası olabileceği, melanosit kaybından ziyade fonksiyonel pigment üretimindeki değişkenliklerle ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Uzun dönem izlemde hiçbir hastada melanom gelişmemiş olması, izlem odaklı, bireyselleştirilmiş ve aileyle birlikte karar verilen yönetim stratejilerinin pediatrik hasta grubunda güvenli ve rasyonel bir yaklaşım olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Nail matrix nevus (NMN) is the most common cause of longitudinal melanonychia (LM) in the pediatric population; however, it may present with clinical and dermatoscopic features mimicking nail matrix melanoma (NMM), leading to significant diagnostic challenge. In children, unnecessary biopsies may result in permanent nail dystrophy and may also show atypical histopathological findings, which further emphasizes the importance of follow-up–oriented management. The aim of this study was to evaluate the clinical and dermatoscopic characteristics and the long-term natural course of pediatric NMN, to define benign dynamic patterns observed during follow-up, and to contribute to the differential diagnosis by reducing unnecessary biopsies. Materials and Methods: A total of 72 pediatric patients (36 girl and 36 boy) with lesions clinically and/or dermatoscopically diagnosed as NMN, with an onset age between 0 and 12 years, who were followed at the Department of Dermatology and Venereology, Ankara University Faculty of Medicine between January 2006 and January 2024, were included in the study. Demographic characteristics, lesion localization, dermatoscopic findings, histopathological results of biopsied cases, and long-term follow-up data were retrospectively reviewed and recorded. Patients were classified as congenital, late congenital, or acquired NMN according to the age at onset. Initially, baseline dermatoscopic features of NMN subgroups were evaluated; subsequently, changes in pigmentation, band width, pattern fluctuation, and regression observed during follow-up were analyzed. Possible risk factors associated with regression were also evaluated using logistic regression analysis. Results: The mean age of the patients was 5.03 ± 3.48 years. Lesions were located on the fingernails in 88.9% of cases and on the first digit in 48.6%. Fitzpatrick skin types III–IV were predominant (84.7%). The pigment band width was less than one-third of the nail plate in 58.3% of patients; longitudinal lines were irregular in 83.3%, and pigmentation was predominantly two-colored in 68.0%. Multichromatic pigmentation (≥3 colors) was observed in 30.6%, loss of parallelism in 59.7%, triangular band in 27.8%, globules in 26.4%, fine dust-like dots in 56.9%, Hutchinson's sign in 12.5%, pseudo-Hutchinson's sign in 37.5%, distal fibrillar pattern in 6.9%, and spiral melanonychia in 12.5% of cases. The mean follow-up duration was 41.4 ± 4 33.1 months (median: 31 months). During follow-up, fading in pigmentation was observed in 51.4%, darkening in 15.3%, and darkening followed by fading in 8.3% of patients. Band width increased in 43.1%, decreased in 22.2%, and showed an increase followed by a decrease in 8.3%. An increase in globules was noted in 8.3%, fine dust-like dots in 9.7%, and pattern fluctuation in 4.2% of cases. Complete regression was observed in 23.6% of patients, and partial regression in three cases. No significant differences in baseline dermatoscopic patterns or regression rates were found between congenital and acquired NMN. In logistic regression analysis, only spiral melanonychia was significantly associated with regression (p = 0.001). Conclusion: This study demonstrates that the natural course of pediatric NMN is not static but represents a dynamic biological process with marked variability. Our findings support that the vast majority of pigmented nail bands appearing in the prepubertal period are consistent with benign NMN and can be safely monitored with regular clinical and dermatoscopic follow- up. Dermatoscopic features considered suggestive of melanoma in adults—such as irregular lines, multichromatic pigmentation, globules, loss of parallelism, and Hutchinson's sign—may also be frequently observed in benign nevi during childhood and should not be used as sole indications for biopsy in pediatric patients. The identification of dynamic dermatoscopic features such as spiral melanonychia and pattern fluctuation provides a novel perspective on the biological behavior of NMN. The absence of melanoma in long-term follow-up supports that an individualized, follow-up–oriented management strategy based on shared decision- making with families is both safe and rational in the pediatric population.