STEMI hastalarında hastane içi atrial fibrilasyon gelişiminin öngörülmesinde CALLY İndeksinin prediktif değeri
Predictive value of the CALLY index for the developmentof in-hospital atrial fibrillation in patients with stsegment elevation myocardial infarction
- Tez No: 998562
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMURAN KALKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: ST-segment elevasyonlu miyokard enfarktüsü, atriyal fibrilasyon, CALLY indeksi, inflamasyon, prognoz, hastane içi, ST-segment elevation myocardial infarction, atrial fibrillation, CALLY index, inflammation, prognosis, in-hospital
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
Özet
STEMİ HASTALARINDA HASTANE İÇİ ATRİYAL FİBRİLASYON GELİŞİMİNİN ÖNGÖRÜLMESİNDE CALLY İNDEKSİNİN PREDİKTİF DEĞERİ ÖZET Amaç: Atriyal fibrilasyon (AF), ST-segment elevasyonlu miyokard enfarktüsü (STEMI) nedeniyle hastaneye yatırılan hastalarda sık görülen aritmik bir komplikasyon olup, olumsuz klinik sonuçlarla ilişkilidir. Bu çalışmada, STEMI hastalarında hastane içi yeni gelişen AF'nin öngörülmesinde C-reaktif protein– albümin–lenfosit (CALLY) indeksinin prediktif değerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif gözlemsel çalışma olup, STEMI tanısı ile hastaneye yatırılan 1.531 ardışık hasta dahil edildi. Hastane içi yeni gelişen AF, ESC 2023 kılavuzuna göre tanımlandı. Demografik veriler, klinik özellikler, laboratuvar parametreleri, ekokardiyografik bulgular ve girişimsel işlemlere ait veriler kaydedildi. Başvuru anında ölçülen C-reaktif protein, serum albümin düzeyi ve lenfosit sayısı kullanılarak CALLY indeksi hesaplandı. Hastane içi AF gelişimi ile ilişkili bağımsız belirleyicileri saptamak amacıyla tek ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleri yapıldı. Bulgular: Hastane içi yeni gelişen AF, 107 hastada (%7,0) saptandı. AF gelişen hastalar, AF gelişmeyenlere kıyasla daha ileri yaşta olup, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonları daha düşük ve CALLY skorları anlamlı derecede daha düşük bulundu (medyan CALLY skoru: 4,62 [0,14–59,51] vs. 8,77 [0,08–431,36], p<0,001). Tek değişkenli analizde; yaş, önceden perkütan koroner girişim öyküsü, beyaz kan hücresi ve nötrofil sayısı, glukoz ve troponin düzeyleri, no-reflow fenomeni ve CALLY skoru AF gelişimi ile anlamlı ilişkili bulundu. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde ise yaş (OR: 1,021; %95 GA: 1,001–1,040; p=0,036), önceden perkütan koroner girişim öyküsü (OR: 1,895; %95 GA: 1,101–3,261; p=0,021), troponin düzeyi (p=0,033), no-reflow fenomeni (OR: 2,119; %95 GA: 1,253–3,584; p=0,005) ve CALLY skoru (OR: 0,926; %95 GA: 0,890–0,964; p<0,001) hastane içi AF gelişimi için bağımsız belirleyiciler olarak saptandı. Sonuç: CALLY indeksi, STEMI hastalarında hastane içi atriyal fibrilasyon gelişimini öngörmede basit, kolay uygulanabilir ve bağımsız bir prediktördür. Düşük CALLY skorları; artmış inflamatuvar yük, bozulmuş beslenme durumu ve immün disregülasyonu yansıtarak, akut miyokard enfarktüsü sırasında AF gelişebilecek hastaları öngördürmede katkıda bulunabilir. Erken dönemde CALLY indeksinin kullanımı, yüksek riskli hastaların tanımlanmasına, yakın ritim izlemi gereksiniminin belirlenmesine ve önleyici klinik stratejilerin planlanmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
PREDICTIVE VALUE of THE CALLY INDEX FOR THE DEVELOPMENT OF IN-HOSPITAL ATRIAL FIBRILLATION in PATIENTS with ST- SEGMENT ELEVATION MYOCARDIAL INFARCTION ABSTRACT Objective: Atrial fibrillation (AF) is a common arrhythmic complication in patients hospitalized with ST-segment elevation myocardial infarction (STEMI) and is associated with adverse clinical outcomes. This study aimed to evaluate the predictive value of the C-reactive protein–albumin–lymphocyte (CALLY) index for the development of new-onset in-hospital AF in patients with STEMI. Materials and Methods: This retrospective observational study included 1,531 consecutive patients hospitalized with a diagnosis of STEMI. New-onset in- hospital AF was defined according to the 2023 European Society of Cardiology (ESC) guidelines. Demographic characteristics, clinical features, laboratory parameters, echocardiographic findings, and procedural data were recorded. The CALLY index was calculated using C-reactive protein, serum albumin levels, and lymphocyte counts obtained at admission. Univariate and multivariate logistic regression analyses were performed to identify independent predictors of in-hospital AF. Results: New-onset in-hospital AF was identified in 107 patients (7.0%). Patients who developed AF were significantly older and had lower left ventricular ejection fraction and significantly lower CALLY scores compared with those without AF (median CALLY score: 4.62 [0.14–59.51] vs. 8.77 [0.08–431.36], p<0.001). In univariate analysis, age, prior percutaneous coronary intervention (PCI), white blood cell and neutrophil counts, glucose and troponin levels, no-reflow phenomenon, and CALLY score were significantly associated with AF development. In multivariate logistic regression analysis, age (OR: 1.021; 95% CI: 1.001–1.040; p=0.036), prior PCI (OR: 1.895; 95% CI: 1.101–3.261; p=0.021), troponin level (p=0.033), no-reflow phenomenon (OR: 2.119; 95% CI: 1.253–3.584; p=0.005), and CALLY score (OR: 0.926; 95% CI: 0.890–0.964; p<0.001) were identified as independent predictors of in-hospital AF. Conclusion: The CALLY index is a simple, readily available, and independent predictor of in-hospital atrial fibrillation in patients with STEMI. Lower CALLY scores reflect increased inflammatory burden, impaired nutritional status, and immune dysregulation, and may help identify patients at higher risk of AF during the acute phase of myocardial infarction. Early use of the CALLY index may facilitate risk stratification, guide intensified rhythm monitoring, and support the implementation of preventive clinical strategies.